DünyaGüncelInstagramSanatSürmanşet

Pezeşkiyan seçimin ikinci turunda oyların yüzde 53.7’sini topladı


İran‘da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandıkları dün yeniden kuruldu. Seçimin ikinci turunda reformist aday Mesud Pezeşkiyan ve muhafazakâr aday Said Celili yarıştı. Yarışı reformist aday Pezeşkiyan kazandı ve İran’ın 9’uncu cumhurbaşkanı oldu

Seçimlerin ikinci turunda katılım yüzde 50’ye yakın oldu

Seçimlerin ikinci turunda katılım yüzde 50’ye yakın oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda seçime katılan 4 adaydan hiçbiri yüzde 50’yi geçememiş, en çok oy alan reformist aday Mesut Pezeşkiyan ve muhafazakar aday Said Celili ikinci tura kalmıştı.

Oy verme işlemlerinin ardından sandıklar kapandı. İran İçişleri Bakanlığı, reformist aday Mesut Pezeşkiyan’ın seçimi ikinci turda kazandığını açıkladı.

Yüzde 40 ile ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi olan birinci turda Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5’ini alırken, Celili’nin oyu yüzde 38,6 olmuştu.

Pezeşkiyan seçimin ikinci turunda oyların yüzde 53,7’sini topladı

Reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14’üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7’sini alarak ülkenin 9’uncu Cumhurbaşkanı oldu.

Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, Pezeşkiyan’ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 oldu.











Başa dön tuşu