Doğu Akdeniz Üniversitesi‘nde (DAÜ), “Öğrenci Dayanışması” adıyla örgütlenen öğrenciler, fahiş okul harçları, dövize endekslenen yurt paraları nedeniyle eylem yaptı, Rektörü yuhaladı
“Ekonomik krizin bedelinin öğrencilerin sırtına yüklenmesine izin vermiyoruz!”
Öğrenciler yapılan fahiş zamlara karşı sesini yükseltti, eylem düzenledi, eyleme yüzlerce öğrenci kayıldı.
Öğrenciler dün saat 14:30’da CL meydanından Rektörlük binasına yürüdü ve burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Öğrenciler, “Önceki yılların aksine hakkımız olanı almadan pes etmemek konusunda kararlıyız! Ekonomik krizin bedelinin öğrencilerin sırtına yüklenmesine izin vermiyoruz!” dedi.
Konseyi kovdular, Rektörü yuhaladılar
Fahiş harç zamları, yurt fiyatlarının dövize endekslenmesi, okul yemekhanesinin uçuk fiyatları ve daha bir çok sorun nedeniyle rektörlük önüne yürüyen öğrenciler okul dışı, kökü dış ülkelerde olan yapıların himayesi altına girmiş, öğrencileri temsil etmekle yakından uzaktan ilgisi kalmamış Öğrenci Konseyi’nin de kendilerini temsil etmediğini belirtti.
Konsey yetkililerini, ”Konsey bizi temsil etmiyor, Konsey Dışarı” sloganlarıyla alandan kovan öğrenciler, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç’ın da öğrenci talepleri karşısında sürekli işi yokuşa süren tavır içinde olduğunu söyledi.
Kılıç’ı ”rektör istifa” sloganları arasında yuhalayan öğrenciler, bunun bir uyarı eylemi olduğunu, devamının da geleceğini belirtti, mücadele sözü verdi.
“Okulumuzu ticarethane olarak yöneten zihniyete karşı buradayız”
Açıklamanın tamamı ise şu şekilde;
Değerli Basın emekçileri, öğrenci arkadaşlarımız;
Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencileri olarak, okulumuzu ticarethane olarak yöneten zihniyetin bizi bugün getirdiği durum karşısında demokratik ve anayasal hakkımızı kullanmak için buradayız. Bildiğiniz gibi her yıl yapılan fahiş zamlara bu sene de yenisi eklenmiştir.
Ancak bu sene sadece harç zamlarıyla yetinemeyen, bizi sömürmenin yeni arayışında olan okul yönetimi, karşımıza yurt fiyatlarının dövize endekslenmesi, taksit imkanlarının kötüleştirilmesi gibi yöntemlerle çıkmıştır.
Ayrıca İki katına varan harç zamlarını ise ‘daha fazlasını da yapabilirdik ama sizi düşündüğümüzden yapmadık’ diyerek savunmaya kalkmıştır.
“Bu duruma dur demediğimiz sürece, zamlar artmaya devam edecek”
Yapılan zamların makul hiçbir tarafının olmadığı gibi, okul harçlarına yapılan zamlar tek başına düşünülemez. Okul yurtlarının dövize endekslenmesi, okul içerisindeki büfelerin ve okul yemekhanesinin uçuk fiyatları ve önümüzdeki dönem artacak olan hayat pahalılığı ile burada okumak çoğumuz için daha da güçleşecek, bazılarımız içinse imkansız olacaktır.
Geçim derdiyle boğuşan öğrenciler, hayatta kalabilmek için kayıt dışı olarak, kölelik koşullarında, asgari ücretin altında işlerde çalışarak hayatını devam ettirmek zorunda kalıyor.
Öğrencisine nitelikli ve ucuz barınma imkanlarını, kaliteli, sağlıklı ve düşük ücretli yemek fiyatlarını çok gören okul yönetimi bu yaratılan tablonun sorumlularındandır. Ve biliyoruz ki öğrenciler olarak bu duruma dur demediğimiz sürece, bu zamlar önümüzdeki dönemlerde de katlanarak artmaya devam edecektir.
Unutmayın ki bir üniversiteyi, üniversite yapan şey öğrencilerdir. Biz olmadan geriye sadece boş binalar kalır. Ancak maalesef ki okul gelirlerinin neredeyse tamamını öğrenci harçlarından elde etmeye çalışan bu düzen, okulumuzu bir ticarethane olarak görmektedir.
“Artık yeter!”
Üstelik parayı verenin değil, parayı alanın düdüğü çaldığı bir ticarethane. Bu anlayışa, bu okulun gerçek sahipleri olan öğrenciler olarak artık yeter diyoruz.
Pek çok arkadaşımız artan harç fiyatları ve barınma sorunundan dolayı okulunu dondurmayı, yatay geçiş yapmayı düşünürken, rektörlük olarak buna bir çözüm bulmak sizin göreviniz, aldığınız maaşların sorumluluğudur.
Değerli arkadaşlar, okulda güçlü bir öğrenci muhalefeti bulunmamasının verdiği cesaretle her yıl rahatça sömürüldük. Kötü yönetimlerin, ekonomik krizlerin bedelini hep biz öğrencilerin sırtına yüklediler.
Öğrencileri temsil etmekle yakından uzaktan hiçbir ilgisi kalmamış Öğrenci konseyini, kökü dışarda yapıların maşasına çevirdiler. Bizleri geldiğimiz ülkelere göre ayırıp, aynı eğitim için farklı fiyatlar talep ettiler. Artık yeter! Daü Öğrenci Dayanışması olarak düzenlediğimiz bu eylem bir uyarı niteliği taşımaktadır.
Öğrenciler olarak taleplerimiz karşılanmadıkça, biz müşteri, ihtiyaçlarımız külfet olarak görülmeye devam ettikçe, demokratik ve anayasal haklarımızı kullanmaya, hakkımızı aramaya devam edeceğiz! Öğrencinin sesi artık hiç dinmeyecek!
“Mücadele edeceğiz”
Öğrenciler olarak Yapılan Fahiş zamların geri çekilmesini talep ediyoruz!
Eski taksit sistemine geri dönülmesini ve taksitlere faiz uygulanmamasını talep ediyoruz!
Eğitim harçlarının öğrencilerin uyruğuna göre ayrılmamasını ve tüm ücretlerin KKTC Harç fiyatına sabitlenmesini, eşit eğitim için eşit ücret uygulamasını talep ediyoruz!
Şehir içi yetersiz otobüs seferlerinin arttırılmasını, Yurt fiyatlarının döviz değil TL üzerinden hesaplamasını, Okul yemekhanesinin işletme mantığıyla, kar-zarar hesabıyla değil, öğrenciye ucuz, sağlıklı ve nitelikli kamusal hizmet sunmasını talep ediyoruz! Herkesin huzurunda bu uğurda mücadele edeceğimizin de sözünü veriyoruz”