KıbrısManşet

77 yaşındaki Çağıner’in cenaze töreni yarın yapılacak


Acapulco Resort-Convention-SPA Otel, Akgünler Turizm ve Tarsangibi işletmelerin kurucusu Kıbrıslı İş İnsanı Ünal Çağıner 77 yaşında hayatını kaybetti

Çağıner’in cenazesi yarın yapılacak

Ülkenin ilk turizm yatırımcıların olan Çağıner 77 yaşında hayatını kaybetti.  Çağıner’in cenazesi yarın öğle namazına müteakip Lefkoşa Mezarlığı’nda eşi Tangül Çağıner’in yanına defnedilecek.

Çağıner için ayrıca yarın akşam saat 17.00’de, Acapulco Otel’de mevlüt okutulacak.

Çağıner, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Başkanı Dr. İçim Çağıner Kavuklu ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner’in de babası.

Ünal Çağıner kimdir?

Çağıner, Havadis Gazetesi‘nden Hasan Karlıtaş‘a 2017 yılında verdiği röportajında kendisini şöyle anlatmıştı;

1946 Malya doğumluyum. Babam Malya, annem Evdim köylerindendi. İlk çocukluk yıllarım Malya da geçti. Ardından ailem, 1952 senesinde Ciyas Pirasgosu’na göç etmek durumunda kaldı.

Üç sene de orada yaşadıktan sonra 1955-63 dönemleri arasında Evdim Pirasgosunda bulundum. 1963 – 74 dönemindeyse Evdim’de yaşadık. 1974 senesinden sonra ise Girne’ye yerleştik.

Dile kolay, 1946 – 1974 arasında geçen 28 senede beş sefer göç etmek zorunda kaldık. O yüzden, Kıbrıs sorunu, 1974 senesinde başlamadı. 1950’li yıllardan beridir bu sorun var. İngiliz Yönetiminin Türkleri de polis yazması ile birlikte, babam 1957’de polislik yapmaya başlamıştı. Annem ev hanımıydı.

Kıbrıs’ın geçirmiş olduğu, zor koşullar içerisinde turizm yapma hayalleri kurdum. 1972 senesinde, Evdim denizinde 24 dönümlük bir arazi satın almıştım.

O arazinin hemen yanı başında bitişiği diyebileceğimiz, 350 dönüm Vakıf arazisi vardı. Arkadaşlarımızla, o araziyi de içine alan, bir tatil köyü projesi çıkarmıştık. 1974 senesine kadar, proje çalışmaları devam etmişti. 1974 hadiselerinden dolayı, projemizi hayata geçiremedik.

Turizm amaçlı, 12 ortakla kurduğumuz, ‘’Turizm Kooperatifi ‘’, hala daha güneydeki şirketler mukayyitliğine kayıtlıdır. O yıllarda, İngiliz üslerinde, ‘’ Hava Tahmincisi ‘’ olarak çalışıyordum. 1969 senesinde, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduktan sonra, 1970 – 74 döneminde dört yıla yakın, İngiliz üslerinde görev yaptım. Havayı iyi tahmin etmem, o dönemden kalan bir yeteneğim.. Bana güzel bir iş deneyimi oldu. 1974 harekatından sonra, Girne’ye yerleştik.

Aşağa yukarı bir yıl kadar ( 6 ay maliye, 6 ay İskan Bakanlığı) kamu görevi yaptım. Baktım gördüm ki, bu memuriyet bana göre bir iş kolu değil. Memuriyet görevini bırakıp, ticarete atıldım. Kardeşlerim ve eniştelerim ile birlikte, Akgünler Ticaret Şirketi’ni kurduk. Akgünler Market fikrini hayata geçirdik. 1977 senesinin ocak ayında, 31 yaşındayken Akgünler turizmi kurarak, hep hayalim olan, turizmin ilk adımlarını attım.

Röportajın tamamı için TIKLAYIN

 











Başa dön tuşu