DünyaGüncelInstagramSiyasetSürmanşetYaşam

Hizbullah, İbrahim Akil’in öldüğünü doğruladı


Hizbullah, İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’a saldırısında üst düzey komutanlarından İbrahim Akil’in öldüğünü duyurdu

Hizbullah, İbrahim Akil’in öldüğünü doğruladı

Lübnan’da 17 ve 18 Eylül’de Hizbullah’ın kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı patlamış, ikisi çocuk 37 kişi ölmüştü. 3 bin 250 kişi de yaralanmıştı. Patlamalardan İsrail sorumlu tutulmuştu.

İsrail ordusu 20 Eylül’de de Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Camus Caddesi’nde bulunan bir yere ‘nokta saldırı’ düzenlediğini duyurmuştu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda 14 kişinin öldüğünü, dokuzu ağır 66 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati saldırıyla ilgili “İsrail’in hiçbir insani, hukuki ya da ahlaki hususa önem vermediğini gösteriyor” demişti.

Hizbullah, yazılı açıklamayla İsrail ordusunun, Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında hareketin üst düzey askeri komutanı İbrahim Akil’i öldürdüğünü doğruladı.

‘Hedef İbrahim Akil’di’

ABD Dışişleri Bakanlığı, Nisan 2023’te, Beyrut’taki ABD Büyükelçiliğine 1983’te düzenlenen bombalı saldırının arkasında yer alan önemli isimlerden biri olduğu iddia edilen Akil hakkında bilgi sunanlara 7 milyon dolara kadar ödül verileceğini duyurmuştu.

Akil, İsrail’in 2000’de Lübnan’dan çekilmesine katkıda bulunan savaşlar da dahil olmak üzere Hizbullah’ın İsrail ordusuna karşı gerçekleştirdiği, birçok büyük askeri operasyonun arkasındaki isimlerden biri olarak biliniyor.
Reuters’a konuşan iki güvenlik kaynağı saldırıda ‘Hizbullah’tan üst düzey bir ismin’ hedef aldığını belirtti ama isim vermedi.

İsrail medyasıysa saldırıda Hizbullah’ın üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil’in hedef alındığını yazdı.

Akil, Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği’nin 1983’te bombalanmasıyla ilişkili olduğu iddiasıyla arananlar listesinde yer alıyor.











Başa dön tuşu