Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Mağusa İlçe Yönetimi Eş Başkanı Ece Balcı, bilim yolundan ayrılan hükümetin, deprem karşısında en önemli rollerden birine sahip olan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni (KTMMOB) devreden çıkarma girişiminde bulunduğunu ve hatta depremin ardından dahi bu söylemlerine devam ettiğini hatırlatarak, bir okul ihtiyacı ortaya çıktığında daha uygun bir bina bulamayan hükümetin, maddi olarak başka ve gereksiz yerlere bütçe ayırırken bu okullar için gereken hareketleri yapmadığını belirtti
Balcı: Bilim yolundan ayrılan hükümet KTMMOB’u devreden çıkarmaya çalışıyor
Örgüt adına yazılı açıklama yapan Balcı, 2018 yılından beri imar planı sürecinden dolayı Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi bölgelerinin yapısal açıdan gündemde olduğunu, imar planlarının, Ülkesel Fiziki Planı temel alınarak yapılması gerektiğini kaydetti.
Balcı açıklamasında, “2011 yılında yapılmış Ülkesel Fiziki Plan’da deprem açısından kritik bölgeler belirtilmiştir. Ancak görüyoruz ki 2018 yılında gündeme gelen imar planı çalışmalarında bile deprem riski siyasilerimiz tarafından görmezden gelinmiştir. Hatta bilim yolundan ayrılan hükümet edenler, deprem için önlem alan tek kurum olan Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ni de devreden çıkarma girişimde bulunmuş ve hatta depremin ardından dahi bu söylemlerine devam etmişlerdir” denildi.
“Bir külliye kaç okul eder?”
Bugün gelinen durumda; birçok okulun öğrencilerinin “binaları güvenli olmadığı” için çadır sınıflarda eğitime başladığını hatırlatan Balcı, bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını kaydetti ve yetkililere; “Bir külliye kaç okul eder?” diye sordu.
Açıklama şöyle devam etti;
“Yeni yapılan okullarımız dışındaki tüm okulların deprem yönetmeliğine uymadığı bilincindeyiz. Birçok okulun güçlendirme ihtiyacı olduğunu, bazılarının da yıkılıp tekrar yapılması gerekeceği de aşikardır.
“Yandaş istihdam ve izaz-ikram giderlerinden sıra okullarımıza gelmeyecek”
Mevcut hükümet bir yandan izaz ikramları artırıp diğer yandan istihdamlara devam ettiği müddetçe sıra okullarımıza gelemeyecektir.
Keyfi harcamaları bir kenara bırakıp, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından onaylanacak okul projelerini derhal devreye konulmalı ve müelliflerin kontrolü eşliğinde inşaatlara başlanmalıdır.
Çadırda eğitimin sürdürülebilir olmadığını bir kez daha vurguluyor, eğitim saatinin sabah yerine öğle saatlerine alınmasını ve test sonuçlarına göre güvenli okullarda eğitime başlanması için Eğitim Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz”