Adli OlaylarEkonomiGüncelKıbrısManşetSiyaset

Mahkeme, kaçma ihtimaline karşı tutukluluk kararı verdi


İsrailli iş insanı Simon Mistriel Aykut, güney Lefkoşa Bölge Mahkemesi‘nin verdiği karara göre, 9 Eylül’de görülecek ceza davasına kadar gözaltında kalacak

Kaçma ihtimaline karşı tutukluluk kararı verildi

Kıbrıs Cumhuriyeti yönetimi, adanın ikiye bölünmesinden; yurttaş ve iş insanlarını sorumlu tutmaya devam ediyor.

Buna bağlı olarak; Kıbrıslırumlara ait arsalar üzerinde inşaat yaptığı için tutuklanan 73 yaşındaki; İsrail, Türk ve Portekiz pasaportu sahibi Aykut, mahkemenin serbest bırakılması halinde kaçma ihtimalinin yüksek olduğuna karar vermesinin ardından duruşmaya kadar tutuklu kaldı.

İskele, Tatlısu, Esentepe, Kalecik ve Girne‘de inşaat ve hotelleri bulunan Aykut’un Afik Group‘un kurucusu olduğu belirtilirken, aynı davada Aykut’un oğulları, 51 yaşındaki Afik Yaacov ve 49 yaşındaki Michael Mistriel Aykut da bulunuyor. Afik ve Mistriel’in ikisinin de grubun yöneticileri olduğu ve babaları gibi İsrail ve Portekiz pasaportlarına sahip oldukları ifade edildi.

Perşembe günü, savcılık ve savunmanın gündeme getirdiği noktaları inceleyen mahkeme, 73 yaşındaki sanığın tutukluluğunun gerekçeleri olduğuna karar verdi. Kaçma riskinin yüksek olduğuna kanaat getiren mahkeme, Eylül ayında yapılacak duruşmaya kadar Aykut’un tutuklu kalmasına hükmetti.

Aykut’un avukatları serbest kalma talebinde bulundu

Cyprus Mail’in haberine göre, sanığın savunmasında avukatlar, kaçma senaryosunun uzak olduğunu, mahkemeden mali bir teminat ödeyerek ve bir polis karakolunda imzalayarak serbest bırakılmasını istedi.

Ayrıca, avukatı sağlık sorunlarına atıfta bulunurken, kökeni nedeniyle hapse atılması durumunda güvenliği konusunda endişelerini dile getirdi.

Mahkeme, önündeki delilleri değerlendirdikten sonra, mevcut tanıklığın sanığın olası mahkumiyeti için yeterli olduğunu belirtti.

Aykut, kuzeyde Kıbrıs Rum arazileri üzerinde inşaat yapma davalarıyla ilgili 124 suçlamayla karşı karşıya kaldı.

Soruşturma ekibi, mülklerin değerini ortaya koyan tapu belgesi elde etmişti

Daha önce, polisin soruşturma ekibi, incelemelerinin bir parçası olarak, Aykut’un inşaat şirketinin herhangi bir yasal dayanağı olmadan inşaatlar yaptığı iddia edilen Kıbrıslı Rum mülklerinin değerini ortaya koyan bir tapu belgesi de elde etmişti.

Dahası, polis soruşturmacıları yardım talebinin ardından İsrail yetkililerinden kanıt elde etti.

Çarşamba günü, 73 yaşındaki Aykut’un savunma avukatları Rikkos Mappourides ve Maria Neophytou, gözaltında tutulması talebine itiraz ettiler. Sanığın şirketin sahibi olmadığını ve hisseleri iki oğlundan birine vakıflar aracılığıyla devrettiğini söylediler.

“Kara para aklama, komplo kurmak ve mülkiyet” hakları gibi suçlarla itham edilebilir

Aykut’un elinde bulunan bu şirketlerin banka kartlarıyla ilgili olarak, Aykut’un bunları oğlundan Larnaka havaalanı üzerinden İsrail’e yapacağı seyahatten doğacak masrafları karşılamak için aldığı iddia edildi.

Aykut aleyhine dava açılmadan önce, kara para aklama, suç işlemek için komplo kurma, kabahat işlemek için komplo kurma, başkasına ait gayrimenkulde hileli işlemler, başkasına ait arazinin hukuka aykırı bulundurulması, mülkiyeti ve kullanımı ve hileli işlem yapmak için komplo kurma dahil olmak üzere toplam yedi suçtan şüpheleniliyordu.

Kıbrıslı Rumlar, mülklerinin geliştirilmesine izin vermediklerini iddia ederek Aykut aleyhine ifade verdiler.

Polis, Aykut aleyhindeki davayı Ekim 2020’den bu yana dört yıldır araştırıyor.











Başa dön tuşu