InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Oymen: Bebeklerimize verilen gıdalar konusunda sıfır toleransla güvenlik sağlanmalı




Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, Yenidoğan skandalında, su şişesinde saklanan “etil alkolün” bebek mamasına karıştırılması olayının, gıda güvenliği ve etiketlemenin önemini bir kez daha gündeme getirdiğini vurguladı

Oymen: Bebeklerimize verilen gıdalar konusunda sıfır toleransla güvenlik sağlanmalı

Oda adına, “Bebeklerimize Verilen Gıdalar Konusunda Sıfır Toleransla Güvenlik Sağlanmalıdır” başlıklı bir yazılı açıklama yapan Oymen, toplumu derinden sarsan bebeklere alkollü mama verilmesi vakasının; gıda güvenliğinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha hatırlattığını belirtti.

Oymen, “Biz Gıda Mühendisleri Odası olarak, en savunmasız bireylerimiz olan bebeklerimizin beslenmesinde böylesi ihmallerin yaşanmaması için kimyasal maddelerin muhafazası, etiketlenmesi ve bebek mamalarının güvenliği konusunda daha sıkı tedbirlerin alınması gerektiğini savunuyor, ilgili tüm tarafları sorumluluk almaya davet ediyoruz” dedi.

“Suyun hijyenik olması, mikrobiyolojik ve kimyasal kirleticilerden arındırılmış olması gerekmektedir”

Oymen açıklamasına şöyle devam etti;

“Bebeklerimizin sağlıklı gelişimleri, yalnızca besleyici değil, aynı zamanda güvenilir gıdalara ulaşmaları ile mümkündür. Bebek mamaları gibi kritik ürünlerin üretiminde, taşınmasında ve saklanmasında ‘sıfır hata’ ilkesiyle hareket edilmelidir.

Bu olayda, suyun güvenliği ve saf alkol gibi tehlikeli bir maddeyle karışma olasılığı, gıda güvenliği süreçlerindeki açıkların önemini bir daha göstermektedir.

Bebek mamalarına eklenen suyun güvenliği, bebeklerin sağlığı açısından büyük önem taşır. Suyun hijyenik olması, mikrobiyolojik ve kimyasal kirleticilerden arındırılmış olması gerekmektedir.

Bebek mamalarında kullanılan su, düzenli testlerden geçirilmeli, hijyenik koşullarda saklanmalı ve güvenli muhafaza edilmelidir.

“Etiketleme ve kontrol önlemlerinin eksikliğini gözler önüne sermektedir”

Ancak su gibi temel bir gıda bileşeninin tıbbi alkolle karışabilecek kadar yakın konumda bulunması, ilgili depolama, etiketleme ve kontrol önlemlerinin eksikliğini gözler önüne sermektedir.

Bu tür ürünlerin bebek maması gibi tüketilecek ürünlerle aynı ortamda bulunması veya yanlışlıkla kullanılma riskinin olması kabul edilemez.

Sağlık kurumlarında, bebek maması gibi ürünlerin hazırlandığı alanlar ile tıbbi kimyasalların depolandığı alanların net bir şekilde ayrılması, bu tür ihmallerin yaşanmaması için zorunludur.

Ayrıca bu maddelerin etiketlerinin okunaklı, ambalajlarının farklı ve eğitimli personel tarafından denetleniyor olması gerekmektedir.

“Gıda güvenliği için standartlar ve yasal düzenlemeler güçlendirilmelidir”

Gıda güvenliği açısından bebek mamaları gibi hassas ürünlerde su ve diğer bileşenlerin temin, muhafaza ve hazırlanma süreçleri konusunda görevli personelin kimyasal güvenlik ve etiket okuma konusunda sürekli olarak eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Tüm hastanelerde güvenli muhafaza, uygun etiketleme ve prosedürlerin dikkatlice izlenmesi olası kazaları önlemenin en etkili yoludur.

Bebeklerin sağlığını riske atan bu olayın tekrar etmemesi için sağlık kurumlarında gıda güvenliği ve hijyen standartlarının güncellenmesi ve uygulanması gereklidir. Denetim ve izleme süreçlerinde teknolojik çözümlerden faydalanmalı ve kalite kontrol süreçleri dijital alt yapılarla desteklenmelidir.

Gıda Mühendisleri Odası olarak, bu acı olayın sorumlularının bir an önce hesap vermesini, sağlık kurumlarında güvenli gıdaların sağlanması için daha etkin politikaların ve daha güçlü denetim mekanizmalarının devreye alınmasını talep ediyoruz.

Sağlıklı bir toplum gıda güvenliğine verilen değerle mümkündür.

Kaybettiğimiz bebeğimizin ailesine başsağlığı diler, diğer etkilenen bebeklerin en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ederiz”









Başa dön tuşu