Türkiye‘nin AKP‘li Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, şimdiye kadar 45 bin 89 kişinin çürük binaların enkazında kalarak hayatını kaybettiği 6 ve 20 Şubat depremleri sonrası, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağına işaret etti ve yine oy istedi
Erdoğan: Bu millet 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır
Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, seçimin 14 Mayıs’ta yapılacağına işaret ederek, “Bu millet inşallah vakit geliyor, 14 Mayıs’ta gereğini yapacaktır. Asla böyle kuru sıkı atanlara prim vermeyecektir” dedi.
Şimdiye kadar 45 bin 89 kişinin hayatını kaybettiği 6 ve 20 Şubat depremlerine ilişkin Erdoğan, “İçinden geçtiğimiz sürecin normal bir durum olmadığını ülkemizdeki ve dünyadaki tüm bilim insanları söylüyor. Gerçekten de Türkiye bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumda” dedi.
“Depremleri engellememiz mümkün değil”
Erdoğan, “Yaşadığımız coğrafyanın bir gerçeği olan depremleri engellememiz mümkün değil. Bize düşen görev, deprem öncesi altyapısıyla, yollarıyla, hastaneleriyle, okullarıyla, konutlarıyla, işyerleriyle güvenli yerler inşa ederek hazırlık yapmak.
Depremin ardından ise olabilecek en hızlı ve etkin acil yardım çalışmaları yürütmek, yaraları sarmak, yıkımları telafi etmektir. Her iki konuda da ülkemiz son 20 yılda geçmişle mukayese edilmeyecek kadar büyük ilerleme kaydetmiştir”
Deprem bölgesindeki hasara ilişkin Erdoğan, “Son tespitlere göre depremde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 203 bin 958 binada 583 bin 628 bağımsız bölüm var. Bunların yüzde 98’i de 2000 öncesi yapılan binalardan oluşuyor. Sadece yıkık durumdaki bina sayımız 31 binin, bağımsız bölüm sayımız 89 binin üzerindedir” diye konuştu.
“35 bin arama-kurtarma görevlisine ulaşabildik”
Arama-kurtarma çalışmalarına ilişkinse Erdoğan şöyle konuştu:
“Ülkemizdeki tüm arama kurtarma ekiplerini, dünyadaki arama kurtarama ekiplerinin çok önemli bir kısmın deprem bölgesinde topladık. Buna rağmen ancak 35 bin arama-kurtarma görevlisine ulaşabildik. 271 bin kamu personelini görevlendirdik.
İş makinesi sayısı 15 bin, uçak sayısı 78, helikopter sayısı 115, gemi sayısı 38’dir. TSK da tüm imkânları bölgedeki ve bölge dışından takviye olarak gelen on binlerce personeliyle bu çalışmalara katıldı. Ülkenin dört bir yanından intikal eden gönüllerle neredeyse yarım milyon insan depremzedelerimizin yardımına koştu.
Normal şartlarda ideal bir arama-kurtarma ekibi 80 kişiden ulaşırken en küçük birimde bile 20 kişiden aşağı olmaması gerekiyor. Bir başka ifadeyle bölgeye gönderdiğimiz tüm arama-kurtarma personeliyle ideal olarak 437 binaya, asgarisinden 1750 binaya aynı anda müdahale edebilecek kapasiteye ulaştık.
Bu rakamlar değil ülkemizde dünyanın tamamında etki alanı, yıkım gücü ve can kaybı itibarıyla böylesine geniş çaplı felakete aynı anda müdahale edebilecek sayıda profesyonel arama-kurtarma ekibi bulmanın mümin olmadığına işaret ediyor. Tabii ki biz ne bunların ne de başka bahanelerin arkasına asla sığınmıyoruz. Felaketin haberini alır almaz şartları sonuna kadar zorlayarak yapılabilecek her şeyi yapmanın gayreti içinde olduk”
Erdoğan’ın açıklamaları şöyle devam etti:
“Deprem sonrası şehirlerimizin hızla ayağa kalkabilmesi için Afet Yeniden İmar Fonu kuruyoruz. Şeffaf bir yönetimle işleyecek bu fon afetler için uzun vadeli kaynak sağlayarak bütçe üzerindeki yükü azaltacaktır.
Deprem bölgesindeki yıkık yıkılacak ağır hasarlı orta hasarlı tüm binaların 6 Şubat tarihi itibariyle geçmişe dönük tüm borçlarını siliyoruz.
Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinin tamamıyla; Gaziantep’in Islahiye ve Nurdağı ilçelerindeki elektrik ve doğalgaz faturalarının tanzim ve tahsilini 3 ay süre ile erteliyoruz.
Önümüzdeki günlerde ihtiyaca göre destekleri, tedbirleri, kaynakları daha da çoğaltarak depremzedelerimizin yaralarını sarmaya, bölgenin ihyasını kesintisiz sürdürmeye kararlıyız”