GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Hristodoulides: Bu, BM Genel Sekreteri’nin bir önerisi değildi




Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides bugün Kıbrıs sorununu ilerletmek için üç müzakere masası önerisinin bugün Rum basınında yansıtıldığının aksine BM Genel Sekreteri’nin bir önerisi olmadığını, kendi girişimi olduğunu açıkladı

Hristodoulides, olası müzakerelerin üç masa çerçevesinde görüşülmeye başlamasına yönelik bir metodoloji ortaya koydu.

Hristodoulides’in siyasi liderlere sunduğu öneri şöyle:

İki toplum ve BM’nin yer aldığı bir “Yönetim” masası (2+1 formatı)
Her iki toplumu, Yunanistan, Türkiye, İngiltere ve BM’yi içeren bir “Garantiler” masası (5+1 formatı)
Her iki toplumu, Yunanistan, Türkiye ve BM’yi içeren bir “Güvenlik” masası (4+1 formatı)
Açıklama, dünkü Ulusal Konsey toplantısına katılan bazı kişilerin öneriyi BM başkanına atfetmesinin ardından geldi.

Avrupa Konseyi Başkanı seçilen Antonio Costa ile yaptığı turda konuşan Hristodoulides, “Bu, BM Genel Sekreteri’nin bir önerisi değildi, benim görüşmeler çerçevesinde ve müzakereler yeniden başladığında -ki bu bizim hedefimizdir- başlamaya hazır olduğumuzun ve hazır olduğumuzun bir göstergesi olarak sunduğum öneriydi, bu tanımladığım belirli çerçeve içinde ilerleyebiliriz” dedi.

“Genel Sekreter’in önerisi, kabul ettiğimiz ve halihazırda üzerinde çalıştığımız bu genişletilmiş toplantıyla ilgiliydi. Bu nedenle, gerçekleştiğinde sonuç vermesi için mektubu Genel Sekreter’e gönderdim” diye ekledi.

Kıbrıs sorunuyla ilgili beklenen AB gelişmeleriyle ilgili olarak Hristodoulides, aday Komisyon üyelerinin Avrupa Komisyonu’na sunulmasından ve yeni Başkan’nın 1 Aralık’ta göreve başlamasından sonrasına kadar beklemenin doğru olacağını kaydetti.











Başa dön tuşu