Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), son günlerde basında çıkan “KŞK finansman ve operasyonları tehdit altında” şeklindeki haberlerin doğru olmadığını söyleyerek, Almanya özelindeki durumu ve komiteye yapılan sürekli destekleri açıkladı
Kayıp Şahıslar Komitesi, “Finansman ve operasyonlar tehdit altında” habelerini yalanladı
Yazılı açıklama yapan komite, çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, sadece Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı‘ndan, Almanya’nın komiteye verdiği mali desteğin sona erdiğine ve ülkenin dış yardım fonlarını yeniden düzenlenerek, özellikle Ukrayna ve göç konularına öncelik vereceğine ilişkin bilgi aldıklarını belirtti.
Ancak bunun dışında, diğer donörler tarafından sağlanan ve son 5 yıl içerisinde de genişleyen ve artan mali desteğin devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “KŞK, Almanya’nın 2006 yılından bu yana yaptığı 0,8 milyon avroluk cömert katkıya son derece müteşekkirdir” denildi.
“KŞK 2022 yılında normal bütçesinin de üzerinde fon topladı”
Ada genelinde her gün kazı yapan yedi ekibe sahip olan KŞK’nın, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) de dahil olmak üzere uluslararası uzmanlar tarafından Güneydoğu Avrupa‘nın en iyisi olarak değerlendirilen bir antropoloji laboratuvarı işlettiğine dikka çekildi.
Açıklama şöyle devam etti;
“KŞK’nın operasyonel bütçesi yılda 3.2 milyon avrodur ve üç ana maliyet merkezinden oluşmaktadır; kazılar ve gömü yerlerinden çıkarmalar, antropolojik analizler ve genetik tanımlama.
KŞK projesi, yıllık 2.6 milyon avroluk katkısıyla komitenin ana ve en düzenli bağışçısı olan Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilmektedir.
AB tarafından sağlanan fonlara ek olarak; 10 ülke de KŞK’nın bütçesine düzenli olarak katkıda bulunmaktadır.
2022 yılında KŞK, normal 3.2 milyonluk bütçesinin üzerinde fon toplamıştır. Bu yıl, aralarında İsviçre’nin üç yıllık hibe olarak vereceği 1 milyon avronun da bulunduğu üç ülke önemli bağışlarda bulunma sözü verdi”