KıbrısManşetSiyaset

En çok baskı Mağusa için yapıldı | Çocukların hakkını yediler, torpillilere yer açtılar!


Eğitim Bakanlığı, Haziran’da yapılan ve 23 Eylül’de okulların açılmasıyla başarılı olanların çoktan kayıt yaptırdığı Kolej Giriş Sınavları’na (KGS) giren ancak kazanamayan öğrencilerden, “yedek” adı altında birçok kişiyi daha torpille kolejlere yerleştirdi

Eğitim yine “torpil”le aynı cümlede!

Her sene Eğitim Bakanlığı tarafından Haziran döneminde yapılan kolej sınavları, “torpil” ve “adaletsizlik” iddialarıyla anılmaya devam ediyor.

2024-2025 eğitim öğretim dönemi için ilk basamağı 27 Ocak 2024’de ikinci basamağı ise 8 Haziran’da yapılan Kolej Giriş Sınavları’nın sonuçları ise aynı gün açıklanmış ve kolejlere kayıt hakkı elde edenlerin listesi yayımlanmıştı.

İtiraz süresinden sonra okullara kayıtlar yapılmış ve tüm ilçelerdeki kolejlere girmeye hak kazanan öğrenciler okullarına başlamaya hazır hale gelmişti.

Okullar açıldı, eğitim başladı, kayıtlar yapıldı

Bilindiği üzere, her sene sınavı kazanan öğrencilerden kayıt yaptırmayan olması durumunda kayıt hakkı kazanacak olan bir de yedek listesi hazırlanıyor ve bu liste de yine en yüksek puana göre sıralanıyor.

İşte bu yedek listeyle ilgili şaibeler ve torpil iddiaları bu sene de gündeme geldi.

“Yedek” adı altında torpilliler okullara yollandı!

Eğitim Bakanlığı’nın kayıtlarından üzerinden haftalar geçmesine, tüm kontenjanlar dolmasına rağmen, eğitimin başlamasının üzerinden de 1 hafta geçtikten sonra 27 Eylül 2024 tarihinde kolejlere gönderdiği yazıda birçok öğrencinin daha “yedek öğrenci” adı altında kayıt yapılmasını talep etti.

Ancak Özgür Gazete’nin elde ettiği bilgilere göre; kolejlerde yedek listeye yer açılmasına neden olacak herhangi bir kontenjan boşluğu yoktu.

Kontenjan boşluğu yok, talep yok!

Sınavı kazanan başarılı öğrenciler kayıtlarını yaptırmış, sınıf mevcutları son sayıya ulaşmıştı. Hiçbir okuldan da Bakanlığa “eksik kontenjan talebi” gitmedi.

Örneğin; Bakanlığın gönderdiği son sözde yedek listesinden Mağusa Türk Maarif Koleji’ne 8, Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne 8 ve Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ne de 3 öğrenci daha kayıt ettirildi.

Sınıf mevcut sayıları Girne’de ve Mağusa’da 30 ve Lefkoşa’da da 34’ü buldu. Girne TMK’nın 100 olan öğrenci sayısı 118’e çıktı.

En çok baskı Mağusa için: Kimlerin hakkı yenildi?

Yine Özgür Gazete’nin elde ettiği bilgilere göre; torpilli ve ayrıcalıklı aileler özellikle Mağusa bölgesi için Bakanlığa baskı yaptı.

“Yedek” adı altında kayıtları yapılan bu öğrencilerin de en yüksek puandan başlanarak mı yoksa torpile göre mi seçilerek gönderildiği soruları ise hala havada.











Başa dön tuşu