GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Ortak mektuba iki toplumdan birçok aktivist imzasını attı!




Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi (CPDC) ve Barış İçin Kararlılık (Apofasi İrinis), BM Genel Sekreteri António Guterres’e mektup göndererek, Kıbrıs’taki mevcut çıkmaza ilişkin derin endişelerini dile getirdi ve ileriye dönük pratik adımlar önerdi

Ortak mektuba iki toplumdan birçok aktivist imzasını attı

Mektupta, statükonun uzamasının yaratacağı risk ve tehditlere dikkat çekilerek, devam eden çabalarda şeffaflık ve kapsayıcılığa duyulan ihtiyaç belirtildi ve çözümün aciliyeti vurgulandı.

Ortak olarak gönderilen mektubun tam metni şu şekilde:

“Ekselansları,
Bizler Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi (CPDC) ve Barış İçin Kararlılık (Apofasi Irinis) üyeleri olarak, 5 Temmuz 2024 tarihli Kıbrıs’taki iyi niyet misyonuna ilişkin son raporunuzda çabalarımıza atıfta bulunmanız ve bunları takdir etmenizden dolayı en başta teşekkürlerimizi sunmak isteriz.

Kıbrıs’taki kabul edilemez statükonun sona erdirilmesi ve Kıbrıs sorununa sürdürülebilir bir çözüm bulunması ortak vizyonu ve hedefinde güçlerini birleştiren iki toplumlu bir sivil toplum girişimi olarak, Kıbrıs sorunundaki süregelen çıkmazın mevcut durumuna ilişkin derin endişelerimizi ifade etmek ve bu duruma karşı atmayı planladığımız pratik adımları sizlerle paylaşmak üzere bu mektubu aciliyetle kaleme alıyoruz.

Kıbrıs sorununda uzun bir çıkmazın ardından, Kıbrıs Kişisel Temsilciniz Sayın María Ángela Holguín Cuéllar’ın atanması vesilesiyle, 23 Ocak 2024 tarihinde Sayın Holguín’e mektubumuzu ileterek kendisini tebrik ettik ve ortak çabalarımızın sonucunu 18 Mart 2024 tarihinde kamuoyuyla paylaştığımız Ortak Deklarasyon şeklinde sunduk. Deklarasyonumuzda acil bir çözüme duyulan ihtiyacı vurgulamış, Crans Montana başarısızlığından sonra her iki toplumda da iki toplumlu iki bölgeli federasyonun giderek daha fazla kabul gördüğünü gösteren araştırma bulgularına dikkat çekmiş ve Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için başarıyla sonuçlandırılacak yeni bir müzakere
sürecinin temeline ve yöntemlerine ilişkin görüşlerimizi özetlemiştik.

Deklarasyonumuzda ayrıca süreçte daha fazla şeffaflık ve kapsayıcılık, özellikle de kadınların, gençlerin ve sivil toplumun etkin katılımı çağrısında bulunduk. Bu bağlamda, Bayan Holguín’in adaya yaptığı ziyaretler sırasında her iki taraftaki insanları, onların arzu ve beklentilerini dinlemeye yönelik çabalarını olumlu bir şekilde not ettik.

Ancak, başlangıçta artan olumlu atmosfere rağmen, iki taraf arasındaki mevcut çıkmazın aşılması yönünde kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını ve uzun süredir devam eden sorunun nihai olarak çözülmesi için yeni bir sürecin başlatılabileceğine dair yaygın spekülasyon ve kafa karışıklığının arttığını üzülerek gözlemliyoruz. Yeni bir çabanın başlayabileceğine dair haberlerin dolaşmaya başladığı şu günlerde bile, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak kapalı kapılar ardında ve sadece iki liderin inisiyatifinde sürdürülen görüşmelerde şeffaflık ve kapsayıcılık eksikliği nedeniyle her iki tarafta da kamuoyunun bir kez daha belirsizliğe teslim olduğuna endişeyle tanık oluyoruz.

Bu yıl birçok yıldönümünü kutlarken, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların kaçırdıkları fırsatlar ve karşılaştıkları zorluklar üzerinde değerlendirmede bulunuyoruz. On yıllardır yerine getirilmeyen vaatlere ve istikrarsızlığa katlanan Kıbrıslılar arasında daha fazla hayal kırıklığı ve hüsran yaşanmasına izin veremeyiz. Siyasi bir çatışmanın asla durağan ve donmuş olmadığını her geçen gün bize hatırlatan sürdürülemez bir statükoya da bel bağlayamayız. UNFICYP’in işleyişine ilişkin 5 Temmuz 2024 tarihli son raporunuzda da örneklendiği üzere, ara bölge boyunca adadaki askeri faaliyetlerin artışında endişe verici bir durum vardır.

Yakın bölgemizde devam etmekte olan çatışma ve savaşlar Kıbrıs’taki durumu daha da karmaşık bir hale getirmektedir. Bu çatışmaların mevcut gerilimleri arttırma ve yeni gerilimleri ateşleme potansiyeli göz ardı edilemez. Dahası, Kıbrıs sorununun çözülmemesi Doğu Akdeniz’de ve ötesinde daha fazla istikrarsızlığa yol açma riskini her zaman taşımaktadır.

Ekselansları,

Uluslararası toplumun, sizin değerli liderliğinizde, bu güçlükleri ele almak üzere acil, kararlı ve şeffaf adımlar atması ve yorulmaksızın Kıbrıs'ta kapsamlı ve kalıcı bir çözüm için çalışması şarttır. Ortak Deklarasyonumuzda da vurguladığımız gibi, onlarca yıl süren müzakereler sonucunda iki taraf arasında varılan uzlaşı ile ortak zemin zaten mevcuttur. Şimdi ihtiyaç duyulan şey, geriye kalan son etabı açıklık ve kesinlik içinde yürümektir.

CPDC ve Apofasi Irinis üyeleri olarak bizler, üzerimize düşeni yapmaya ve çözümün aciliyetine dikkat çekmede ve toplumlarımızı bu yönde harekete geçirmede önemli bir rol oynamaya kararlıyız. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, sendikalar, aktivistler ve geniş halk kitleleri de dahil olmak üzere tüm paydaşlarla lobi ve iş birliği yapma taahhüdümüzü yineliyoruz. Bir sonraki adım olarak, çeşitli paydaşları bir araya getirmek için bir ‘yurttaş kongresi’ düzenlemeyi, bir yurttaş meclisi fikrini teşvik etmeyi ve çevrimiçi platform Remesh.ai ile AI kolaylaştırılmış diyaloglar düzenlemeyi, böylece insanların uzun süren sorunumuzu Kıbrıslıların, bölgenin ve ötesinin yararına sürdürülebilir bir çözüme dönüştürmek için daha aktif bir şekilde katılmaları için çeşitli
platformlar oluşturmayı planlıyoruz.

Ancak, güçlerimizi birleştirdiğimizde değişimin gerçekleşmesinde etkili olabileceğimizin bilinciyle, mevcut engelleri ortadan kaldırmak, görüşmeler ve toplumlar arasındaki kopukluğu gidermek ve barışçıl birleşik bir Kıbrıs'a doğru yürüyebileceğimiz bağlar kurmak ortak umudumuzdur. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için bilgeliğinize, kararlılığınıza ve azminize inancımız tamdır. Kıbrıs sorununu nihai olarak çözmek üzere tasarlanmış şeffaf ve kapsayıcı bir süreç için her zaman desteğe hazırız.

En derin saygılarımızla,

Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi (CPDC) Barış için Kararlılık (Apofasi Irinis)
Meltem ONURKAN SAMANİ Nikos MESARITIS
Koordinatör Koordinatör

Andreas ASHIOTIS
Mine ATLI
Derya BEYATLI
Mehveş BEYİDOĞLU
Meral BİRİNCİ
İpek BORMAN
Barış BURCU
Katie CLERIDES
Emine ÇOLAK
Stephie DRACOS
Alexandra GALANOU
Andy GEORGIOU
Emete İMGE
Bülent KANOL
Ioannis KASOULIDES
Kikis KAZAMIAS
Gregory KONYALIAN
Praxoula ANTONIADOU KYRIACOU
Andros KYPRIANOU
Erato KOZAKOU MARCOULLIS

Burak MAVİŞ

Manthos MAVROMMATIS
Özdil NAMİ
Charis PSALTIS
Hüseyin SİLMAN
Layık TOPCAN
Alecos TRINGIDES
Bulut UNVAN











Başa dön tuşu