EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Tuğcu: Halkın yararına “ÖZERK KIB-TEK” için mücadelemizi yükseltiyoruz!!


Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Özerk  Kıb-Tek mücadelesini daha da yükseltme kararı aldıklarını açıklayarak yöneticilerin tercihi kapsamında son dört yılda enerji üretiminin bilinçli bir şekilde Kıb-Tek dışındaki alternatiflere kaydırılmaya çalışılması sürecinde tüketicilerin toplam 73.232.000 milyon dolar fazladan fatura ödemekle karşı karşıya kaldığını duyurdu

“Sen olsan hangisini devre dışı bırakıp, hangisi ile yola devam ederdin?”

El-Sen Başkanı Ahmet Tuğcu imzasıyla yayımlanan açıklamada, mevcut yönetimin, en ucuz üretim maliyetine sahip KIB-TEK dizel santrallerin toplam üretimdeki payını sürekli düşürürken son üçünün payını sürekli artırdığını belirterek, Temmuza ayındaki maliyetleri açıkladı.

Temmuz ayındaki elektrik üretimi maliyetleri kapsamında, KIB-TEK Dizel 11,83 cent/kWs, AKSA Dizel 15.79 cent/kWs, KIB-TEK Mobil Santral (TC’den kiralanan) 22,6 cent/kWs, Güney Kıbrıs’tan alınan 44 cent/kWs olduğunu açıklayan Tuğcu, KIB-TEK’in dizel santral yatırımının en son 2015 yılında 2x 17.5 MW olarak gerçekleştiğini ve toplam dizel santral ünitesi 8’e (Toplam 140 MW) çıkarıldığını hatırlattı.

Açıklamada 2016 yılından beri enerji üretiminde yetkililerin tercihi kapsamında dizel santrallerin üretim katkı payını gösteren grafik de yayınlayan Tuğcu, yöneticilerin bilinçli bir şekilde daha pahalı üretim yapan alternatif üretim şirketini tercih ettikleri kolayca anlaşabiliyor.

“Kıb-Tek’in üretimi önemli ölçüde düşürüldü!”

Tuğcu, hazırlanan tabloda da görüleceği gibi yıllar içerisinde Kıb-Tek’in üretim payının giderek düşürüldüğünü kaydederek, bu düşüte santrallerin periyodik bakımları ve yedek parça tamiri için gerekli yönetsel kararların alınmaması ve ihalesiz alınan kötü yakıtlar nedeniyle sıklıkla yaşanan arızaların da etkisinin olduğunu belirtti.

Bu tabloya rağmen, hükümet yetkililerinin Kıb-Tek’e göre %33 daha pahalı olan AKSA, %375 daha pahalı olan Güney Kıbrıs ve son olarak Türkiye’den aylık 1 milyon dolara kiralanan acil mobil santrallere kaydırıldığını belirten Tuğcu, bu akıl almaz tercihler kapsamında halkın son dört yıl içerisinde toplam 73.232.000 dolar fazladan elektrik maliyeti ödemek zorunda kaldığını söyledi.

Tuğcu sözlerine şu şekilde devam etti:

“İyi bir KIB-TEK yönetimi olsaydı, yukarıda verilen maliyetlerle ilgili verilere bakarak, en ucuz üretim maliyetine sahip santrallerinin tam kapasite ile üretim yapabilecek şekilde hazır tutulmalarını sağlayacak kararları gecikmeksizin alacağı gibi, bu santrallerin üretimdeki payını artırmak için de çaba gösterir ve gerekli yatırım kararlarını alırdı.

Gerekli finansman nerede mi?

Yatırım yapılmadığı zaman ortaya çıkan bedel, gerekli finansmanı fazlası ile karşılamaya yeterli. Üstelik bu yatırımlar yapılsa ve örneğin 2023 yılında tüketilen elektrik yalnızca KIB-TEK dizel santrallerle karşılansaydı, bugün mevcut üretim şekli ile havaya atılan 80 milyon dolar yatırıma ayrılabilecekti!

Bu nedenle “aynı yolu iki kez yürüyerek farklı yere varmak mümkün değil” diyoruz ve “Halkın yararına ÖZERK KIB-TEK” için mücadelemizi yükseltiyoruz”











Başa dön tuşu