Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İsias Otel’le ilgili yargı sürecinde yaşanan tüm gelişmeleri basına açıkladı
Esendağlı: Türkiye Barolar Birliği çok değerli, paha biçilemez bir destek sundu
Esendağlı ve Sağkan, dün İskele The Arkın Otel’de önce basına kapalı olarak ailelere yargı süreci ile ilgili bilgi verdi, ardından da yargı sürecindeki tüm gelişmeler basına anlatıldı.
Toplantıda ilk sözü alan Esendağlı, ailelere ceza yargılaması sürecinde destek vermek üzere Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Türkiye Barolar Birliği olarak iş birliği ve koordinasyon içerisinde çalıştıklarını, profesyonel avukat desteği bakımından Türkiye Barolar Birliği’nin çok değerli, paha biçilemez bir destek sunduğunu ifade etti.
Sağkan: Aralarında otel sahibinin de bulunduğu beş kişi tutuklandı
Türkiye‘de 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde, Adıyaman‘da bulunan Isias Otel enkazında kalarak cinayete kurban giden Mağusa Türk Maarif Koleji sporcu kafilesinin (Melekler Takımı), Türkiye’de başlayan yargı süreci hakkında bilgi veren Sağkan, Kıbrıs halkının ve ailelerin yaşadığı acıyı paylaştığını ifade etti, Adıyaman’da yıkılan belediye binasının enkazında, Isias Otel binasının ilk imalatından itibaren projeleri bulunduğunu ve bu evrakların toparlanıp dosyalandığının Başsavcılık tarafından kendilerine iletildiğini söyledi.
Sağkan, 6 Şubat’tan hemen sonra Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı’nın araması üzerine İsias Otel ile ilgili yardımcı olabilmek düşüncesiyle harekete geçtiklerini, profesyonel bir ekibin tamamen gönüllülükle, hiçbir beklenti olmaksızın süreci yürütebileceğini bildirdiklerini, sürecin Türkiye koordinatörlüğünün bizzat kendisi tarafından yürütülmesi konusunda Esendağlı ile mutabık kalarak soruşturma sürecinin takibine başladıklarını kaydetti.
İsias yargı sürecinin, Türkiye Barolar Birliği’nden kendisinin de içinde yer aldığı altı kişilik bir avukat ekibi tarafından yürütüldüğünü belirten Sağkan, davada aralarında otel sahibinin de bulunduğu 5 kişinin tutuklandığını ifade etti.
“Davada gizlilik kararı yok, ‘çatı dava’ uygulaması yok, her enkaz ayrı bir suç mahalli ve ayrı dava konusu”
Soruşturmanın şu anda otelin imalatı ile ilgili yürütüldüğünü ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bilirkişi raporunun, imalat ve kamu denetimi noktasında hukuka aykırılık olup olmadığı konusunda bir çerçeve çizeceğini ifade eden Sağkan, İsias davasında bir gizlilik kararı olmadığını ancak her gizlilik kararının da sürecin şeffaf yürütülemeyeceği anlamına gelmediğini, davaların gereği ve selameti açısından da gizlilik kararlarının alınabileceğini söyledi.
Sağkan, gerek imalat aşamasındaki sorumluların belirlenmesi, gerek dosya içerisindeki tüm verilerle birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi’nden rapor alınmak suretiyle dosyanın teknik bilirkişi heyetine tevdi edildiğini paylaştı.
Sağkan “Bu aşamada soruşturma dosyasının; imalat sürecindeki hatalar, bunun denetlenmesine dönük hatalar ve faillerin belirlenmesi, sorumluluık silsilesinin belirlenmesi için teknik incelemelerin yapılması yönünde etkin şekilde soruşturma yürütüldüğünü paylaşabilirim” dedi.
Sağkan, İsias Davasının çatı davadan ayrılması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını, hukukta “çatı dava” diye bir dava bulunmadığını, her enkazın ayrı bir suç mahalli ve ayrı dava konusu olduğunu kaydetti ve soruşturma sürecinin de iki aya kadar tamamlanmasını tahmin ettiklerini ancak kovuşturma süresinin daha uzun süreceğini belirtti.
“Soruşturma dosyası şu anda otel sahipleri, imalata katkısı bulunanlar ve fenni mesuller yönünden devam etmekte”
Tüm fiziki materyallerin belediyelerden toplandığını, yıkılan binaya ilişkin tüm dijital materyallerin ilgili kurumlardan talep edildiğini, enkazın turizm işletmesi olduğu göz önüne alınarak Turizm Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin izinlerin, projelerin bilgi ve belgelerin talep dildiğini, bu yönüyle soruşturmanın genişletilerek sürdürüldüğünü ifade eden Sağkan, “Soruşturma dosyası şu anda otel sahipleri, imalata katkısı bulunanlar ve fenni mesuller yönünden devam etmekte” dedi
Sağkan, “Gelecek olan bilirkişi raporları doğrultusunda denetleme faaliyetlerini yürütmekle görevli olan belediye ve bakanlık yetkililerine sirayet etme noktası biz hukukçular açısından en önemli unsurlardan birisidir. Soruşturma dosyasında sadece imalat değil, imalatı denetlemekle ilgili görevli tüm birimler soruşturma dosyasının şüphelisi haline getirilip kendilerinin yargılama sürecine dahil edilmesi, aileler ve bizler açısından en önemli unsurdur. Soruşturma dosyasının bu yönüyle genişletilmesi hukukçular olarak beklentimizi ve yapacağımız taleplerin de esasını oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Bina önce apartman olarak başladı sonra otele çevrildi”
Sağkan, arama kurtarma faaliyetlerindeki gecikme ve zafiyetin de muhakkak soruşturma konusuna dahil edilmesi gerektiğini, bu yönde yapacakları hazırlığın ayrı bir şikayet olarak Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulacağını, bunun için ayrı bir suç duyurusu yapacaklarını ifade etti.
İsias Otel’in 1990 yılında apartman olarak yapılandırılan bir yapı olduğunu, daha sonra bir iş kazası nedeniyle uzun yıllar inşaatının durduğunu belirten Sağkan, binanın daha sonra apartmandan vazgeçilerek otele çevrildiğini, buna ilişkin olarak yan taraftaki binanın otoparkını ortak olarak kullanmak suretiyle otel yapısı olarak hayata geçirildiğinin görüldüğünü anlattı.
“Başsavcılığın elinde 7 bin 500-10 bin sayfa arası döküman var”
Sağkan, Başsavcılığın elinde şu anda 7 bin 500-10 bin sayfa arası döküman bulunduğunu, bütün proje döküman bilgi ve belgeler incelendikten sonra 1990 yılındaki imalattan başlayarak son yapılan değişikliğe kadar imalat sürecindeki varsa hataların bilirkikşi raporu ile ortaya çıkarılacağını ifade etti.
Sağkan, “Soruşturma makamının atacağı adımlar; kuvvetle muhtemel İTÜ’den gelecek rapor ve bunun içeriğine göre şekillenecektir” dedi.