Sol Hareket Dış İlişkiler Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Kıbrıs’ta iki devletli çözüm tezkeresinin Kıbrıslıtürklerin iradesi ile ters olduğunu belirterek, “Kıbrıs AKP-MHP koalisyonunun dış politika oyuncağı değildir. Tezkereyi tanımıyoruz” dedi
Korkmazhan: Kıbrıslılar; birleşik bir yurtta, çağdaş dünyanın parçası olmak istiyor
Korkmazhan, CIA, NATO ve Yunan Cuntası tarafından planlanan 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından Kıbrıs’ın yüzde 37’sinin Türkiye tarafından işgal edildiği 20 Temmuz 1974’ün 50. yılında, ülkenin hâlâ bölünmüş ve halkın da insan hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmekte olduğunu söyledi.
Korkmazhann, “11 Temmuz 1959 tarihinde Zürih’te imzalanan Garanti Anlaşmasına göre, “Yunanistan, İngiltere ve Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, ülke bütünlüğünü, güvenliğini ve Anayasa’nın temel maddeleriyle oluşan durumu tanırlar ve garanti ederler” dedi.
Korkmazhan tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:
“20 Temmuz 1974 askeri harekâtı sonrası, anayasal nizamı yeniden tesis edip, geri çekilmesi gereken Türkiye, Kıbrıs’ın yüzde 37’sini işgal edip, asker ve nüfus yığarak, Kıbrıs’ın kuzeyini sömürgesi yapmıştır.
20 Temmuz’un 50. Yıldönümünde, iktidar ve muhalefet partilerinin Kıbrıs’a adeta ikinci istilalarına tanık olduk. TBMM’de kabul edilen, Kıbrıs’ta iki devleti öngören tezkere, gerek Erdoğan gerekse de CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamaları, fetihçi zihniyeti ve Türkiye siyasetinin Kıbrıs’a yaklaşımının “milli dava” politikasından öteye gidemediğini bir kez daha göstermiştir.
“Ne ayrılıkçı tezkereyi, ne de fetihçi açıklama ve politikaları kabul ediyoruz”
TBMM’de kabul edilen tezkere, Erdoğan, Özel ve diğer Türkiyeli siyasetçilerin açıklamaları, Kıbrıslı Türklerin iradesine terstir. Ne ayrılıkçı tezkereyi, ne de fetihçi açıklama ve politikaları kabul ediyoruz.
Kıbrıs Kıbrıslılarındır. Kıbrıslılar, birleşik bir yurtta, barış içinde yaşamak, çağdaş dünyanın bir parçası olmak istemektedirler.
Kıbrıs sorununa bulunacak çözüm, her iki toplumun liderlikleri tarafından pek çok kez kabul edilen ve BM Güvenlik Konseyi kararı olan tek uluslararası temsiliyeti, tek egemenliği ve tek vatandaşlığı olan, siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki bölgeli federal birleşik Kıbrıs’tır.
Kıbrıs sorununda kapsamlı çözüme ve bölgesel işbirliği olanaklarını geliştirmeye yönelmek yerine, hâlâ daha iki devletten, olmayan KKTC’nin tanınmasından ve hamasetten bahsetmek, değişen dünya siyasetini ve bölgesel güç dengelerini okumaktan ne derece kopuk, ne derece sığ olunduğunu göstermektedir.
Ne Türkiye’nin sömürgesi ne de Kıbrıslı Rumların azınlığı olmayı istiyoruz. Kendimize özgü kimliğimiz, kültürümüz ve irademiz ile Federal Birleşik Kıbrıs’ın eşit birleşeni ve çağdaş dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Bunun için sonuna kadar mücadeleye devem edeceğiz”