KıbrısSağlıkSürmanşet

Kıbrıs’ın kuzeyindeki “Ruh Sağlığı” araştırmasının sonuçları açıklandı






Dr. Ayşe Aydındoğmuş ve Lokman Hekim Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Meltem Meriç tarafından yazılan “Kuzey Kıbrıs’ta Geçmişten Günümüze Psikiyatrinin Gelişimi” isimli derleme makalesi Cyprus Journal of Medical Science isimli dergide yayınlandı

Kıbrıs’ın kuzeyindeki “Ruh Sağlığı” araştırmasının sonuçları açıklandı

Kıbrıs’ın kuzeyinde ruh sağlığı ile ilgili yapılan araştırmaların derlendiği ve geçmişten bugüne kadar ruh sağlığı alanındaki gelişimi inceleyen “Kuzey Kıbrıs’ta Geçmişten Günümüze Psikiyatrinin Gelişimi” isimli derleme makalesindeki araştırmanın sonuçları şöyle:

*Kuzey Kıbrıs’ta psikoaktif madde kullanımı çok yaygın. Daha ilkokula giden öğrencilerde yaşam boyu sigara içme oranı kız öğrencilerde yüzde 10, erkek öğrencilerde yüzde 11,8. Psikoaktif madde kullanımı ilkokuldan yetişkinliğe kadar önemli bir sorun haline gelmiştir.

*Çocuklarda saldırganlık düzeyleri üzerine yapılan bir çalışmada ilkokul 5. sınıf öğrencilerinin orta düzeyde saldırgan oldukları saptandı. Şiddet davranışı çocukluk döneminden itibaren başlıyor.

*Kadınlar şiddete maruz kalıyor. Bir araştırmada kadına yönelik şiddetin en sık Mağusa bölgesinde olduğu belirlendi.

*Homofobi ve transfobinin önemli sorunlar olduğu görülüyor. LGBTI bireylere yönelik şiddet bulunmaktadır.

*350 hemşire ile yapılan bir çalışmada hemşirelerin yüzde 50.3’ünde genel ruhsal bozukluk belirtileri saptandı. Bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunsa da, personel eksikliği, sistemsel sorunlar ele alınmalı, psikolojik destek mekanizmaları harekete geçirilmelidir. Hastanelerde konsültasyon liyezon psikiyatri birimi kurulmalıdır.

*Kronik ruhsal hastalığı olan bireylere karşı damgalama sorunu mevcut. Bu bireyler poliklinik ve hastaneye yatışlarla tedavi edilmektedir. Hastane tabanlı bir sistem kullanıldığında, bireyin kendisinden çok kişinin bozukluğuna ve özellikle alevlenme veya kriz dönemlerine odaklanılır. Hastalığa yol açan faktörler gözden kaçırılır ve tedavi edilmez, daha sık akut kriz dönemleri yaşanır ve bunun sonucunda sosyal damgalama artar. Bu bireylerin toplum içerisinde tedavi edilmelerine olanak sağlayan ’Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’m kurulmalı.

*Kuzey Kıbrıs’ta güncellenmiş bir ruh sağlığı yasası, politika metni veya eylem planı yoktur. 2018 yılından bu yana askıya alınan ruh sağlığı yasa çalışmaları için harekete geçilmelidir.









Başa dön tuşu