GüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetTeknoloji&BilimYaşam

NASA Yetkilisi Free: Kıbrıs’ın NASA ve Artemis Anlaşmasına olan bağlılığını memnuniyetle karşılıyoruz




NASA İdari Yöneticisi Jim Free yaptığı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti‘nin insanlık için uzayın sorumlu kullanımını taahhüt eden en son ülke olarak Artemis Anlaşması‘na katıldığını ve anlaşmaya imza atan ülke sayısının 46’ya ulaştığını duyurdu

NASA Yetkilisi Free: Kıbrıs’ın NASA ve Artemis Anlaşmasına olan bağlılığını memnuniyetle karşılıyoruz

Sanal ortamda düzenlenen törene katılan Free, “Kıbrıs’ın NASA ve uluslararası toplumla etkileşimini artıracak olan Artemis Anlaşmasına olan bağlılığını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Yayımlanan basın açıklamasına göre, “Bu çabada diğer 45 imzacı ülkeye katılan Kıbrıs, anlaşmaların uygulanmasında ve herkesin yararına açık, sorumlu, şeffaf ve barışçıl bir keşif sürecinde rol oynamaya yardımcı olacak” denildi.

Kıbrıs Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Nicodemos Damianou, Artemis Anlaşması’nı Lefkoşa’da düzenlenen bir törenle imzaladı. Etkinliğe ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı James O’Brian da katıldı.

Damianou: Kıbrıs, uluslararası uzay topluluğunda ayrılmaz bir rol oynamayı hedefliyor

Damianou törende yaptığı konuşmada, “Bugün, Artemis Anlaşması’nı resmen imzalarken Kıbrıs için önemli bir kilometre taşını geride bırakıyoruz. Bu heyecan verici yolculuğa çıkarken, güvenli ve sorumlu bir uzay araştırmasına olan bağlılığımızı ve uzayın tüm insanlığın yararına kullanılmasını sağlamada uluslararası iş birliğinin önemine olan güçlü inancımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Avrupa Birliği üyesi bir ülke olan Kıbrıs, üç kıta arasındaki jeostratejik konumundan yararlanıyor ve uluslararası uzay topluluğunda ayrılmaz bir rol oynamayı hedefliyor” dedi.

Kıbrıs ile imzalanan anlaşma, bu ayın başlarında Milano’da ABD’nin de aralarında bulunduğu onlarca imzacı ülkenin katılımıyla düzenlenen Artemis Anlaşması toplantısının hemen ardından geldi.

2020 yılında NASA, ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer yedi kurucu imzacı ülke ile koordineli olarak, insanlık için uzayın yararlı bir şekilde kullanılmasını teşvik eden bir dizi ilkeyi belirleyen Artemis Anlaşması’nı oluşturdu.

Artemis Anlaşması, Dış Uzay Anlaşması ve Tescil Sözleşmesi, Kurtarma ve İade Anlaşması gibi diğer anlaşmaların yanı sıra NASA ve ortaklarının desteklediği, bilimsel verilerin kamuoyuna açıklanması da dahil olmak üzere en iyi uygulamalara ve sorumlu davranış normlarına dayanıyor.

Artemis Anlaşması’nın taahhütleri ve imzacı ülkelerin bu ilkelerin uygulanmasını ilerletme çabaları, uzayın güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde keşfedilmesini destekliyor. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha fazla ülkenin anlaşmaya imza atması bekleniyor.











Başa dön tuşu