DünyaGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

“Bir NATO üyesinin, terör örgütü Hamas’a yardım etmesi konusunda ciddi endişelerimiz var!”




Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) 39 kişilik bir grup kongre üyesi, Hamas‘ın Kuzey Kıbrıs‘ta faaliyet gösterip göstermediğini açıklığa kavuşturmak için ülkenin Dışişleri Bakanı Antony Blinken‘a bir mektup yazdı

Kongre üyeleri: Bir NATO üyesinin terör örgütü Hamas’a ev sahipliği yapması ve yardım etmesi konusunda ciddi endişelerimiz var

Kongre üyeleri, Katar hükümetinin Hamas’tan ülkelerini terk etmesini istemesinin ardından “Hamas liderliğinin üst düzey üyelerinin, bir merkez kurma niyetiyle Türkiye’ye taşındığına dair son haberlerden endişe duyduklarını” söyledi.

Kongre üyeleri yazdıkları mektupta, “Bir NATO üyesinin, ABD ve Avrupa Birliği tarafından yabancı terör örgütü olarak tanımlanan Hamas’a ev sahipliği yapması ve potansiyel olarak yardım etmesinin güvenlik etkileri konusunda ciddi endişelerimiz var” dediler.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev süresi boyunca Türkiye’nin Hamas ile ilişkisi uzun zamandır endişe konusu olmuştur. Türkiye, Hamas ile ilişkilerini sürdürdü ve misyonu ve hareketine açıkça destek verdi” ifadelerinin yer aldığı mektupta ülkenin, Orta Doğu’daki çatışmanın geçen Ekim ayından bu yana devam edip tırmanmasıyla Hamas’a “kamuoyuna verdiği çekincesiz desteği sürdürdüğünü” ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililerin söylemlerinin son bir yılda yoğunlaştığını” eklediler.

Blinken’e beş soru..

ABD Kongre üyeleri mektuplarının sonunda, Blinken’a beş soru yönelttiler; ilk olarak Hamas liderliğinin Türkiye’ye taşındığına dair haberlerin doğru olup olmadığını sordular ve ardından “Türk hükümetinin Hamas ile ilişkisinin niteliği ve kapsamı nedir?” sorusunu yönelttiler.

Kongre üyelerinin üçüncü sorusu ise Kıbrıs’la ilgili. Kongre üyeleri ABD’nin ulusal istihbarat direktörü ofisinin “Hamas’ın terörist saldırılar planladığına veya şu anda Türkiye topraklarından veya Türkiye tarafından kontrol edilen topraklardan faaliyet gösterdiğine dair herhangi bir bilgiye sahip olup olmadığını” sordular.

“Buna Türkiye’nin kontrolü altında adanın kuzeyi ve Türk işgali altındaki Suriye de dahildir” diye eklediler.

Geriye kalan sorular ise, “ABD veya NATO müttefikleri tarafından NATO ülkesinin belirlenmiş bir terör örgütüne ev sahipliği yapma olasılığına yönelik düşünülen eylemler” ve ABD’nin Türkiye’de olmaları durumunda Hamas yetkililerinin iadesini isteyip istemeyeceğiyle ilgiliydi.









Başa dön tuşu