GüncelInstagramKıbrısÖzgür Doğa Özgür ÇevreSürmanşet

Yuvaları rahatsız edenler, 17 bin euroya kadar para ve üç yıla kadar hapis cezası alabilir




İngiliz üslerinde görevli Çevre uzmanları, İngiliz Üs Alanları (SBA) içindeki plajları kullanırken halkı dikkatli olmaya çağırarak, şu ana kadar kaydedilen 107 kaplumbağa yuvasını korumayı hedeflediklerini açıkladı

Perdiou: Turist ve yerel plaj ziyaretçileri kaplumbağa yuvalarını rahatız etmemeli

Konula ilgili yapılan açıklamada, nesli tükenmekte olan yeşil ve iribaşlı kaplumbağaların, üslerin içindeki plajlara yumurta bıraktığı ve yaz sezonu zirveye ulaştığında, bu yuvalar için tehlikenin giderek daha belirgin hale geldiği aktarıldı.

Üs yönetiminin kıdemli çevre görevlisi Alexia Perdiou, “On binlerce turist ve yerel plaj ziyaretçisinin kıyı şeridini doldurmasıyla” yuvalama alanlarının rahatsız edilmemesinin zorunlu olduğunu söyledi.

“İlk dişi kaplumbağalar mayıs ayının başında yumurtalarını bırakmaya başladı ve çevre departmanı, Kıbrıs’ın geri kalanında yapılan çalışmaları yansıtarak, asgari müdahaleye odaklanarak ve uluslararası en iyi uygulamaları izleyerek kaplumbağa koruma çalışmalarını koordine ediyor” dedi.

Perdiou sözlerinin devamında, “Kaplumbağa yuvaları tespit edildikten sonra, yuvaların etrafı koruyucu bir alüminyum kafesle çevrilir ve kafesin etrafına diğer hayvanların yuvaları rahatsız etmesini önlemek için kuma gömülmüş bir halka yerleştirilir. Yavrular daha sonra yuvalarından doğal olarak çıkıp denize doğru yol almaları için kendi başlarına bırakılır” dedi.

Yuvaların insanlar tarafından rahatsız edilmesi 17.000 Euro’ya kadar para cezası ve üç yıla kadar hapis cezası alabilir

Perdiou’ya göre yuvaların insanlar tarafından rahatsız edilmesi 17.000 avroya kadar para cezası veya üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Perdiou, “SBA yetkilileri, zarar verici faaliyetleri önlemek ve bildirmek için Ekim ayında sona erecek olan yuvalama sezonu boyunca sağlam bir yaptırım eylemi gerçekleştirecek” diye ekledi.

İngiliz üsleri, araç erişimini kısıtlamak, gözetleme kameraları kullanmak ve alanların önemi konusunda farkındalık yaratmak için bilgi panoları dikmek gibi koruma önlemlerini uygulamak için sivil toplum örgütleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileriyle yakın bir şekilde çalıştığı bildirildi.

Perdiou ayrıca eğitim ve iş birliğinin temel koruma önlemlerinden biri olduğunu vurguladı: “Akrotiri Çevre Eğitim Merkezi her yıl yüzlerce okul çocuğuna kaplumbağalar konusunda farkındalık programları sunmaya devam ediyor ve önemli türlerin ve yaşam alanlarının sürdürülebilir yönetimi ancak yetkili ve yerel makamlar ile bu hassas alanları kullanan insanların ortak çalışması ve ortaklığıyla sağlanabilir” dedi.











Başa dön tuşu