DünyaEkonomiGüncelInstagramManşetSiyasetYaşam

Adams’ın AKP yetkilileriyle ilişkileri bir yıldır soruşturuluyordu




Türkiye bağlantılı rüşvet ve yasa dışı bağışla suçlanan New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın yardımcıları, peş peşe istifa etti. Eyaletin emniyet müdürü Tom Donlon’ın da istifaya hazırlandığı iddia ediliyor

Adams’ın AKP yetkilileriyle ilişkileri bir yıldır soruşturuluyordu

Adams’ın 2021 seçim kampanyası ve yönetimi, Türk hükümeti ve iş insanlarıyla bağlantısına ilişkin yaklaşık bir yıldır soruşturuluyordu. Ay başında açıklanan iddianamede Adams, en az bir Türk ‘yetkili’ ve beş ‘iş insanından’ rüşvet ve yasadışı bağış almakla suçlandı.

Bunun üzerine Adams’ın yakın çevresinden üst düzey yedi kişi peş peşe istifa etti. Son olarak salı günü başkan yardımcısı Sheena Wright istifasını duyurdu.

Politico’nun haberine göre New York Emniyet Müdürü Tom Donlon da istifaya hazırlanıyor. Donlan göreve daha geçen ay atanmıştı.

Eski emniyet müdürü James Caban hakkında suç örgütü yönettiğine ilişkin soruşturma başlatılmış ve evine baskın düzenlenerek telefonlarına el konmuştu.

Sonra Adams, Caban’ı istifaya zorlamış ve yerine Donlon’ı atamıştı. Fakat federal müfettişler Donlon’ın da evini aradı.

Şimdiyse Donlon’ın ofisteki eşyalarını topladığı, toplantı takvimini boşalttığı ve istifa edeceği öne sürülüyor.

Türk topluluğu sözcüsü de suçlandı

Söz konusu istifaların Adams’ın federal suçlamaların ardından başlattığı bir ‘idari temizlik’ olduğu iddia ediliyor.
Fakat Adams, yönetimdeki bu değişikliklerin federal soruşturmalarla bağlantısı olmadığını savunuyor. Öyle ki soruşturmalara boyun eğmediğini ve belediye başkanlığına tekrar aday olacağını söylüyor.

Adams’ın davası kapsamında asistanı Muhammed Bahi ise tanık değiştirme ve yasadışı bağışlara ilişkin delilleri yok etmekle suçlandı.

Pazartesi görevinden istifa eden Bahi, şehirdeki Müslüman ve Türk topluluğuyla ilişkilerden sorumlu yetkiliydi.

Böylece Adams yönetimine yönelik soruşturmalarda, belediye başkanından sonra federal suçlamalarla karşı karşıya kalan ilk kişi oldu.

Buna göre Bahi, Özbek iş adamı Tolib Mansurov ve dört kişiyi, Adams’ın kampanyasına yaptıkları yasadışı bağışlar hakkında federal yetkililere yalan söylemeye teşvik etti. Adams’ın da Bahi’yi yetkililere yalan söylemeye teşvik ettiği öne sürülüyor.











Başa dön tuşu