GüncelInstagramKıbrısManşetSağlıkYaşam

Lyssandrides: Böceğin tüm Kıbrıs’ı kaplayacağı kesin!!


Kıbrıs adasına özgü en bilinen meyveler arasında yer alan babutsa (frenk inciri) son derece hızlı yayılan unlu bir böcek nedeniyle tehlike altına girdi

Böcek istilası adanın güneyinde hızla yayılıyor

Kıbrıs’ın süper besinleri arasında bulunan babutsa hızlı bir şekilde yayılan unlu bir böcek nedeniyle tehlike altına girdi.

Cyprus Mail’in haberine göre ilk önce adanın kuzeyinde kalan Mağusa bölgesinde görülen ‘Pseudococcus‘ adını taşıyan istilacı böcek 2016 yılından itibaren kaktüslere zarar vermeye devam ediyor.

C vitamini, magnezyum, potasyum ve lif açısından zengin olan babutsalar, doğal bir iltihap giderici ve antioksidan olarak kabul edilmesinin yanı sıra,  sindirime ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu biliniyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’ndan Lyssandros Lyssandrides, yalnızca kaktüsleri etkileyen tehdit edici pseudococcus böceğinin aslında Meksika’ya özgü olduğunu, ancak muhtemelen Afrika’dan 2016’da Kıbrıs’a geldiğini açıkladı. Lyssandrides, böceğin adada ilk olarak kuzeydeki Mağusa bölgesinde görüldüğünü söyledi.

Lyssandrides: Böceğin tüm Kıbrıs’ı kaplayacağı kesin

Lyssandridesyaptığı açıklamada üreticilerin alacağı önlemlerle böceğin yayılmasının yavaşlatılabileceğini kaydederken, vahşi doğada bulunan babutsa kaktüslerinin ise yok olacağını söyledi.

Lyssandrides, “Böceğin tüm Kıbrıs’ı kaplayacağı kesin. İspanya’da yılda 30 km hızla yayılıyor. Kıbrıs’ın zaten tamamen kaplanmış olmasını bekliyorlardı. Aldığımız önlemler bunu büyük ölçüde yavaşlattı.”

Lyssandrides, “Ancak Afrika’nın bazı bölgelerinde otlatma meraları oluşturmak için kaktüsleri yok etmek için kasıtlı olarak pseudococcus getirdiler. Bu daha sonra babutsa’nın meyve olarak kullanıldığı Akdeniz bölgelerine gelmesine neden oldu,” dedi.

Lyssandrides, bu pamuk benzeri maddenin böcekle böcek ilaçlarıyla mücadele etmeyi de çok zorlaştırdığını kaydederek, “Birisi böceği bulduğunda etkilenen yastıkları kesip gömmeli” diye tavsiyede bulundu.

Uzman yetiştirici ayrıca “Ayrıca, sıvı sabun ve/veya alkol içerebilen yüksek basınçlı suyla püskürtmeliler, çünkü bu böceklerin yere düşmesine neden olur” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.











Başa dön tuşu