InstagramKıbrısManşetSiyaset

Genel Kurul’a 7 Ekim’de 10 dakika ara verildi, o ara hala bitmedi…




Meclis Başkanlığı seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi (UBP) içinde yaşanan koltuk kavgası, çevrilen entrikalar, kurulan ikna odaları, muhalefetin tutumu ve skandal yalanlar… İşte gün gün yaşananlar…

Neler yaşandı?

Hatırlanacağı üzere, 2022 yılında da Ulusal Birlik Partisi (UBP) tarafından Meclis Başkanı adayı gösterilen Zorlu Töre, ancak 5. turda seçilebilmişti.

1 Ekim 2024’de yeni dönemin açılmasıyla 7 Ekim’de bir kez daha aday gösterilen Töre, 4. tura kadar yine seçilememiş ve UBP aday değişikliğine gitmişti.

Zorlu Töre

Töre yerine seçtirilmiş Başbakan Ünal Üstel‘in ezeli rakibi Kutlu Evren‘i aday gösteren UBP, Töre’yi küstürmüş ve Töre’nin Meclis’te olmasına rağmen Genel Kurul’u açması için Meclis Başkan Yardımcısı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fazilet Özdenefe’den ricacı olmuş, Özdenefe Genel Kurul’u tekrar açmış ancak UBP Evren’in de 26 ret oyu almasını engelleyememiş ve Meclis İçtüzüğüne göre 5. turu da tamamlamıştı.

Ana muhalefet CTP bunun üzerine açıklama yaparak “erken seçim” talep etti.

Genel Kurul’a 7 Ekim’de 10 dakika ara verildi, o ara hala bitmedi

Bunun üzerine muhalefetten “erken seçim” söylemleri yükselmeye başlamış ve Meclis’e verilen 10 dakikalık aradan (7 Ekim’de 16.50’de ara verildi) sonra Genel Kurul bir daha açılamamış, Töre Meclis’i açmaya ikna edilememişti.

Kutlu Evren (ortada)

İşte Meclis’te iki gün önce başlayan “Başkanlık seçimi krizi” dün de devam etti, gece geç saatlere kadar devrik Meclis Başkanı Zorlu Töre’nin Genel Kurul’u açması ve Danışma Kurulu’nu toplayarak yeniden Başkanlık seçimi kararı alması beklendi. UBP’de kulisler yapıldı.

Tatar geldi, “ikna odası” kuruldu ama işe yaramadı

Ancak Töre, yokluğunda vekalet ettiği atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar‘ın, Türkiye‘deki “park açılışı gezisini” yarıda keserek ikna turuna gelmesine rağmen Meclis’e dönmedi.

Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı’nda seçtirilmiş Başbakan Ünal Üstel‘in de katıldığı bir “ikna toplantısı” yapıldı ancak toplantıdan çıkan Töre “tansiyon” şikayetiyle hastaneye giderken Üstel ise UBP grubunu toplamak üzere Meclis’e döndü.

Arıklı CTP’yi suçladı

Bu sırada hükümetin küçük ortağı Yeniden doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı da basına konuşarak, Meclis’i CTP’nin açmadığını, Meclis İçtüzüğüne aykırı davrandığını ileri sürerek, sorumluluğu hükümetin üzerinden almaya çalıştı.

Töre’den sonra Pilli de hastaneye gitti

Bu sırada Üstel’den sonra Meclis’in en yaşlı üyesi olarak Genel Kurul’u açma yetkisi olan (Fazilet Özdenefe olmadığında) Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli de “tansiyon” şikayetiyle hastaneye yatırıldı.

Ali Pilli

Meclis’te basına Üstel’in açıklama yapacağı duyuruldu ancak uzun saatler boyu açıklama yapılmaması üzerine, 2 gündür Meclis’te bekleyen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman konuştu.

Erhürman: Halk iradesine yeniden başvurmaktan başka çare yok”

Erhürman şunları kaydetti;

“Bu kriz bize bir şeyi daha net olarak gösterdi; Biz uzun süreden beri erken seçimden başka yol olmadığını ve ülkenin yönetilmediğini zaten söylüyoruz.

Ülkenin yönetilmediği de dünden bu yana bir fotoğraf olarak herkesin gözü önünde duruyor. Bize göre artık bu noktadan sonra halk iradesine yeniden başvurmaktan başka çare yok.

“15 Aralık’ta erken seçim yapılması için resmen öneri sunduk”

CTP olarak bugün Meclis Genel Sekreterliği’ne erken seçim önerisini sunduk. 15 Aralık tarihi ilk bizden taraf telaffuz edilmedi ancak biz de 15 Aralık’ta erken seçim için talebimizi sunduk.

Yaratılan ortam gergin. Ali Pilli ve Zorlu Töre’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Normalde 29 vekili olan bir hükümetten bu gergin ortam beklenir mi?

Hükümetin küçük ortağı Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı ‘Bizim 27 evet oyumuz var, Meclis Başkan Yardımcısı CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe Genel Kurul’u açsın’ diyor. E peki 26 hayır oyu nereden çıktı Kutlu Evren’e? Aynı insan aday olacak ve o 26 hayır 27 evet mi olacak?

“Burnumuzun dibinde bir savaş var”

Bu memleket bu kadar sorunun içinde cebelleşirken bir de bunları yaşamak zorunda mı? Meclis’te hala ‘kim evet verdi kim çekimser oy kullandı’ onu koşuluyorlar. Burnumuzun dibinde de bir savaş var.

Bu arkadaşların gerçeklikleriyle toplumun gerçeklikleri aynı değil, bu arkadaşların gerçeklikleri tamamen makam mekvii üzerinden oluşuyor.

“Zorlu töre ‘toplamam’ dedi”

Biz dün hükümet ve muhalefet grup başkan vekilleri olarak Zorlu Töre’ye Danışma Kurulu’nu toplaması için yazı gönderdik. Saat 22.30’a kadar da bekledik. Töre ‘toplamam’ dedi.

E yani Zorlu Töre buradayken, ‘Neden Fazilet Özdenefe Meclis’i açmıyor?’ deniliyor.

Hem suçlu hem güçlü olma hali. Bir an önce halkın iradesine başvurmak gerekiyor.

Ünal Üstel’le görüştük. Herhangi bir çözüm bulma şansı yok bu söylediklerimin dışında. Çünkü onların açısından mesele; ‘Bir Meclis Başkanı çeşitli sebeplerden dolayı seçilemedi’ ama bize göre anlattığım gibi bir irade meselesidir”

Meclis’e girdiler, softa şaşırtması yapmaya çalıştılar

Erhürman’ın bu açıklamasından hemen sonra hükümet ortakları tüzüğe aykırı olarak Genel Kurul’da toplandı, vekiller sıralara oturdu ve Meclis TV canlı yayına geçti.

Hükümet ortakları, “Hükümet burada, Fazilet Özdenefe Genel Kurul’u açmıyor” söylemleriyle krizin sebebinin CTP olduğunu öne sürmeye çalıştı. Meclis’te tartışmalar yaşandı.

Üstel’den skandal yalanlar silsilesi…

Bu skandalın ardından da Ünal Üstel, hükümet ortakları ve vekillerle birlikte basın açıklaması düzenledi.

Üstel, UBP’nin bugüne kadar hiç bir zaman seçimden kaçmadığını ancak zamanı seçim değil halka hizmet zamanı olduğunu söyledi.

Üstel, UBP’nin ve hükümetin Meclis Başkanı adayının Kutlu Evren olduğunu söyleyerek, henüz bir saat önce “rahatsızlanan” Zorlu Töre’nin iyileşmesi sonrası da seçimi yapacaklarını kaydetti.

Üstel hükümetin, halkın refahı rahatı için reformlar, yarım kalan proje ve yasaları Meclis’ten geçirdiklerini savunarak, 1 Ekim tarihinde Meclis’in açıldığını, yasal olarak da meclis başkanı seçimi ve başkanlık divanı oluşumu için çalıştıklarını söyledi.

Töre’nin oylama sırasında rahatsızlandığını iddia etti, CTP’yi suçladı

İstedikleri çoğunluğu yakalayamadıklarını söyleyen Üstel bunun sebebi sorulduğunda ise “Bu bizim kendi içimizdedir, hallettik” yanıtını verdi ve henüz bir saat önce “rahatsızlandığı” duyurulan Zorlu Töre’nin “oylama sırasında” rahatsızlandığını iddia ederek, oylamanın bu yüzden yapılamadığını öne sürdü.

Üstel, basının her dakikasını takip etmesine rağmen süreci başka türlü anlatmaya devam etti ve Zorlu Töre’nin Meclis’i açamamasının nedeninin, yurt dışında bulunan Tatar’a vekalet etmesi olduğunu öne sürdü ve Fazilet Özdenefe’nin de Meclis’i kilitlemek için açmadığını savundu.

Hamasetine devam eden Üstel, bölgede savaşların yaşandığını, Rumların da ‘KKTC’ye ekonomik anlamda ve turizm ile inşaat sektöründe zorluklar yaratmaya çalıştığını söyleyerek, “Krizleri halkımız için, ülkemiz için uzlaşıyla çözmek istiyoruz” dedi.

CTP’nin Meclis’i bir an önce açmasını istediklerini, çünkü çalışmalara başlamak istediklerini belirten Üstel, yasal olarak 10 günü tamamlamadan başkanı seçmek istediklerini söyledi.

Erhürman: Trajikomik… Muhalefet vekilleri iki gündür sabahtan gece yarısına burada

Üstel’in doğru olmayan açıklamaları sonrası bir kez daha basının karşısına geçen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise şunları  kaydetti;

“Trajikomik sahnelere şahitlik ettik, efendim 26 vekille buradalarmış da Meclis’e girip foto vermişler.

İki gündür sabahtan gece yarısına kadar muhalefet vekilleri burada. Peki 26 kişiyi topladınız da yaptığınız seçimlerde bu kadar turda neden sonuç alamadınız? Buna herhangi bir yanıt yok.

Meclis Başkan Yardımcısı Özdenefe’nin şu anda Meclis’in yönetiminde olduğunu söylüyorlar ama Özdenefe’nin haberi olmadan Meclis TV’yi yayına sokmak ve şovlarını kamuoyuyla paylaşmak ihtiyacını da hissediyorlar.

“Kendilerinden geçtiler, basının gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar”

İşlerine geldiğinde, ‘Amir kimse işler onun kontrolünde yürür’ diyorlar, işlerine gelmediğinde o amir konumunu aşmakta bir sıkıntı görmüyorlar.

Kendilerinden geçmiş durumdalar, basının gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar.

Dün Özdenefe UBP’lilerin ‘Genel Kurul’u siz açın’ demesi üzerine Meclis’e girdi ve oylamanın yapılmasına Başkanlık etti ancak sonra Zorlu Töre geldi ve ‘Ben açarsam açılır’ dedi.

“Töre buradaydı, ‘Ben açmazsam açılamaz’ dedi ve açmadı”

Töre dünden beri rahatsız olsaydı böyle bir şey yaşamazdı ama Töre dün de buradaydı, ‘Ben açmadıkça Meclis açılmaz’ dedi.

Peki sayın Töre rahatsızdı da neden gece 22.30’da Üstel’in imzasıyla Töre’nin Meclisi toplaması için yazı yazıldı. Töre 23.30’a kadar da buradaydı ve rahatsız değildi.

Sayın Tatar neden ziyaretini yarıda kesti? Normalde Töre Tatar’ın uçağı adaya geldiğinde gelip Meclis’i açardı. Madem Tatar’ın gelişi Töre’nin Meclis’e Başkanlık yapmasını sağlamaktı, neden toplantıya çağırıldı?

İnanılır gibi değil, konuşmayı dinlediniz. Yangın yeriymiş ülke, neyse ki Meclis Başkanını seçemediler de memlekette yarattıkları yangının farkına vardılar. Yalanın olduğu, hukuk ihlali gerçekleştiği bir durum.

Kendi adaylarını neden seçemediklerini ve nasıl seçebileceklerini de hala açıklayamadılar”

Bekleyiş devam ediyor…

Tüm bu yaşananların sonunda bekleyiş sürüyor, krizin nasıl çözüleceği bilinmiyor. Özgür Gazete Meclis’i ve krizi takip etmeye devam edecek…

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu