GüncelHava DurumuInstagramKıbrısManşetSağlıkYaşam

Haziran’da sıcaklık rekoru kırılırken, 2024 dünyanın en sıcak yılı olabilir!


Avrupa Birliği‘nin (AB) İklim Değişikliği İzleme Servisi (C3S) yaptığı açıklamada, geride bıraktığımız Haziran ayının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak haziran ayı olduğunu ve olağanüstü sıcaklıkların devam ettiği 2024 yılının dünyanın kaydedilen en sıcak yılı olma yoluna girdiğini belirtti

2024, dünyanın en yaşadığı en sıcak yıl olmaya doğru gidiyor

AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) aylık bülteninde, sıcaklık kayıtlarının başlamasından beri Haziran 2023’ten bu yana her ayın -13 ay üst üste- önceki yıllardaki aynı aylara kıyasla gezegenin en sıcak ayı olarak derecelendirildiğini söyledi.

Bazı bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliği ve El Nino doğal hava olayının her ikisinin de yılın şu ana kadar sıcaklıkları rekor seviyelere çıkardığını söyledi. Sıcaklık kayıtlarının tutulmaya başlamasından beri tutulan verilere göre 2024 yılı, şimdiye kadar geçilen en sıcak yıl olan 2023’ü geride bırakabilir.

ABD’li kar amacı gütmeyen Berkeley Earth kuruluşunda araştırma görevlisi olan Zeke Hausfather, “2024’ün 2023’ü geçerek küresel yüzey sıcaklığı kayıtlarının 1800’lerin ortalarında başlamasından bu yana en sıcak yıl olma ihtimalinin yaklaşık %95 olduğunu tahmin ediyorum” dedi.

2024 yılında yaşanan sıcaklık feci sonuçlara yol açtı

Değişen iklim, 2024 yılında dünya çapında şimdiden feci sonuçlara yol açtı.

Geçtiğimiz ay hac ziyareti sırasında 1.000’den fazla kişi şiddetli sıcaktan öldü. Eşi benzeri görülmemiş derecede uzun bir sıcak hava dalgasına maruz kalan Yeni Delhi’de ve Yunanistan’daki turistler arasında sıcaktan kaynaklanan ölümler kaydedildi.

Imperial College London’ın Grantham Enstitüsü‘nde iklim görevlisi olan Friederike Otto, 2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimalinin “yüksek” olduğunu söyledi.

“El Nino, her zaman gelip geçecek doğal bir olgudur. El Nino’yu durduramayız ama petrol, gaz ve kömür yakmayı durdurabiliriz” dedi.

Doğu Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularını ısıtan doğal El Nino fenomeni, küresel ortalama sıcaklıkları yükseltme eğilimindedir.

Bu etki son aylarda azaldı ve dünya artık daha soğuk La Nina koşullarının bu yılın ilerleyen zamanlarında oluşması beklenmeden önce nötr koşullara geçti.











Başa dön tuşu