Siğiller HPV (Human Papilloma Virüs) adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan viral bir tür deri hastalığıdır.
HPV virüsleri sadece insanları enfekte edebilen DNA virüsleridir. Deride, ağız içi ve genital bölgede lezyonlar oluşturabilir.
Siğillere neden olan virüsler doğrudan temas yoluyla, bazen de dolaylı olarak tıraş bıçağı, havlu, cımbız, terlik vs. gibi ortak kullanılan eşyalar aracılığı ile kişiden kişiye bulaşabilir.
Bu nedenle siğili olan kişilerle yakın temastan ve kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınmak gerekir. Aynı zamanda cildin nemli ya da ıslak olması bulaşma riskinde artışa neden olur.
Bu nedenle yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortamlarda bulaş olasılığı daha sıktır. Özellikle deri yüzeyindeki küçük çizik, sıyrık veya yaralar olduğu zaman bu alanlardan viral etkenin bulaş riski daha yüksektir.
Tırnak çevresine yerleşen siğiller genellikle tırnak yeme alışkanlığı olan çocuk ve genç yetişkinlerde tespit edilir.
Genital bölge yerleşimli lezyonlar ise cinsel yolla kişiden kişiye bulaşabilmektedir.
100’den fazla alt tipi bulunan HPV virüsüne bağlı farklı vücut alanlarında farklı klinik görünümlerde siğiller gelişebilmektedir.
Virüsün vücuda alınması ile siğilin ortaya çıkması arasında 1-8 ay arasında değişen bir süre olabilirken genellikle bulaş sonrası 2-3 ay içerisinde lezyonlar oluşmaktadır.
Sıklıkla yüz, el ve ayak yerleşimli siğiller gözlense de genital bölgede de lezyonlar gözlenebilmektedir.
Tek sayıda veya yüzlerce olabilen lezyonlar deri renginde yüzeyi pütürlü sert kabarıklıklar şeklinde olup, üzerlerinde çok küçük kırmızı veya siyah renkte noktacıklar vardır.
Toplu iğne başı şeklinde başlayan lezyonlar yavaş büyür ve zaman içerisinde kümelenerek karnabahar görünümü kazanabilir.
Genital siğil gelişimi için risk faktörleri arasında; birden fazla partnerle korunmasız cinsel ilişki, cinsel yolla bulaşan bir başka enfeksiyonun olması, sigara kullanımı ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanımı sayılabilir.
HPV virüsünün bazı türleri özellikle tip 16 ve 18 rahim ağzı kanser riskini artırmaktadır. Her iki cinsiyet için de çocukluk çağında yapılan dörtlü HPV aşısı (HPV 6, 11, 16, 18) hem genital siğil hem de serviks ağzı kanserinden korunmanın en etkili yoludur.
Normalde siğillerin çoğu herhangi bir tedavi yapılmadan haftalar ya da aylar içinde kendiliğinden kaybolur.
Özellikle çocukluk çağında spontan iyileşme oranı daha yüksek olup ortalama 2 yıl içinde iyileşir.
Tercih edilecek tedavi yöntemi kişinin yaşına, siğillerin tipine, boyutuna, sayısına ve konumuna göre değişiklik gösterir. Tedavide en sık salisilik asit veya laktik asit içeren topikal ürünler önerilir.
Ayrıca kriyoterapi olarak adlandırılan sıvı azot gazı ile dondurma işleminde lezyonların üzerine uygulanan azot gazı ile derinin üst katmanındaki enfekte hücreler yok edilerek siğilin düşürülmesi sağlanır.
Bunun dışında elektrokoter, küretaj ve lazer gibi çeşitli tedavi yöntemlerinden de faydalanılabilir.
Tedavi başarısı kişinin bağışıklık sisteminin gücü ile doğrudan ilişkili olduğundan tedavi sırasında ve sonrasında bağışıklığın güçlendirilmesine yönelik takviyelerin kullanılması hem tedavi başarısını artırır hem de nüks oranını azaltılır.
Doç. Dr. Didem Mullaaziz