InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

“Rum mal sahibi Güney Lefkoşa Belediyesi’ne dava açtı ve kazandı, AB de fon ayırdı”


Özgür Gazete, Lefkoşa Türk Belediyesi’ne (LTB) Haspolat Arıtma Tesisi bölgesindeki filamingoların durağı olan göletlerle ilgili sosyal medyada dolaşan iddiaları sordu

“3 havuz (gölet) var ve bunlardan sadece biri boşaltılacak ve ikisi kalacak”

Lefkoşa Türk Belediyesi’nden gazetemize verilen bilgiye göre; bölgede 3 havuz (gölet) bulunuyor ve bunlardan sadece biri boşaltılacak ve diğer ikisi kalacak.

Verilen bilgide havuzlardan birindeki dolgulama işi bitirildiğinde ikinci havuz boşaltılacak ve doldurulacak, üçüncü havuz da boşaltılacak ve çevreye vahşice boşaltılan vidanjör atıkları artık arıtma tesisine girecek ve orada yeni bir rekreasyon alanı yaratılacak.

“Vidanjör atıkları arıtma yöntemi; vahşice bir yöntemdi”

Eski Atık Su Arıtma Tesisi’nin iptal olmasından sonra toprak havuzların doğal yaşama çok önemli bir kaynak olduğunu ve kuşların göç yollarında yer aldıkları için de havuzların en az yarısının dolu olmasını sağladıklarını belirten belediye yetkilisi, yeni Atık Su Arıtma Tesisi’nin yanında da eski tesiside vidanjör atıkları için aktif bıraktıklarını anlattı.

“Vidanjör atıkları arıtma yöntemi; vahşice bir yöntemdi. Orada bulunan bazı havuzlara boşaltılıyor ve yeni tesisten arıttığımız su ile de karıştırıp bir nebze olsun arıtıyorduk” diyen yetkili, bu havuzların projesi başladığında da Rum mülkü üzerine yapıldığını belirtti.

“Rum mal sahibi Güney Lefkoşa Belediyesi’ne dava açtı ve kazandı”

Güney Lefkoşa Belediyesi’nin de bu tesiste ortak olduğunu hatırlatan LTB yetkilisi, Rum mal sahibinin güneyde Rum belediyesine dava açtığını ve kazandığını, dava sonucunda da mal sahibine ait olan hazurların kurultulması kararı çıktığını aktardı.

LTB yetkilisi, “Buradan yola çıkarak Avrupa Birliği (AB) bu kararın uygulanması için fon ayırdı” dedi.

“Mal sahibinin sınırları dışında kalan yerlere göçmen kuşlar için kalıcı düzenleme yapılıyor”

Bu fondan yola çıkılarak, hem vidanjör atıklarını çağdaş bir şekilde arıtmak için tesis planlandığını hem mal sahibinin sınırları dışında kalan alanların yeniden göçmen kuşlar için kalıcı bir şekilde düzenlenmesi adına yeni havuzlar planlandığını aktaran yetkili, hem de bu alanda uluslararası normlarda kuş gözlem alanı oluşturulduğunu ve Lefkoşalıların nefes alacağı bir rekreasyon, yürüyüş ve koşu parkuru planlandığını belirtti.

Gazetemize bilgi veren LTB yetkilisi, buranın da Kanlı Dere projesinin ulaşacağı uç nokta olarak planlandığını söyleyerek, yapım esnasında havuzların teker teker boşaltılarak projenin yürütüleceğini ve yeni setlerin yapımının her havuz için 10 gün süreceğini aktardı.

Sosyal medyada yayılan ve eleştirilerin hedefi olan o video

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu