GüncelInstagramKıbrısKültür&SanatManşetÖzgür Doğa Özgür ÇevreYaşam

“Babam ilk Kokus’u 1967 yılında kurtardı!”


Neredeyse Afrodit Kayası kadar ünlü olan pelikan Kokos, Baf limanının çok sevilen bir parçası. Kokos’un ünü sınırları çoktan aşmış. On yıllardır Baf limanının vazgeçilmezi; kartpostallarda ve pullarda, uluslararası makalelerde ve belgesellerde yer alan bir ünlü. Hatta bir keresinde, bir Rus modelle skandal bir çıplak fotoğraf çekiminde bile yer aldı!

Kokos, Baf limanındaki 4.üncü pelikan ve üstelik dişi!

Ancak mesele şu. Yıllardır tanınan ve sevilen Kokos aslında bu ismin ilki değil, dördüncüsü. Üstelik bu erkek değil – dişi bir pelikan!

“Herkes Kokos’un isminden dolayı erkek olduğunu düşünüyor” diye gülüyor Andros Papiris. “Ama babam kurtardığı ilk pelikana bu adı vermiş, çünkü ‘kokos’ kuşlar için kullanılan çok yaygın bir isim. Şu anki pelikan aslında Dördüncü Kokos. Ve, yaşaması gereken uzun bir mirası var…”

Andros, Paphos Limanı’ndaki Pelican Restoranı’nın sahibi. 50’li yaşlarının sonlarında, neşeli, nazik ve düşünceli – Andros ayrıca bir pelikan insanı olduğunu itiraf ediyor ve limanda yıllar boyunca yaşayan dört pelikanın da ailenin bir üyesi gibi olduğunu söylüyor.

“Babam ilk Kokus’u 1967 yılında kurtardı!”

“Restoranı kuran babam, ilk Kokos’u 1967’de kurtardı” diye açıklıyor.  “O zamanlar Baf, kıyıdan bir mil kadar açıkta demirleyen büyük gemilerle şarap ve muz ihraç ederdi; ürünleri daha küçük teknelerle taşırdı. Bir gün muzları bir ileri bir geri taşırken, bir denizci denizde sürüklenen bir pelikan fark etti…”

Pelikan her yolculukta oradaydı – dalgaların üzerinde sallanıyordu, neredeyse hiç hareket etmiyordu. Ve böylece denizci eğilip onu sudan çıkardı…

Andros, “Kanadı kırıktı,” diyor, “bu yüzden onu doğrudan babama götürdüler – sadece kuşlar hakkında çok şey bildiği için değil, aynı zamanda bir balık restoranı olduğu ve onu gerçekten besleyebildiği için”

Andros’un babası Kokos I’i sağlığına kavuşturdu, onu besledi ve ona kendi ailesi gibi baktı.

Evini buldu ve gitmedi!

“Ve sonra, gitme zamanı geldiğinde – gitmedi! Zaten bir balıkçılı kurtarmıştık ve daha iyi olduğunda oldukça mutlu bir şekilde uçup gitmişti. Peki ya Kokos? Babam onu ​​suya koydu, nasıl uçulacağını gösterdi, ona doğru yönü gösterdi! Ama o bir türlü gitmek istemedi. Mutluydu. Evini bulmuştu!”

Pelikanlar genellikle göçmen kuşlardır; türlerine bağlı olarak, üreme, beslenme ve dinlenme yerleri aramak için uzun mesafeler kat edebilirler. Kokos gibi Gül Pelikanları (Büyük Beyazlar olarak da bilinir) genellikle güneydoğu Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde ürer ve kış aylarında Afrika ve Hindistan’a seyahat eder.

Ancak, bu tür, bol miktarda yiyecek ve güvenli bir yaşam alanı olan uygun bir ortam bulurlarsa genellikle göç etmekten kaçınır. Ve doğru bakım verildiğinde, bu genellikle vahşi doğada yaşayacaklarından çok daha uzun yaşadıkları anlamına gelir…

Andros, hüzünlü bir gülümsemeyle “İlk Kokos öldüğünde yaklaşık 20 yaşındaydı” diye hatırlıyor. “Hayvanat bahçesinden kurtardığımız genç dişi eşi Kokos II tarafından daha uzun yaşadı. Vahşi doğadan asla bir pelikan almamalısınız,” diye ekliyor. “Çünkü onlar ekosistemin bir parçasıdır – bu özgürlüğe saygı duymak önemlidir”

Kokos III (başka bir erkek), Kokos II için bir arkadaş olarak edinildi. Ve 2021’de ikisi de vefat ettiğinde (ikincisi 25 yaşında), Kokos IV yine Hollanda’daki bir hayvanat bahçesinden geldi.

Kokos IV, kış aylarında Andros’un havuzunda yaşıyor!

Selefleri gibi Kokos IV de aileden biri, diye ekliyor. Her zaman ona bakmak için görevlendirilen bir personel var ve restoran kış tadilatı için kapandığında, Andros’un kendi havuzunda ikamet ediyor.

“Köpeğim kıskanıyor,” diye gülüyor. “Ama zor! Kokos benim için bir çocuk gibi. Her sabah onu yüzmesi için denize girmeye teşvik ediyoruz – ama oldukça tembel ve fazla çaba göstermiyor. Kesinlikle Şato’nun etrafında dolaşmayı tercih ediyor!”

Bununla birlikte, Kokos’un ara sıra seyahat ettiği biliniyor. Ve Andros’un bölge genelinde bu eşsiz kuşu gözeten sadık bir arkadaş ağı var.

“Geçen gün eski bir çalışanım beni aradı. ‘Andro,’ dedi. ‘Az önce Kokos’un Annabelle’in üzerinde uçtuğunu gördüm!’ Başka bir seferinde, biri bana Paphos deniz fenerinin etrafında dönerken görüldüğünü söyledi. O kadar özgür ki – tam olarak istediği yere gidiyor!”

Andros, Kokos kalmak istemeseydi gideceğini yineliyor. “Birçok kişi bana bir pelikanı beslemenin zalimlik olduğunu söyledi. Ama nasıl ‘besleniyor’?” diye soruyor. “Tasmalı bir evcil hayvan değil; kesinlikle kafeste değil” diye ekliyor.

CyprusMail











Başa dön tuşu