DünyaInstagramSürmanşetYaşam

İspanya’da kadın sanatçıların özgürlük eylemi: Erkekler ayrıcalıklarını kaybetmekten korkuyor




“Hiç kimse çıplaklığımızın, kırılganlığımızın ve gücümüzün onurunu elimizden alamaz…” Bu sözler verdiği son konserde sahnede göğüslerini açan İspanyol sanatçı Eva Amaral‘a ait Müzik kariyerinin 25. yılını kutlayan Amaral’a göre bu eylem toplumun “pek çok alanında var olan maçoluk sorununu” yeniden alevlendirmiş durumda…

İspanya’da kadın sanatçıların özgürlük eylemi

Amaral, İspanya’nın Burgos şehrinin Aranda de Duero kasabasında düzenlenen Sonorama Ribera 2023 festivalinde sahne aldı.

Eylemi, “müzik grubunun tarihindeki en güzel anlarından biri” olarak niteleyen İspanyol sanatçı, ünlü şarkısı ‘Revolucion’un sözlerini seyircilerle birlikte söyledi:

Eva Amaral

“Çünkü bizden çok fazla var ve onlar bizim miras almak istediğimiz, düşündüğünü söylemekten korkmadığımız hayatı bizden alamayacaklar”

“Kendimiz olmamıza izin vermiyorlar, bizi kontrol etmek istiyorlar”

“Toplumda ciddi bir sorun var” diyen İspanyol şarkıcı Rocio Saiz on yılı aşkın bir süredir bu mücadelenin içinde olduğunu ve sosyal ağlar üzerinden tehdit ve hakaret almaktan bıktığını vurguluyor.

“Kendimiz olmamıza izin vermiyorlar, bizi kontrol etmek istiyorlar” ifadelerini kullanan Saiz, “Yaptığımız şeylere her zaman içerlediler. İş sahibi olmamıza, kendimiz için düşünmemize, oy kullanmamıza… Şimdi de sahnede istediğimizi yapmamız onları rahatsız ediyor” diyor.

“Bunu Rocio ve Rigoberta için yapıyorum”

Amaral’ın üstsüz performansı, feminist bir mücadelenin yanı sıra, sanatçı arkadaşları Saiz, Rigoberta Bandini ve Zahara’nın gündemde olduğu bir dönemde onlarla dayanışma eylemiydi.

Amaral elbisesinin üst kısmını çıkarmadan önce “Bu Rocío için, Rigoberta için, Zahara için, Miren için, Bebe için, hepimiz için” dedi.

Sanatçıların aktivizmleri nedeniyle karşı karşıya kaldıkları riskin farkında olan Saiz, “Amaral, herhangi bir pazarlamaya ihtiyaç duymayan ayrıcalıklı bir konumdan, aşağıda mücadele eden yoldaşlarıyla empati kurdu” diye kutluyor.

Hatta bu yüzden ailesinin bazı üyelerinin düşmanlığını bile kazandığını söylüyor.

Saiz, Murcia’daki LGBTİ şenlikleri sırasında verdiği konser sırasında tişörtünü çıkarmış fakat güvenlik güçleri konseri durdurarak kendisini giyinmeye zorlamıştı.

Ancak en kötü sansürün “görünmeyen türden” olduğunu söyleyen Saiz, “Tavrını ortaya koyan ve cezalandırılan pek çok kadın meslektaşım var. Adınız listede yer alıyor ve doğrudan isminize bir çizik atılıyor” diye ekliyor.

Rigoberta Bandini ise 2022’de Eurovision’a seçilemeyen fakat daha sonra ülkede hitleşen şarkısı ‘Ay mama’yı Benidorm Fest 2022’de seslendirdiği sırada göğüslerini açmıştı.

Anneliğe ve emzirmeye adanan şarkının, “Göğüslerimizin neden bu kadar korkutucu olduğunu bilmiyorum. Onlar olmasaydı insanlık da olmazdı, güzellik de.” dizelerini seslendiriyor.

Şarkıcı Zahara ise, ‘Puta’ (2021) adlı albümünün Meryem Ana kılığında göründüğü kapağı nedeniyle toplumun muhafazakar bir kesimi tarafından eleştirilmişti.

“Dine hakaretle” suçlandı ve aşırı sağcı VOX Partisi’nin başvurusunun ardından Toledo’daki konserinin afişi sansürlendi.

Sanatçı ise konser sırasında albüm kapağındaki fotoğrafla yapmak istediğinin “(Kadınların) ne kadar mükemmel olması gerektiğini, anne olmak için hissedilen baskıyı, nasıl azize olunmasının beklendiğini ve kendilerine her defasında fahişe denilmesini” kınamak olduğunu açıkladı.

“Asıl mesajımız, bedenlerimizin sahibi olmamıza izin verilmemesi”

Amaral’ın sayısız kez paylaşılan ve yorumlanan videosu, Eşitlik Bakanı Irene Montero ve Hükümet Başkan Yardımcısı ve İstihdam Bakanı Yolanda Diaz gibi siyasi figürler tarafından alkışlansa da, sosyal ağlardaki yüzlerce cinsiyetçi eleştirinin de hedefi oldu.

Saiz bu eleştirilere yanıt olarak şöyle diyor: “Bence 21. yüzyıl erkekleri ayrıcalıklarını kaybetmekten, kadınların evi terk etmesinden, bazı davranışlara artık izin verilmemesinden korkuyor. Bu yüzden tepkileri şiddet ve korku oluyor”

“Mesajın sadece tişörtünü çıkarıp göğüslerini göstermek olduğunu düşünenler hiçbir şey anlamamış demektir” diyor ve ekliyor:

“Söylemeye çalıştığımız şey, bedenlerimizin sahii olmamıza izin verilmediğidir. Ben bedenimle istediğimi yaparım çünkü erkekler bedenleriyle istediklerini yapıyorlar.”

Kaynak: EuroNews









Başa dön tuşu