DünyaGüncelInstagramSiyasetSürmanşetYaşam

Saldırı İran’daki ana askeri hedeflere odaklandı




İsrail ordusu, dün gece İran‘daki “asker hedeflere” yönelik saldırılar düzenledi. ABD’den üst düzey bir yetkili, ABD’nin saldırılara katılmadığını ancak İsrail’in, İran’ın 1 Ekim’de İsrail’e yönelik balistik füze saldırısına yanıt olarak meşru müdafaa hakkını kullandığını açıkladı

Saldırı İran’daki ana askeri hedeflere odaklandı

İsrail’in İran’a yönelik saldırısı üç dalga halinde gerçekleştirildi. İran da İsrail’in Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaları hedef aldığını, saldırılara hava savunma sistemleri tarafından başarıyla karşılık verildiğini ancak bazı noktalarda “sınırlı hasar” meydana geldiğini duyurdu.

İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde saldırıların “İran’daki ana askeri tesislere odaklandığı” belirtilen haberde, hedefler arasında füze fabrikaları, insansız hava araçları geliştirme ve üretim tesisleri ile balistik füzeleri fırlatma üssünün olduğu aktarıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “İsrail’e yönelik son aylarda devam eden saldırılara yanıt olarak, şu anda İran’daki askeri hedeflere hassas saldırılar düzenlenmektedir” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, İsrail ordusunun, İran ve müttefiklerinden gelen gelişmeleri takip ettiği, hem saldırı hem savunma açısından tam bir hazırlık halinde olduğu belirtildi.

İsrail devlet televizyonu: ABD bilgilendirildi

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail’in İran’a saldırmadan önce ABD’yi bilgilendirdiğini bildirdi. Haberde, “İsrail, İran saldırısı öncesinde ABD’ye bilgi verdi.” ifadeleri kullanıldı.

ABD: İsrail meşru müdafaa hakkını kullanıyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, konuya ilişkin Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, İsrail’in İran’a yönelik saldırısının 1 Ekim’de İran’ın balistik füze saldırısına cevaben gerçekleştiğini aktararak, İsrail’in “meşru müdafaa” hakkı uyarınca İran’da askeri hedefleri vurduğunu kaydetti. Savett, daha fazla bilgi için İsrail hükümetiyle irtibata geçilmesi gerektiğini belirtti.

Bir Beyaz Saray yetkilisine göre, ABD Başkanı Joe Biden ulusal güvenlik ekibinden İsrail’in askeri operasyonları hakkında brifing aldı ve son gelişmeleri yakından takip etti.

İran: Orantılı karşılık vereceğiz

İran’ın, İsrail’in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklı olduğu ve “orantılı karşılık” verileceği bildirildi.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’in haberine göre, ismi açıklanmayan bir kaynak Tahran’ın, İsrail’in gece saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırısına karşılık vereceğini ifade etti.

Kaynak, “Önceden belirttiğimiz gibi İran, İsrail’in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklıdır. İran, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tutar. İsrail’in herhangi bir eylemine uygun karşılık alacağına şüphe yoktur.” ifadelerini kullandı.

“ABD’nin dahli yok”

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) bir yetkili ise AA’ya İsrail’in İran’a yönelik saldırıları hakkında ABD’nin önceden bilgilendirildiğini aktararak, İsrail’in saldırılarında “ABD’nin herhangi bir dahlinin söz konusu olmadığını” belirtti.

İran medyası: Askeri üsler hedef alındı

Fars Haber Ajansının haberinde, “Siyonist rejimin saldırısında Tahran’ın batısı ve güneybatısındaki bazı askeri üslerin hedef alındığı görülüyor” ifadelerine yer verildi.

Haberde, bazı patlama seslerinin hava savunma füzelerinden kaynaklandığı ve sosyal medyada yayınlanan görsellerin çoğunun eski olduğu ve patlamalarla ilgili olmadığı aktarıldı.











Başa dön tuşu