InstagramKıbrısManşetSiyaset

Guterres: LTB’nin Pedieos/Kanlı Dere projesi hayata geçmeli


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs hakkındaki son raporunda, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı‘nın (UNDP) Pedieos/Kanlı Dere nehir yolunu Kuzey Lefkoşa’ya kadar uzatma projesinin hayata geçmesi gerektiğine vurgu yaptı

Guterres teknik komitelere işaret etti

Raporda; müzakereler için mutabakatla varılacak bir başlangıç noktasına doğru gerçek bir ilerlemenin, Kıbrıslılara ve uluslararası topluma adada barışçıl ve ortak bir geleceğin gerçekten mümkün olduğuna dair güvence sağlayacağı belirtildi.

Antonio Guterres

Özellikle uzun süredir uykuda olan teknik komitelerdeki toplantı ve tartışmaların yeniden başlamasını, gerçekleştirilen faaliyetleri ve Yayıncılık, Suç ve Cezai İşler, Geçişler, Kültür, Çevre ve Sağlık Teknik Komiteleri dâhil olmak üzere bir dizi projenin onaylanmasını ve diğerlerinin tamamlanmasını takdir etti.

Guterres şöyle dedi;

“Eğitim Teknik Komitesi’nin düzenli toplantılarının yeniden başlaması, 2017 ortak raporunda yer alan önerilerin gerektiği gibi değerlendirileceği ve Güvenlik Konseyi tarafından talep edildiği gibi ilgili projelerin uygulanacağı konusunda umut verici bir zemin sağlıyor. Bu Teknik Komite’nin ve önemli çalışmalarının daha da güçlendirilmesi teşvik ediliyor.

Proje görsel (2)

Kadın ve genç temsilinin artması, komitelerin çalışmalarına yeni bir ivme kazandırabilir. Her iki toplumun da ortak endişe konularını tartışıp ele alabileceği bu organlar korunmalı ve daha geniş siyasi tartışmalardan izole edilmelidir”

Güneş enerji santrali

Liderleri ve temsilcilerini, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) aracılığıyla sağlanan AB desteğinin “tüm Kıbrıslıların günlük yaşamlarının yararına iyi bir şekilde kullanılmasını sağlamaya ve Avrupa Birliği’ni kaynakların kullanılabilirliğini geleceğe taşımayı değerlendirmeye” çağırdı.

Projeden görsel (1)

Guterres, AB’nin, potansiyel olarak tampon bölgede yer alabilecek yenilenebilir güneş enerjisi santrali gibi tartışılan diğer projelere destek vermesi, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir ilerleme yolu üzerinde anlaşılması halinde, iki tarafı herkes için somut faydalar sağlamak amacıyla birbirine yakınlaştırmak açısından önemli bir potansiyel taşımaktadır” dedi.

“LTB’nin Pedieos/Kanlı Dere projesi hayata geçmeli”

Guterres raporunda; Lefkoşa Türk Belediyesi’nin, “Pedieos/Kanlı Dere nehir yolunu Kuzey Lefkoşa’ya kadar uzatan projeye de özel vurgu yaptı.

Bu projenin de benzer şekilde her iki taraftan insanları birbirine yakınlaştırmak ve güven oluşturmak için önemli ve anlamlı bir potansiyele sahip olduğunu belirten Guterres, “İki tarafın projeyi ilerletme konusunda anlaşması ışığında, mevcut ve potansiyel gelecekteki fon sağlayıcıları aciliyet duygusuyla projeyi ilerletmeye ve desteklemeye çağırıyorum” dedi.

Proje görsel (3)

Guterres ayrıca, “Güvenlik Konseyi’nin sivil toplumla daha fazla etkileşim kurulması çağrısını bir kez daha yineliyorum ve iki lideri iki toplum arasındaki temas ve iş birliğini teşvik etmeye, iki tarafın gençleri bir araya getirmek ve iki toplum arasındaki etkileşimi teşvik etmek için spor iş birliği kavramını keşfetmeleri çağrısında bulunuyorum” dedi.

Haber/Pınar Barut











Başa dön tuşu