InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyasetYaşam

Çalışma Bakanlığı’na çağrı; “Yetkin olmayan kişiler can ve mal güvenliğini tehdit eder”




Ülkede son dönemde meydana gelen “elektrik çarpmasına bağlı” ölümlerin “kaza” olarak ifade edilmesinin “sorumluluktan kaçmak” anlamına geldiği, uzmanların açıklamalarıyla bir kez daha gözler önüne serildi

“Hatalı ekipman, yetersiz bakım, tecrübesiz ve geçici personel ve yetersiz güvenlik protokollerinden kaynaklanıyor”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Toycan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği’nin (İSG-BİR) Başkanı Doç. Dr. Erkay Özgör imzasıyla ortak yayımlanan açıklamada, son günlerde görülen elektrik “kazalarına” bağlı ölümler nedeniyle açıklama yapma ihtiyacı doğduğu ifade edildi.

EMO Başkanı Mehmet Toycan

İşyerlerindeki elektrik kazalarının, mesleki sağlık ve güvenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunun ve ciddi yaralanmalara, ölümlere ve önemli ekonomik kayıplara yol açtığının vurgulandığı açıklamada, elektrik çarpması, yanıklar ve ark parlaması gibi sonuçları olan bu olayların genellikle hatalı ekipman, yetersiz bakım, tecrübesiz ve geçici istihdam edilen personel ve yetersiz güvenlik protokollerinden kaynaklandığına işaret edildi.

“Özellikle turizm, inşaat ve imalat sektörü savunmasız”

Turizm, inşaat ve imalat gibi yüksek riskli sektörlerin özellikle savunmasız durumda olduğu söylenen açıklamada, son günlerde artan elektrik “kazalarına” bağlı ölümlerin de bu durumu yansıttığına dikkat çekildi.

Açıklamada, “Yakın zamanda uzatma kablosuna bağlanan kaynak cihazı nedeniyle çıkan yangın, bu tür risklerin ciddiyetini gözler önüne sermektedir” denildi.

Neler yapılmalı?

Açıklama şöyle devam etti;

“Bu tehlikeleri azaltmak için işverenler, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı’nın hazırladığı risk değerlendirme raporu kapsamındaki eylem planına sıkı sıkıya sadık kalmalı, belirlenen güvenlik standartlarını uygulamalı, düzenli İSG eğitimleri vermeli, elektrikle uğraşan çalışanlar için özel oluşturulan kişisel koruyucu ekipman (PPE) kullanımını sağlamalı ve elektrik sistemlerinin rutin denetimlerini gerçekleştirmelidir.

İSG-BİR Başkanı Erkay Özgör

İSG Uzmanı tarafından belirlenen düzenleyici yönergelere uyum, bu tür kazaları önlemek için çok önemlidir.

“İş yerlerinin elektrik sistemlerinin kontrol ve denetimi için yetkili elektrik mühendisleri görev almalı”

Ancak işyerlerinde kullanılacak elektrik sistemleri ve ekipmanların standartlarına uyumu belirleyecek kişiler elektrik mühendisleridir.

Bu bağlamda, işyerlerinin elektrik sistemlerinin kontrol ve denetimi için Çalışma Dairesi tarafından yetkilendirilmiş elektrik mühendislerinin görev alabileceği bir sisteme geçilmesi elzemdir.

“Güvenlik standartlarını karşılamayan ürünlerin piyasaya sürülmesi engellenmeli”

Bu tür kazaların önlenmesi amacıyla, elektrik mühendisleri Odası ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile imzalanan protokolle, elektrikli cihazların BS 1363 standartlarına uygun 3’lü fiş ile ithalatı ve satışı konusunda sıkı kurallar getirilmiştir.

Bu kurallar, güvenlik standartlarını karşılamayan ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek, kullanıcıların güvenliğini sağlamak için atılan önemli adımlardan biridir.

“Yetkin olmayan kişilerin yapacağı müdahale can ve mal güvenliğini tehdit eder”

Ayrıca, evlerimizde ve iş yerlerimizde kullandığımız elektrik tesisatlarında veya cihazlarda herhangi bir kırılma, aşırı ısınmadan kaynaklı bozulma veya arıza tespit ettiğinizde, mutlaka yetkili ve sertifikalı elektrik mühendisleri, müteahhitleri veya teknik personelleri tarafından kontrol edilmesi önem arz etmektedir.

Elektrik tesisatı ve cihazları üzerinde yetkin olmayan kişilerin yapacağı müdahaleler, sorunun daha da büyümesine ve hatta can ve mal güvenliğinin tehlikeye girmesine sebep olabilmektedir.

“Çalışma Bakanlığı ile iş birliği içerisinde bir planlama yapılması elzemdir”

Diğer yandan, özellikle eski ve uzun yıllardır kullanılmakta olan binalarda veya kullanıcısı sürekli değişen ev ve işletmelerde, elektrik tesisatlarının yine yetkili ve sertifikalı uzmanlar tarafından periyodik olarak kontrol edilmesi önemlidir.

Elektrik tesisatlarının düzenli denetimlerinin yapılması, gerektiğinde profesyonel destek alınması ve standartlara uygun ekipman kullanılması, hepimizin güvenliği için vazgeçilmez unsurlardır.

Bu hususta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iş birliği içerisinde bir planlamanın yapılması elzem bir durumdur.

Ülkemizde görülen elektrik kazalarının önlenmesi ve denetimlerin uygulama prosedürlerinin belirlenmesi için Elektrik Mühendisleri Odası ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği’nin iş birliği içinde çalışacağını, gerçekleşen elektrik kazalarının sorumlularının da en kısa sürede belirlenmesi için konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz”











Başa dön tuşu