GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Elcil: Nüfus taşımanın yarattığı sorunlar dile getirilirken, sorunun özüne dönük tepkiler cılız kalıyor




Arif Hasan Tahsin Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şener Elcil, 1949 yılında Cenevre‘de imzalanan sivillerin korunması ile ilgili uluslararası konvansiyonun, 1974’ten beri Türkiye tarafından ihlal edilmeye devam ettiğini belirtti

Elcil: Nüfus taşımanın yarattığı sorunlar dile getirilirken, sorunun özüne dönük tepkiler cılız kalıyor

Arif Hasan Tahsin Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şener Elcil yaptığı yazılı açıklamada, 1974 yılından itibaren Türkiye’nin uluslararası anlaşmaya aykırı bir şekilde adanın kuzeyine nüfus taşıdığını ve vatandaşlık vermeye devam ettiğini vurguladı.

Uzun yıllardır devam eden nüfus taşıma ile ilgili ortaya çıkan sosyal ve kültürel sorunların yaşamı içinden çıkılmaz bir hale getirdiğinden söz eden Elcil, bir ülkeden başka bir ülkeye nüfus taşımanın yarattığı sorunların kamuoyu tarafından dile getirildiğini fakat sorunun özüne ve temeline dönük tepkilerin cılız kaldığını kaydetti.

Türkiye’nin adanın kuzeyine taşımaya devam ettiğini nüfus kapsamında adanın kuzeyindeki demografik yapının değişmesine neden olduğunun altını çizen Elcil, toplumun geniş kesimlerinin bunu irdelemek yerine nüfus taşımanın getirdiği artan suç oranları, yetersiz hastane hizmetleri, çevre kirliliği ve su yetmezliği gibi konuları irdelemeyi tercih ettiğini söyledi.

“Makam ve oy uğruna sessiz kalıyorlar”

Türkiye ve adanın kuzeyindeki yetkililerin nüfus konusunda sürekli geri adım attıklarını dile getiren Elcil, daha önce yapılan nüfus sayımlarının da yanıltıcı olduğunu söyledi. Adanın kuzeyindeki ortalama nüfusu tahmin edebilmek için çeşitli veriler paylaşan Elcil, ‘toplumsal varoluş mücadelesi’ verdiğini söyleyenlerin demografik yapının değiştirilmesine makam ve oy uğruna sessiz kaldığını, Kıbrıs Rum toplumunun da Kıbrıslıtürklerin bu durumunu uluslararası platformlarda dile getirmediğini söyledi.

Bu anlamda, hem Türkiye hem de Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinin “Kıbrıslıtürklerin yok oluşu” konusunda gizli bir dayanışma içerisinde olduklarını vurgulayan Elcil, bir yandan tüm yurtsever güçleri dayanışmaya çağırırken, diğer yandan da bu konuyu uluslararası alana taşıyacaklarını açıkladı.

Madde madde gerçekler

Açıklama şöyle devam etti;

1- Temmuz 2024 ayı itibarı ile trafikteki sigortalı araç sayısı 254 bin 645, sigorta çıkarmamış tahmini araç sayısı 15 bindir

2- Ağustos 2024 ayı itibarı ile konut olarak kullanılan evlerdeki elektrik sayacı sayısı 191 bin 504 dür. (Bu rakama askeri tesisler, sanayi tesisleri, turizm tesisleri, camiler, kumarhaneler, su motorları, ağıllar, üniversiteler, sokak ışıkları, merdiven ayakları dahil değildir.)

3- Kıbrıs’ın kuzeyinde cep telefonu hizmeti sağlayan iki şirket vardır. 2023 yılı itibarı ile bu şirketlerin hizmet verdiği abone sayısı 996 bin 401’dir. Aktif kullanıcı sayısı ise 811,183 dür.

4- 2022 yılı YÖDAK verilerine göre KKTC uyruklu üniversite öğrenci sayısı 13 bin 914, TC uyruklu öğrenci sayısı 43 bin 101 üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısı 51 bin280 ve toplamda 108 bin 295 üniversite öğrencisi vardır.

5- TC. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2020 verilerine göre kuzey Kıbrıs’ta Türk vatandaşı olan çalışan sayısı 127 bin 762, yabancı çalışan sayısı ise 33 bin 663 dür.

6- Türkiye yetkililerinin zaman zaman basına yaptıkları açıklamalara göre adamızın kuzeyinde Türk ordusu mensubu 45 bin asker vardır.

7- KKTC Merkez Bankası verilerine göre 2024 yılında sigortalarda kayıtlı çalışan sayısı 144 bin 736’dır. TC vatandaşı çalışan sayısı 38 bin 880 ve üçüncü ülke vatandaşı sayısı 27 bin 525’dir.

8- 12 Ekim,2023 tarihi itibarı ile merkezi ceza evinde yatan toplam mahkûm sayısı 987 kişidir. Bunun 213 kişisi TC vatandaşı, 109 kişisi TC-KKTC vatandaşı ve 477 kişisi de üçüncü ülke vatandaşıdır.

9- 14 Mayıs, 2023’te Türkiye de yapılan seçimlerde oy kullanma hakkı olan Kıbrıs’taki TC vatandaşı seçmenlerin sayısı 140 bin 111’dir.

10- 9 Haziran,2024 tarihinde yapılan Avrupa Parlamentosu Seçimlerinde kuzey Kıbrıs ta oy kullanma hakkına sahip Kıbrıslı Türk seçmenlerin sayısı 103 bin 191’dir.

11- 20 Haziran,1976 da kuzey Kıbrıs’ta yapılan seçimlerde oy kullanma hakkı olan seçmen sayısı 75 bin 781’di. 25 Haziran, 2023 tarihinde yapılan ara seçimde ise oy kullanma hakkı olan seçmen sayısı 210 bin 121’dir.

Toplumsal varoluş mücadelesi verdiğini söyleyenlerin, siyasal irademizi ve toplumumuzu yok eden Türkiye’nin bu girişimine karşı makam ve oy uğruna karşı duruş sergilememesi, Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının da açık bir savaş suçu olan bu siyaseti dayatan Türkiye’yi, devlet adına Lahey‘deki mahkemeye taşımaması Kıbrıs Türk Toplumunun yok edilmesi konusunda gizli bir dayanışmanın varlığını göstermektedir.

Toplumsal varoluşu, toplumsal yok oluşa dönüştürenlere karşı tüm yurtsever güçleri ortak mücadeleye davet eder, bu konuyu uluslararası alana taşıyacağımızı duyururuz”











Başa dön tuşu