Ülkedeki yapı stoku ve denetimi, Türkiye’deki 6 Şubat depremleriyle birlikte toplumda endişeye neden olurken, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) heyeti, belediyelere ziyaretler gerçekleştiriyor
KTMMOB, Belediyelerdeki yapı stoku ve denetimi konularında bilgilendirme ziyaretlerini sürdürüyor
Ziyaretlerde hem bölgedeki mevcut yapı stoku, hem de Belediyeler Yasası’nın 17/6 maddesindeki değişiklik kapsamında ülke genelindeki tüm belediyelerde bundan sonraki süreçte inşaatların kontrolünün nasıl denetleneceği gündeme geliyor.
Özellikle 1974 tarihinden önce yüksek katlı binaların bulunduğu Gönyeli’de, bu yapıların nasıl denetlenmesi gerektiği konuları önem kazanıyor.
Bu çerçevede KTMMOB heyeti 7 Mart 2023 Salı günü Gönyeli-Alayköy Belediyesi’ni ziyaret etti. Gönyeli-Alayköy Belediyesi ile KTMMOB bir toplantı düzenleyerek birçok konuda ortak iş birliğini görüştü.
Toplantıya KTMMOB Genel Başkanı Tunç Adanır’ın yanı sıra, Genel Sekreter Nazife Yılmaz, Genel Sayman Mert Girgen, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, Mimarlar Odası Başkanı Kozan Uzunoğlu, Makine Mühendisleri Odası Saymanı Barış Hacışevki, Elektrik Mühendisleri Odası Müdürü Mustafa Özmert ve Gönyeli-Alayköy Belediyesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu ile belediye yetkilileri katıldı.
Amcaoğlu: Atılacak olan adımları ortak kararlar ile yapacağız
Yapılan toplantıda belediye ile KTMMOB’nin bundan sonraki süreçte gerek çağdaş standartlarla depreme dayanıklı binaların yapımı ve denetimi konusunda neler yapılabileceği üzerinde durularak, imar planı konusunda fikir alışverişi yapılacağı ifade edildi.
Gönyeli-Alayköy Belediyesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu toplantıda Gönyeli-Alayköy Belediyesi’nin depremden hemen önce belediye meclisinde karara bağladığı Bina Denetim Sistemi’nin çok önemli olduğunu ifade ederek uygulama noktasında kararlı olduklarını söyledi. KTMMOB ile ortak iş birliği konusunu önemsediklerini de kaydeden Amcaoğlu, atılacak olan adımlarda ortak kararlar ile yapacaklarını belirtti.
Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Tunç Adanır ise toplantıda yaptığı konuşmada Bina Denetim Sistemi Bina Ruhsatı alındıktan sonra Belediye Sorumluları, Projenin 4 müellifinin (Mimar, İnşaat Mühendisi, Elektrik Mühendisi ve Makine Mühendisi) denetiminde oluşturulacak, Müteahhit/Taşeron, Şantiye Şefi, Yetkilendirilmiş Harita Mühendisi, İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanının sorumluluğunda işe başlama belgesi imzalanarak resmi inşaata başlanacağını belirterek; İlgili 4 proje müellifinin (Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası) denetiminde oluşturacak dijital ataşman defteri ile beraber tüm aşamalarda kontrolün yapılmasıyla çağdaş ve güvenli binaların yapılmasının sağlanacağını kaydetti.
Belediyelere bu konuda büyük görev düştüğünü de kaydeden Tunç Adanır, Gönyeli-Alayköy Belediyesi’nin bu kararı en erken zamanda hayat geçirecek olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu da açıklamasında mevcut binaların depremle ilgili kontrolleri için binaların inşaat mühendisi müellifleri tarafından durum değerlendirme formunun doldurularak İnşaat Mühendisleri Odası’na başvurmaları gerektiği hatırlatıldı. İnşaat mühendisliği müellifliği boşta ise KTMMOB’ne bilirkişi atanması için başvuruda bulunulması gerektiği aktardı. Durum değerlendirme formundan çıkan sonuçlara göre binalarla ilgili daha ileri tetkiklerin nasıl ve ne şekilde yapılacağıyla ilgili verilere ulaşılacağını ve raporlamanın bu sonuçlar doğrultusunda bilimsel veriler ışığında oluşturulacağının bilgisini verdi.