InstagramKıbrısManşetSiyaset

Üniversiteler, Kıbrıs menşeili diploma yerine, kendi ülkelerinin diplomalarını verebilecek




Kıbrıslırum yetkililer, yabancı üniversite şubelerinin Kıbrıs‘ta bağımsız faaliyet göstermesine izin veren yasanın değiştirilmesini onayladı. Dünyanın önemli üniversitelerinin adanın güneyinde faaliyet göstermesinin önünü açan ‘devrim’ niteliğindeki karar, hem Kıbrıs Rum toplumunu hem de kuzeyini yakından ilgilendiriyor

Kıbrıs’ın güneyinde yabancı üniversiteler, bağımsız fakülte ve kampüs açabilecek

Kıbrıs Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Ajansı‘na (Dipae) göre; mevzuat değişikliği yabancı üniversitelerin Kıbrıs’ta bağımsız kurumlar açmasına ve kurmasına izin verecek.

Cyprus Mail‘e konuşan Dipae sözcüsü, “Bu, diğer yabancı yükseköğretim kurumlarının Kıbrıs’ın güneyinde, şu anda faaliyet gösterme biçimlerinden tamamıyla farklı bir prosedürdür” dedi.

Üniversiteler, Kıbrıs menşeili diploma yerine, kendi ülkelerinin diplomalarını verebilecek

Dipae sözcüsü, “Şu anda, Baf‘ta bulunan UcLAN veya Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB) gibi kurumlar, ya ‘ana merkezleri’ ile müfredat paylaşan ya da çift diploma programları sunacak şekilde çalışıyorlardı. Ancak, Kıbrıs’taki bu tür kurumlardan alınan tüm dereceler, adada kurulan üniversiteler tarafından verilen Kıbrıs dereceleridir” diye açıkladı.

Önerilen mevzuat değişikliğinin, yabancı üniversitelerin adada bir varlık kurmalarına ve kendi ülkelerinden dereceler vermelerine olanak tanıyacağı belirtildi.

Dipae: Kesin bir şey yok ama ayrıntılar Meclis’te netleştirilmekte

Dipae sözcüsü, “Söz gelimi, Imperial College Kıbrıs’ta bir şube açmak istiyor diyelim; yasanın Meclis’ten geçmesi durumunda, sadece bunu yapmalarına izin verilmeyecek, aynı zamanda tam İngiliz dereceleri vermelerine de izin verilecek. Bu, bir devrimdir” dedi.

Brexit‘ten sonra, İngiliz üniversiteleri bu olasılıkla özellikle ilgileniyor çünkü İngiltere dışında bir varlık kurmak giderek zorlaştı” diyerek ekleme yapan Dipae sözcüsü, “Tabii ki bu, yasal değişikliğin Meclis’ten geçmesi durumunda gerçekleşecektir. Şu anda, ayrıntılar hâlâ netleştiriliyor” dedi.

Michaelidou: Değişiklik, mevzuatı modernize ediyor, uluslararası anlaşmaların kalitesini arttırıyor

Eğitim Bakanı Athena Michaelidou ise değiştirilmiş yasanın faydalarına dikkat çekerek, bunların hükümetin yükseköğretimin kalitesini yükseltme ve iyileştirme yönündeki geniş çabalarıyla uyumlu olduğunu söyledi.

“Değişiklik, mevzuatı modernize ediyor, yükseköğretimin uluslararası anlaşmaları teşvik ediyor ve anlaşmaların kalitesini artırıyor” dedi.

Michaelidou, sürecin belirli kriterler, denetim ve Dipae aracılığıyla sürekli izleme ile yönetileceğini, Kıbrıs’ta üniversite kurma prosedürlerine benzer olacağını açıkladı.

“Bu değişiklik, yükseköğretimde daha fazla rekabet ve kalite güvencesinin yolunu açıyor”

Hangi ülkelerin Kıbrıs’ta üniversite kurmakla ilgilendiği konusunda Michaelidou, Yunanistan ve bölgedeki diğer ülkelerden belirli üniversitelerin ilgisini not etti, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

“Yasal değişiklik Meclis’ten geçtikten sonra, tartışacak somut verilere sahip olacağız,” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakanın açıklamalarından, burada şubeler açabilecek yabancı üniversitelerin hem Avrupa Birliği (AB) hem de AB dışı ülkelerden kurumları içerdiği anlaşıldığı belirtildi.

Bu karar, adanın kuzeyindeki ‘üniversiteleri’ nasıl etkileyecek?

Son dönemlerde ‘sahte diploma’ skandallarıyla sarsılan adanın kuzeyindeki yüksek öğretimin, adanın güneyinde alınması beklenen yeni karar sonrasında özellikle yabancı öğrenciler konusunda büyük sıkıntılar yaşaması muhtemel görünüyor.

Adanın kuzeyinde yer alan ve herhangi bir uluslararası tanınırlığı bulunmayan üniversitelerin, adanın güneyinde uluslararası tanınırlığı bulunan üniversitelerle hem öğrencileri cezbetmek hem de öğrenim kalitesi açısından nasıl yarışacağı merak ediliyor.











Başa dön tuşu