Halkın Partisi (HP) Çevre Komitesi Başkanı Dt. Teksen Köroğlu, Güngör çöplük alanında mevcut durumun çevre ve halk sağlığı açısından ciddi tehlikeler içerdiğini, çöplük alanında biriken gazın patlama riski içerdiğini ve bu alana acilen müdahale edilmesi gerektiğini, bu da yetmezmiş gibi ihaleye çıkmak için hazırlanan ihale şartnamesinin adrese teslim bir görüntü içeren unsurlar içerdiğini vurguladı
Köroğlu: Çöp alanında sıkışan metan gazı da, hazırlanan ihale şartnamesi de patlamaya hazır bir bomba
HP Çevre komitesi Başkanı Köroğlu Güngör çöp alanı konusunda yaptığı yazılı açıklamada, “Orada sıkışıp kalan çöpler arasında biriken metan gazı da, hazırlanan ihale şartnamesi de adeta patlamaya hazır bir bomba gibi” ifadelerini kullandı.
Halkın Partisi Merkez Yürütme Organı üyesi de olan Köroğlu açıklamasında “bu gayrimeşru hükümet çeşitli sivil toplum örgütlerinin ihale şartnamesi ile ilgili olarak görüşlerini dikkate almayarak, yerli yatırımcı şartını çıkararak, çeşitli şartlar koyarak yerli yatırımcıların tamamen dışarıda kalmasına neden olacak bir adrese teslim paket hazırlamış gibi görünmektedir. Derhal bu ihaleyi iptal edip yapılan öneriler dikkate alınıp hızlıca yeni bir ihaleye çıkılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Halkın Partisi Çevre Komitesi Başkanı Teksen Köroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yine adrese teslim Güngör katı atık tesisi özelleştirme ihale şartnamesi gündemde”
“Yine adrese teslim devlet ve kamu yararı, çevre ve Halk sağlığı ,yerli sanayici ,yerli işletmeciler zerre kadar düşünülmeden hazırlanmış, sunulmuş bir Güngör katı atık tesisi özelleştirme ihale şartnamesi gündemde. Tam bir hilkat garibesi! ihale Güngör çöplüğü gibi patlamaya hazır. Patlamayan ne kaldı zaten Memleketimizde! Fitili çekilmiş patlamaya hazır bekliyor bu da.
Yıllardır konuşuluyor uyarılıyor kuruluş amacına uygun çalıştırılamaması denetlenmemesi sonucu çöplerin kontrolsüz bir şekilde biriktirilmesi nedeniyle vahşi çöp alanına dönüşmüş olan halk sağlığını da tehdit eden tehlikeli ve kötü sağlıksız durum var ortada diyor bütün uzmanlar.
“Açılan çöp biriktirme hücreleri 2030’a kadar yetecekti, yetmedi!”
Kaçıncıdır yanıyor Güngör katı atık depolama alanı. Doğru düzgün işletilmediği yönetilmediğinden açılan çöp biriktirme toplama hücreleri 2030 kadar yetecekti yetmedi, doldu taştı yandı yakıldı zehir saçıldı. Hala daha ne acı ve utançtır ki bakan yok, gören yok çöplüğe dönüşen güzelim ülkemizde Güngör ve diğer bölgelerimizdeki çöplük sorunlarını.
Dikmen çöplüğünden beter bir çok vahşi çöp alanı daha oluşturdular KKTC’nin her bir İlçesinde. KKTC‘de Halk ve çevre sağlığı karada denizde ve havada alarm veriyor imdat çığlıkları atıyor gören duyan aldıran yok yok.!!
Bu kadar çok hırsızlık soygun vurgun haksızlık usulsüzlük adaletsizlik yolsuzluk keşmekeş trafiği içinde insan ve çevre sağlığına ,Güngör çöplüğüne mi sıra gelecek.? Bu gayrimeşru hükümetin önde gidenlerinin koltukları her şeyden daha öncelikli olduğu için ülke özellikle çevre konularında da bu hale geldi.
“Yakında bu kontrolsüz çöplükte biriken çöplük gazı yani metan gazı havaya salınamayıp patlayınca neler olacak?”
Çöp hücreleri birdi doldu, iki oldu, doldu çözüm üretilmedi yandı çözüm üretilmedi, işletmesi, yönetimi, denetimi düzgün yapılamadı yakında bu kontrolsüz çöplükte biriken çöplük gazı yani metan gazı havaya salınamayıp patlayınca neler olacak? Oturup beklemeyi ve izlemeyi mi düşünüyorlar?
Yetkililerden defalardır yanan Güngör çöplüğünde gerekli inceleme ve denetimlerin yaptırılarak Metan gazı patlaması riski de dahil çevre ve halk sağlığını tehdit eden unsurların ortaya çıkarılarak gerekli tedbirlerin acil olarak alınması, planlama yapılması, konunun uzmanlarınca bilimsel olarak masaya yatırılmasını talep ettik ama gören, duyan, harekete geçen yok!
“Hazırlanan ihale şartnamesi tam bir hilkat garibesi”
En nihayet KKTC‘nin katı atık yönetim şeklini belirleyecek olan ihale ve şartname hazırlığında olan ( kaç yıldır bekletilen!!) gayrimeşru Hükümetin bu hazırlık sürecinde uzman görüşlerinin ve paydaş örgütlerin sürece dahil edilerek önerilerinin dikkate alınması ile hazırlanacağı beklenirken ihale şartnamesi tam bir hilkat garibesi olarak çıktı ortaya..
Vurdumduymaz bu yönetim anlayışının cenazeye dönüştürdüğü bugünkü Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili adrese teslim ihale şartnameleri çalışması yapılması örneğini yaşadığımız bu sorunların devamından ve daha da büyütülmesinden ve tüm ada halkına ve Çevremize zararından başka hiç bir faydası olmayacaktır.
Ülkenin tüm Sağlık , çevre, Turizm, ekonomik ve sosyal tüm örgütleri gailesi memleketi olan her vatandaşın ayağa kalkıp buna karşı çıkması gerekir. Artık yeter!…Bu ihale şartnamesi kamu yararı göz ardı edildiği için derhal iptal edilmelidir..”