Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides‘in göreve başlamasının ardından özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile başlattığı ilişkiler AKEL ile DİSİ partileri arasında gerginliğe neden oldu. Gerginlik, AKEL’in Larnaka’daki Kıbrıs Kara, Açık Deniz ve Liman Güvenliği Merkezi‘nin (CYCLOPS) dışında düzenlediği Amerika karşıtı protestoya DISI’nin gösterdiği tepkiyle devam etti
Georgiades: AKEL’in protestosu ulusal çıkarları baltalıyor
DISI Milletvekili Harris Georgiades, AKEL’in protestosunu “ulusal çıkarları baltalayan” bir protesto olarak nitelendirdi ve partinin modernist görünümüne rağmen “Batı’ya karşı Soğuk Savaş saplantılarına hapsolmuş” olduğunu savundu.
Georgiades, bu tür yaklaşımların yeniden birleşme çabalarını desteklemeye yardımcı olmadığını vurguladı.
Larnaka Belediye Başkanı Andreas Vyras’ın protestoda bulunması, Larnaka limanındaki gelişmeler de dahil olmak üzere şehirde planlanan ABD-Kıbrıs işbirliği projeleri göz önüne alındığında, siyasi ve diplomatik çevrelerde kaşları kaldırdı.
AKEL, Hristodoulides’i, itaatkarlık ve askerleştirmeyi teşvik etmekle suçladı
AKEL, hem Hristodoulides hükümetini hem de DISI’yi “itaatkarlığı ve militarizasyonu” teşvik etmekle suçlayarak yanıt verdi.
Parti, ABD’ye askeri üs verilmesinin Kıbrıs’ın jeopolitik konumunu yükseltmekten ziyade yeni güvenlik tehditleri çekeceğini savundu.
Bu arada Yeşil Parti, Cumhurbaşkanı Hristodoulides’in Beyaz Saray ziyareti ve olası NATO uyumu hakkındaki tartışmalar hakkındaki raporların ardından bir Ulusal Konsey toplantısı talep etti.
Hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Biden toplantısında savunma iş birliğinin görüşüldüğünü doğrulayarak, Kıbrıs’ın protokoller, personel eğitimi ve silahlanma programları gibi alanlarda savunma planlamasını NATO standartlarıyla uyumlu hale getirmeyi hedeflediğini belirtti.