Başta “vizelendirme” işlemlerini kaldırarak, ruhsatsız ve denetimsiz binalar yaratacağı için Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) ve meslek odaları tarafından karşı çıkılan ve büyük tepkilere sahne olması sebebiyle bir süre rafa kaldırılan İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısı, bugün Resmi Gazete‘de yayımlanarak haklın bilgisine sunuldu
Önce süreci soğuttular şimdi yeniden gündeme koydular
Resmi Gazetede yayımlanan kararda; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı, İmar (Değişiklik) Yasa Tasarısını (Y.T.No:115/2/2023) Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğünün 85’inci maddesi gereğince Resmi Gazete’de yayımlamak suretiyle halkın bilgisine sunar, gerçek ve tüzel kişilerin, doğrudan doğruya Yasa Tasarısının içeriği ile ilgili olmak koşuluyla, görüş ve önerilerini, Tasarının Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen yirmi gün içinde Meclis Başkanlığına yazılı olarak sunabileceklerini duyurur” ifadeleri kullanıldı.
İlgili yasa tasarısına buradan ulaşabilirsiniz
Neler olmuştu?
UBP-DP-YDP Hükümeti, ülkedeki tüm kurumları ve meslek odalarını by-pass etmek için yeni bir hamle yaptı ve “kaçak külliye” ve TOKİ’nin ülkemizde yapacağı öngörülen mimari projelerde karşılarına problem(!) çıkmaması adına “vizeye gerek duyulmaması” için yasa önerisi hazırlamış ve Meclis’e sunmuştu.
Yerli kurumları by-pass etmek için dört koldan saldırıyorlar!
“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (Değişiklik) Yasa Önerisi”, Ulusal Birlik Partisi‘nden (UBP) Özdemir Berova, Demokrat Parti‘den (DP) Serhat Akpınar ve Yeniden Doğuş Partisi‘nden (YDP) Talip Atalay‘ın imzasıyla Meclis‘e sunulmuştu.
Öneriye göre; “Devlete ait projeler ve uluslararası antlaşmalar veya bunlara dayanan protokoller uyarınca yapılacak projeler için vize alınması gerekmez” ibaresi yasaya eklenecek.
Yasa değişikliği yapılırsa, mimarı vatandaş olmayan, ülkemizde hazırlanmayan, yerli meslek odalarından onay ve vize almayan her türlü proje hayata geçirilebilecek ve yerli tüm kurum ve meslek odaları by-pass edilmiş olacak.
Mimar dava açtı!
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın geçtiğimiz sene KKTC Meclisi‘nde yaptığı konuşma sırasında “müjde” olarak duyurduğu, Türkiye’deki “kaçak külliye”nin bir benzerinin ülkemizde yapılacağı haberi sonrası, “yavru külliye” projesinin Türkiyeli mimarı Hilmi Güner Bakanlar Kurulu tarafından usulsüzce ‘KKTC’ vatandaşı yapılmıştı.
Mimarlar Odası tarafından “meslek etiğine aykırı” denilerek dava edilen vatandaşlık sonrası projesine vize almak isteyen mimar, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı Mimarlar Odası’na üye olmak için başvurmuş ancak Oda’nın şartlarını yerine getirmediği ve dava süreci devam ettiği gerekçesiyle reddedilmişti.
Bunun üzerine ilgili mimar, geçtiğimiz aylarda Mimarlar Odası’na dava dosyaladı. Bu arada külliye de tüm hızıyla devam ediyor.