KıbrısManşet

1,2 milyon TL’lik usulsüzlüğü Bakanlar Kurulu’nda aklayacaklar

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) Yönetim Kurulu’nun YDP’li üyesi Ömer Çete ve YDP’li Başkanı Turan Büyükyılmaz, ihaleye çıkmadan usule aykırı olarak Tüfekçi Ltd’ye 1,2 milyon TL’lik iş yaptırdı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı durumu aklamak için devreye girdi

Çete ve Büyükyılmaz kabul etmişti

Türkiye’den Kıb-tek’e hibe edileceği söylenen ve daha sonra yükse bir meblağ ile (Senelik 1 milyon Dolar) kiralayacağımızın anlaşıldığı 2 adet gaz tribünün alt yapı işinde yapılan usulsüzlüğün üstü örtülmeye çalışılıyor.

Gazetemizin 21 Mayıs tarihli sayısında manşetten duyurduğu haberinde, Kıb-tek Yönetim Kurulu’nun YDP’li üyesi Çete’nin ve YDP’li başkanı Büyükyılmaz’ın konuyla ilgili ifadelerine yer vermiştik.

Büyükyılmaz ve Çete, işi ihalesiz olarak Tüfekçi Ltd’ye verdiklerini kabul etmişti.

Büyükyılmaz: Acelemiz vardı, ihaleye çıkmadık, Çete ilgileniyor

Büyükyılmaz o günlerde gazetemizden Pınar Barut’a yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Gazetemizin 21 Mayıs tarihli sayısı

Bu gaz tribünleri normalde Ağustos ayında gelecekti. Biz de o zamana kadar ihaleye çıkacak ve alt yapı işini bitirecektik. Ancak gaz tribünlerinin bu günlerde geleceği bilgisi bize iletildi. Biz de Türkiye’ye, ‘Siz gönderiyorsunuz ama biz hazırlık yapmadık’ diyemezdik, çok ayıp olurdu. O yüzden hızlıca çözüm bulduk

Büyükyılmaz, kaç firmadan teklif aldınız ve işin maliyeti ne kadar?’ sorumuza ise cevap vermemiş, bu işle YDP’li üye Ömer Çete’nin bizzat ilgilendiğini söyleyerek, onu aramamızı istemişti.

Çete işi Tüfekçi’ye verdiğini kabul etmiş sonra da telefonu yüzümüze kapatmıştı

Büyükyılmaz’ın yönlendirmesi sonrası aradığımız Çete, önce gazetemizi ‘Kıb-tek’in içinde düzenek kurdunuz’ ifadeleriyle aşağılamaya çalışmış ardından da alt yapı işini Tüfekçi Ltd’ye verdiğini kabul etmişti.
Çete’nin ifadeleri şu şekildeydi;

Biz alt yapı için 3 ayrı proje hazırladık. İhaleye çıkacak zaman yoktu ve bu işi en iyi yapacağını düşündüğümüz Tüfekçi Ltd’ye verdik

İşin maliyetini ve başka firmalardan teklif alınıp alınmadığını sorduğumuzda ise Çete, bize hesap vermek zorunda olmadığını söyleyerek, telefonu yüzümüze kapatmıştı.

Geriye dönük teklif ve keşif

Yaşananları ve Çete ile Büyükyılmaz’ın ifadelerini haberleştirmemiz üzerine aldığımız bilgiler doğrultusunda bir haber daha yapmış ve Çete’nin geriye dönük başka firmalardan teklif aldığını duyurmuştuk.

Gazetemizin 24 Mayıs tarihli sayısı

Çete ayrıca, kurumdaki bir mimarı da görevlendirmiş ve neredeyse bitmek üzere olan işin keşif bedelinin çıkarılmasını istemişti.

Ayrıca keşfi yapılmayan iş için Çete, Tüfekçi’den birim fiyat üzerinden teklif bile almıştı.

Ombudsman soruşturma başlattı

Haberlerimiz üzerine Ombudsman Emine Dizdarlı da konuyla ilgili bir soruşturma başlatarak, kuruma bir yazı gönderdi.

Ama iddiaya göre bu yazı, Turan Büyükyılmaz tarafından diğer üyelerden saklı tutuldu.

Kimse üzerine alınamadı

Tüm bu gelişmelerden sonra Tüfekçi Ltd alt yapı işini bitirdi ve ortaya 1,2 milyon TL’lik bir rakam çıktı. Bu rakam hem Büyükyılmaz hem de Çete’nin gözünü iyice korkuttu.

Çünkü yetkileri olmayan bir işi hem de yönetim kurulunun diğer üyelerinden habersiz ve usulsüz şekilde yapmışlardı.

Bakanlar Kurulu’nda aklanacak

1,2 milyon TL’lik işin faturasını kimse imzalayamayınca, iddiaya göre devreye kurum müdürü Gürcan Erdoğan girdi ve sorumluluğu aldığını söyleyerek konuyu Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’ya iletti.

Bu işin temizlenmesinin tek yolu, Bakanlar Kurulu’ndan geriye dönük kara çıkartmak ve sanki işi bu karar doğrultusunda yapılmış gibi göstermekti.

Sonuç olarak Ombudsman’ın hali hazırda soruşturduğu, ihalesiz ve keşif yapılmadan Çete ve Büyükyılmaz’ın inisiyatifinde Tüfekçi Ltd’ye verilen 1,2 milyon TL’lik bu usulsüzlüğün, Bakanlar Kurulu’nda aklanması hedefleniyor

Mahsuplaşmak mı?

Ayrıca iddiaya göre Tüfekçi Ltd’nin, kuruma yüklü miktarda elektrik borcu olduğu ve bu işin sorgusuz, sualsiz ve ihalesiz şekilde Tüfekçi Ltd’ye verilmesinin bir sebebinin de bu olduğu kulislerde dolaşan bilgiler arasında.

İddiaya göre Tüfekçi Ltd, borcuna karşılık alt yapı işini yaparak kurumla mahsuplaşmış olacak.

Vatandaşın 470 TL borcu olması halinde elektriği kesilirken, milyonluk borcu olanlarla usulsüz şekilde mahsuplaşmaya gidildiği iddiaları da kurum içinde tepkiye neden olmuş durumda.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu