InstagramKıbrısManşetSiyaset

Özersay: Sahte diplomayı tedavüle sürmediyse bile “suça teşvik” maddesine göre suç işlemiş olur




Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, adına sahte diploma düzenlenenlerin bunu tedavüle sürmemesi durumunda “suç işlememiş” sayılacağı görüşlerine tepki verdik, ceza yasasındaki “suça teşvik” maddesini hatırlattı

Özersay: Fasıl 154 Ceza Yasası’nın “suça teşvik” maddesi açıktır

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özersay, bazı kesimlerin sahtekarlıkla diploma temin eden ama bunu tedavüle sürmeyen, yani herhangi bir yerde kullanmayan, maaş artışı, bir başka kuruma kayıt yaptırma ya da başka şekilde kullanmayan kişilerin herhangi bir suç işlemediklerini ileri sürdüğünü söyledi.

Özersay, “Oysa Fasıl 154 Ceza Yasamızda ‘suça teşvik‘ konusu düzenlenmiştir. Buna göre bir suçun işlenmesinde başka bir kişiye yardımcı olan veya onu teşvik eden herkes suçun işlenmesine iştirak etmiş ve suçu işlemiş sayılır ve bu nedenle suçu fiilen işlemekle itham edilebilir (Mad. 20)” dedi.

“Sahte diplomayı alan kişi suçun işlenmesine yardımcı olmuş olur”

Sahtekarlıkla diploma hazırlayan kişi veya kişilerin, o diplomayı kimin için hazırlarlarsa sonuçta onun bilgisi, onayı, talebi ile bu sahtekarlığı yaptıklarını kaydeden Özersay, hatta bunun karşılığında para veya başka menfaatler de aldıklarını ve bunu aklı başında herkesin kestirebileceğini vurguladı.

Özersay, “Ortada bir talep olmasa, yani birisi ‘bana da bir diplomacık verin‘ diye istemese ya da kendisine önerildiği zaman ‘tamam ben da isterim, olur alırım‘ demese bu sahte diploma hazırlanmaz. Yani sahte diplomayı alan kişi bu suçun işlenmesine yardımcı olmuş ve/veya teşvik etmiş olur” dedi.

“İlgili kişinin kimlik kartını, ikametini, lise diplomasını, fotoğrafını ve dahasını vermesi gerekir”

İlgili kişinin bir üniversitede hiç okumadan, sınava girmeden kendisine hazırlanan sahte bir diploma verilecekse bile kendisiyle ilgili bilgi ve belgeleri o sahtekarlığı yapacak olana vermesi gerektiğini hatırlatan Özersay, bunların da kimlik kartını, ikameti, lise diplomasını, fotoğrafı ve dahasını içerdiğini belirtti.

Özersay,”Yani bu sahte diplomayı alan kişi bu diplomanın alınmasını mümkün kılacak evrakları verir, bu bağlamda da suçun işlenmesine yardımcı olmuş ve/veya teşvik etmiş olur. Hepsini geçtim kendi isteği ve iradesi dışında kendisine sahte diploma hazırlanan kişi ‘buyur al bunu senin için hazırladık‘ denildiğinde bunu bilerek isteyerek aldığı zaman rızasını vermiş olur, ‘hayır ne münasebet, bu sahtekarlıktır ben bunu kabul etmem‘ demek yerine kabul ederek suçun işlenmesine yardımcı olmuş ve/veya teşvik etmiş olur” ifadelerini kullandı.

“Talep vardı ki sahte diploma arzı ortaya çıktı”

Özersay açıklamasını şöyle sonlandırdı;

“Bu nedenle şahsi kanaatim en üst siyasi makamları işgal edenlerin kendilerine yakın olan isimleri korumak ve kollamak için yaslandıkları ‘tedavüle sürülmedi onun için suç teşkil etmez‘ argümanının tutar tarafı olmadığıdır.

Bu sahte diplomaların alıcısı olmasa üretilmeleri yani sahtelemek işleminin yapılması mümkün olamayacaktı. Talep vardı ki sahte diploma arzı ortaya çıktı. Bu açıdan polisin sahte diploma alan ama klasik anlamda tedavüle sürmeyenlerin de ifadelerini alması ve kendilerine dava okuması gerektiğini düşünürüm”











Başa dön tuşu