InstagramKıbrısManşetÖzgür Doğa Özgür Çevre

Adanın kuzeyinde deniz suyu kalitesi ne durumda?


Kıbrıs, Avrupa Birliği‘nde (AB), 2023 yılında %97,6 oranıyla mükemmel kalitede yüzme suyu oranı en yüksek ülke oldu. Bu veri, Avrupa Çevre Ajansının (EEA) Avrupa Komisyonu ile iş birliği içinde yayımladığı istatistiklere dayanıyor. Adanın kuzeyindeki yüzme suyu oranı kalitesinin ise hangi seviyelerde olduğu bilinmiyor

AB sınırları içerisinde yüzme suyu oranında Kıbrıs ilk sırada

Kıbrıs‘ı, mükemmel yüzme suyu oranlarıyla Avusturya (%96,9), Hırvatistan (%96,7) ve Yunanistan (%95,8) takip ediyor. Belçika, Bulgaristan, Lüksemburg, Malta, Avusturya ve Romanya’daki tüm resmî olarak tanınan yüzme suları en azından asgarî kalite standartlarını karşılıyor.

Genel olarak AB’de, 2023 yılında yüzme sularının %85,4’ü “mükemmel kalite” olarak nitelendirildi. AB’de yüzme suyu olarak kayıtlı bölgelerin toplamının %96’sı asgarî standartları karşılamakta; sadece %1,5’i “kötü” olarak değerlendirildi.

Değerlendirmede kullanılan standartlar, yüzme güvenliğini ve insanlarda ciddi hastalıklara yol açabilecek bakterilere odaklanıyor.

Adanın kuzeyinde deniz suyu kalitesi ne durumda?

Adanın güneyinde yapılan test sonuçlarının AB genelinde ilk sıraya yerleşmesi, akıllara ağır ve plansız yapılaşmaya sahne olan kuzey sahillerindeki deniz suyu kalitesinin ne durumda olduğunu getiriyor.

Adanın kuzey sahil şeridinin otellere tahsis edilmesinin sonrasında, bu tesislerin bir çoğunun kanalizasyon sorununu ‘denize boşaltarak’ çözdüğü biliniyor. Bu anlamda, adanın kuzeyindeki deniz suyu kalitesinin güneyinden çok daha altta ve kalitesiz olacağı düşünülüyor.

Yaz mevsimi başlangıcında basında çıkan deniz suyu ölçümlerinin de büyük oteller tarafından yaptırıldığı ve gerçek değerlerin paylaşılmadığı iddiaları da birçok farklı kesim tarafından bilinen gerçekler arasında yer alıyor.

‘Yüzme Suyu Direktifi’nin uygulamaya konması kötü kalitedeki yüzme suyu oranını aşağıya indirdi

Kıyı sularındaki yüzme kalitesi, iç su kaynaklarına kıyasla genellikle daha iyiydi; 2023 yılında sınıflandırılan kıyı yüzme alanlarının %89’u mükemmel kalite olarak nitelendirilirken, iç yüzme sularının %79’u mükemmel kalite olarak nitelendirildi.

2006 yılında Yüzme Suyu Direktifinin yürürlüğe girmesinden bu yana, kötü kalitedeki yüzme suyu oranı azalmış ve 2015’ten bu yana istikrarlı kaldı.

Ancak, yüzme kaynaklı sağlık riskleri sorun olmaya devam etmektedir; 2023 yılında AB’de 321 “kötü” bölge kaydedildi.











Başa dön tuşu