InstagramKıbrısManşet

Kurmaca davada Savcılık 28. tanığını dinletti




Ahmet Soyalan‘ın Polis Genel Müdürü (PGM), olduğu dönemde 3 üst düzey polis mensubuna karşı açılan (İkisi beraatla sonuçlandı) davalardan sonuncusu olan; dönemin Siyasi Polis Müdürü Vasfi Arkın‘ın; yargılandığı davanın son duruşmasında, dönemin PGM Müdürü Süleyman Manavoğlu tanık olarak dinlendi

28. tanık oldu, hala ispat edilemedi!

Vasfi Arkın‘ın; FETÖ soruşturmasıyla ilgili gelen “bilgi notunuPolis Genel Müdürü‘ne (PGM) aktarmadığı gerekçesiyle “Görevi İhmal” ve “Görevi Kötüye Kullanma” suçlarından yargılandığı davada savcılığın 28. tanığı olarak Mahkemede şahadet veren Manavoğlu, ilk önce Savcı Behrat Mavioğlu‘nun sorularını yanıtladı.

2015-2020 yılları arasında PGM Müdürü olarak görev yaptığını, şimdi ise emekli olduğunu anlatan Manavoğlu, Türkiye’de 15 Temmuz 2016 yılında yaşanan darbe girişimi ve ardından Fetullah Gülen Cemaati’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde de yasa dışı cemiyet ilan edilmesi sırasında görev yaptığını belirtti.

Siyasi Polis Müdürü’nün doğrudan PGM Müdürü’ne bağlı olduğunu, istihbaratı bilgileri toplayıp PGM Müdürü’ne ilettiğini aktaran Manavoğlu, Vasfi Arkın’ın da kendi döneminde Siyasi Polis Müdürü olduğunu ve birlikte çalıştıklarını kaydetti.

2016 döneminin daha hassas ve olağanüstü bir dönem olduğunu belirten Manavoğlu, buna göre bir çalışma ortamı yarattıklarını, özellikle bir polisi ilgilendiren bir FETÖ bağlantısı tespit edildiğinde direkt kendisine bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

Manavoğlu: GKK bünyesinde ekip kuruldu

Kendi döneminde Gökay Karagil sorumluluğunda bir özel ekip kurulduğunu ve bunu kendisinin onayladığını aktaran Manavoğlu, Arkın’a da gelen bilgileri hem kendisine hem de özel ekibe hemen bildirmesi talimatını verdiğini anlattı.

Fetullah Gülen Cemaati‘nin yasa dışı cemiyet ilanından sonra Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) bünyesinde de Mayıs 2017‘de idari bir ekip kurulduğunu, burada da Hüseyin Yeşildağlı, Adem Hasapoğlu ve bir de askeri Binbaşı bulunduğunu belirten Manavoğlu, bu ekibin görevinin polislerin FETÖ yapılanmasıyla ilgili olduğunu ve 3 aylık bir çalışma sonunda hazırladıkları raporu da GKK Komutanı ile paylaştıklarını ve görevlerini bitirdiklerini söyledi.

Manavoğlu, “GKK’nın bu idari soruşturmadan elde ettiği bilgileri araştırması için; 23.08.2017 tarihinde bir yazı yazarak bir ekip kurulmasını istedim. Emir bana ait, ekibi cezai soruşturma için tayin ettim. Bu yazıdan bir hafta sonra da önce polislerle ilgili olan bilgileri sonra da sivillerle ilgili olanları Savcılığa teslim ettim” dedi.

“Arkın benim talimatımla ‘FETÖ ile ilgili bilgi gelmesi durumunda hemen üst makamlara iletilmeli’ yazısını birimlere gönderdi”

Manavoğlu ayrıca Mahkemede emare olarak bulunan 4.8.2016 tarihli bir yazının da Vasfi Arkın tarafından kendi imzasıyla gönderildiğini, bu yazının içinde de bazı polis isimleri olduğunu ve Gökay Karagil sorumluluğunda kurulan ekiple başka polis isimlerinin de o dönem paylaşıldığını belirtti.

İ.S, S.U ve Y.B isimli polislerin de Karagil ile paylaşılan listede olduğunu aktaran Manavoğlu, Arkın’ın yine kendi emri üzerine; “FETÖ ile ilgili bilgi gelmesi durumunda hemen üst makamlara iletilmeli” yazısının tüm birimlere gönderildiğini kaydetti.

Yaptıkları çalışmayla ilgili nasıl bir adım atacaklarına dair karar verme sürecinde Gökay Karagil sorumluluğundaki ekibin dağıtıldığını ve yeni bir ekip kurulduğunu anlatan Manavoğlu, önce İ.S ismini de hiç duymadığını (İstintakta değişecek) savundu.

Manavoğlu, “Polislerle ilgili soruşturmada bu isim yoktu. Benimle paylaşılmadı. Anında gelmesi gerekirdi. G.B ve S.U adlı polislerin raporu da hiç bilgime gelmedi” dedi.

Burak Yılmaz adlı polisin hazırlayıp Vasfi Arkın‘ın bilgisayarına yüklediğini iddia ettiği 164 sayfalık raporun da (Emare 8) sivil şahısları da içerdiğini, buradaki isimlerin bu raporla olmasa da başka şekillerde kendisine iletildiğini kaydeden Manavoğlu, buradaki bazı sivillerin Mahkemeye çıkarıldığını ve deport edildiğini aktardı.

Mustafa Şener Manavoğlu’nu istintak etti

Savunma avukatı Mustafa Şener Manavoğlu’nu istintakında; Kıbrıs Türk toplumunun kültüründen bahsetti, dini inançlarını kendi içinde yaşayan, hukuka inanan bir toplum olduğundan dem vurdu.

Vasfi Arkın’ın, henüz 15 Temmuz darbe girişimi olmadan Fetullah Gülen Cemaati’nin yasa dışı cemiyet ilan edilmesi için yazı yazdığını ve kendisinin de bunu imzaladığını Manavoğlu’na hatırlatan Şener, Arkın’ın öngörülerinin doğru çıktığını söyledi. Manavoğlu bunu doğruladı.

Manavoğlu Arkın’ın çalışmalarını doğruladı

Şener, “Darbe sonrası 18 Temmuz’da müdürlerinizi TC Elçiliği ve Meclis önüne gönderdiniz. Bunların içinde Vasfi Arkın da vardı” dedi ve Manavoğlu bunu da doğruladı.

Arkın’a verilen “bilgi topla” emrinden kısa süre sonra 29.7.2016 tarihinde Arkın’ın bilgi notları ve raporlarla ilgili kendisine brifing verdiğini hatırlatan Şener, bu brifingde polislerin, sivillerin, derneklerin, yurtların ve vakıfların olduğunu belirtti.

Manavoğlu bu bilgileri doğruladı.

Manavoğlu’nun da 4.8.2016 tarihinde Gökay Karagil ve Vasfi Arkın’la toplantı yaptığını ve bu bilgilerin TC makamları da dahil tüm makamlara gönderilmesi emrini verdiğini söyleyen Şener, ilk listede 48 (sonra 49 oldu) polis olduğunu da belirtti.

Manavoğlu bunların doğru olduğunu ama polis sayısını tam hatırlamadığını kaydetti.

Şener: İhraç edilen polisleri hatırlıyor musunuz?

Şener ayrıca bu listenin GKK Kurmay Başkanı Albay Kadir Uslu‘ya da bizzat Manavoğlu’nun emriyle Vasfi Arkın tarafından elden götürüldüğünü belirtti.

Gökay Karagil sorumluluğundaki ilk özel ekibin, 4.8.2016 tarihinde 49 polis, 90 gerçek ve 25 tüzel kişiyle araştırmasına başladığını söyleyen Şener, sonrasında Eylül ayında da GKK’da toplantı yapıldığını, sayıların arttığını ve bunun da yine özel ekibe verildiğini anlattı.

Manavoğlu bu bilgilerin de doğru olduğunu teyit etti.

Şener Manavoğlu’na, “İhraç edilen polisleri hatırlıyor musunuz?” diye sordu, Manavoğlu isim isim hatırlamadığını ama bildiğini belirtti.

Manavoğlu: Vasfi Arkın iyi bir polisti. Eksiksiz bilgi aktarırdı

Manavoğlu Şener’in, Sivil İşler Başkanlığı’na yazılan polisleri hatırlayıp hatırlamadığını sorunca, Manavoğlu bunları da isim isim hatırlamadığını kaydetti.

Şener Manavoğlu’nun, “Bana bilgi verilmedi” dediği İ.S adlı polisle ilgili, Ahmet Soyalan sorumluluğunda kurulan ikinci özel ekibin kendisine bilgi verip vermediğini sordu, Manavoğlu yine verilmediğini belirtti.

Vasfi Arkın’ın yıl yıl sicil notlarını paylaşan Şener (2014: 92 / 2015: 94 / 2016: 94 / 2017: 91.33 / 2018: 93.67 / 2019: 94.40), bu yıllarda Manavoğlu’nun da görevde olduğunu hatırlattı.

Manavoğlu, “Vasfi Arkın iyi bir polisti. Eksiksiz bilgi aktarırdı” dedi.

Dava görüşülmek üzere 11 Haziran saat 11.30’a ertelendi.











Başa dön tuşu