DünyaEkonomiGüncelInstagramManşetSiyasetYaşam

Adams’ın Türk hükümeti ve iş insanlarıyla ilişkileri 1 yıldır araştırılıyordu


ABD merkezli New York Post gazetesi Türkiye’den rüşvet almakla suçlanan New York Belediye Başkanı Eric Adams için ‘Grand Theft Auto’ (Büyük araba hırsızlığı) oyununa gönderme yaparak ‘Grand Theft Ottoman‘ (Büyük Osmanlı hırsızlığı) manşetini attı

Adams’ın Türk hükümeti ve iş insanlarıyla ilişkileri 1 yıldır araştırılıyordu

Demokrat Partili belediye başkanı Adams, seçim kampanyasının ve yönetiminin Türk hükümeti ve Türk iş insanlarıyla bağlantısına ilişkin yaklaşık bir yıldır soruşturuluyordu.

Dün açıklanan iddianameye göre 64 yaşındaki Adams dolandırıcılık, rüşvet ve yasadışı kampanya bağışları dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya.

Belediye başkanının beş ‘Türk iş insanı’ ve en az bir ‘Türk yetkili’ olmak üzere yabancı uyruklu kişilerden 25 bin doları aşkın yasadışı bağış aldığı iddia ediliyor. ABD’de vatandaş olmadan, dolayısıyla oy kullanma hakkına sahip olmadan bir siyasi kampanyaya doğrudan veya dolaylı olarak bağış yapılamıyor.

Adams’ın kabul ettiği rüşvetler…

Savcının açıkladığı iddianamaye göre Adams, Türk yetkililerden ve iş insanlarından kampanya bağışlarının yanı sıra çeşitli hediyeler aldı: Türk Hava Yolları’ndan (THY) business class uçak biletleri, lüks otellerde konaklama, İstanbul’da yat turları, lüks restoran ve eğlence mekanlarında ağırlanmak.

Adams, THY biletlerinden sadece Türkiye’ye değil, farklı ülkelere uçarken de faydalanmış. Ekonomi bölümünden aldığı biletler THY’deki bağlantıları sayesinde bedavaya ‘business class’a yükseltilmiş.

Savcı Damian Williams, hediye ve seyahat indirimlerinin 100 bin doları aştığını ve Adams’ın sahte belgelerle bunları örtbas ettiğini belirtti: “Adams bu hediye yağmurunun yasadışı olduğunu biliyordu.“

New York Post, iddianameyi manşetinden meşhur GTA oyununa atıf yaparak duyurdu: “Grand Theft Ottoman.” Yani Türkçe karşılığı Büyük Osmanlı hırsızlığı.











Başa dön tuşu