GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Mültecilerin sığınma talebi Rum yetkililer tarafından reddedildi




Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Kıbrıs Ofisi Başkanı Katja Johanna Saha, geçtiğimiz hafta 13 mültecinin ara bölgede yaşamaya başlamasının ardından, hafta sonunda 14 mültecinin daha ara bölgeye ulaştığını ve orada mahsur kalan insan sayısının 27’ye çıktığını açıkladı

Mültecilerin sığınma talebi Rum yetkililer tarafından reddedildi

Cyprus Mail‘in duyurduğu habere göre cuma günü, aralarında refakatsiz küçüklerin de bulunduğu 13 kişinin BM tampon bölgesinde yaşadığı bildirilmişti.

UNHCR Kıbrıs Ofisi Başkanı Saha, bu sayının artık 27 olduğunu belirterek, göçmenlerin Kıbrıs Cumhuriyeti polisine sığınma talebinde bulunduklarını ancak reddedildiklerini sözlerine ekledi.

UNHCR‘nin, “ulusal ve AB sığınma mevzuatında belirtildiği gibi, Kıbrıs topraklarındaki sığınmacıların, kayıt yaptırıp başvurularını yapabilecekleri ulusal sığınma prosedürlerine ve belirlenmiş kabul tesislerine derhal yönlendirilmeleri gerektiğini” hatırlatmak istediğini sözlerine ekledi.

Saha ayrıca, UNHCR aracılığıyla ve UNHCR ile işbirliği içinde yiyecek, su, kişisel ve genel hijyen ve giyim eşyaları sağlanırken, sığınmacıların çadırlarda yaşadığını ve makul yaşam koşullarına erişimleri olmadan aşırı hava koşullarına maruz kaldıklarını söyledi.

Ara bölgeyi düzensiz şeklide geçmeleri suçlu sayılmalarına neden oluyor

Saha, “Tampon bölgede mahsur kalan sığınmacıların ulusal sığınma prosedürlerine yönlendirilmemesi, orada bir sığınma sisteminin bulunmaması nedeniyle Kıbrıs’ın kuzey kesimine geri dönmeleri durumunda, menşe ülkelerine geri gönderilmeleri riskini doğuruyor ve bu da genellikle sığınmacıların BM tampon bölgesini düzensiz geçmeleri nedeniyle suçlu sayılmalarına ve haklarında sınır dışı etme emirleri çıkarılmasına yol açıyor” dedi.

Saha, sığınma prosedürlerine erişimin ve insan onuruna yakışır yaşam koşullarının her zaman geri göndermeme ilkesi ve uluslararası, ulusal ve AB hukukuna uygun olarak sığınma başvurusunda bulunma hakkı uyarınca garanti altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sorun, Yeşil Hat tüzüğü, ara bölgenin statüsü ve mültecilere yönelik uluslararası yükümlülüklerinden üzerinden değerlendiriliyor

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dört ilgili bakanlığı, yani Dışişleri, İçişleri, Savunma ve Adalet Bakanlıkları, kuzeyden tampon bölgeye geçen ve hala orada bulunan göçmenler sorununu ortaklaşa yönetiyor.

Yetkili bir hükümet kaynağı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu konudaki pozisyonunun “Yeşil Hat Tüzüğü, tampon bölgenin statüsü ve mültecilere yönelik uluslararası yükümlülüklerimiz” tarafından belirlendiğini söyledi.

Bu insanların ihtiyaçları için Kıbrıs’taki barış gücüyle de işbirliği yapılıyor.

Aynı kaynaklara göre, konuyla ilgili toplantılar yapıldı ve daha fazlası yapılacak.









Başa dön tuşu