Kıbrıs Cumhuriyeti Ağır Ceza Mahkemesi, adanın kuzeyinde yer alan Tatlısu (Akantou), Esentepe (Agios Ambrosios) ve Bahçeli (Kalograia) bölgelerinde yer alan ve toplam değeri 58,5 milyon euro olan Kıbrıslı Rum mallarını gasp etmekle suçlanan 61 ve 53 yaşlarındaki Macar vatandaşı iki kadının, bir sonraki duruşmaya kadar tutuklu kalmasına hükmetti
Kaçma riski nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verildi
Hukuk Dairesinden edinilen bilgilere göre, Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı üzerine iki sanık, bir sonraki duruşmanın yapılacağı 24 Şubat tarihine kadar tutukluluklarına devam edecek.
Hatırlanacağı üzere, Yüksek Mahkeme salı günü, Lefkoşa Bölge Mahkemesinin iki kadının kaçma riski gerekçesiyle 12 Aralık Perşembe günü Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkana dek tutuklu kalmaları yönündeki kararının itirazını reddetmişti.
Savcılık, 12 Aralık’ta sanıklara yöneltilen suçlamaları okumuş ve sanıklar suçlamaları kabul etmemişlerdi. Ardından savunma, sanıkların bir sonraki duruşmaya kadar şartlı tahliyesini talep etmiş, ancak Ağır Ceza Mahkemesi bu talebi reddetmişti.
Macaristan vatandaşı olan ve biri 16, diğeri 15 yıldır Kıbrıs’ta ikamet eden sanıklar, komplo kurma, başkalarına ait gayrimenkullerle ilgili dolandırıcılık yapma, başkalarına ait arazileri yasa dışı olarak kullanma ve yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirleri aklama gibi yaklaşık 60 ayrı suçlamayla karşı karşıya bulunuyorlar.
Söz konusu gayrimenkuller Esentepe, Tatlısu ve Bahçeli’de bulunuyor
Yüksek Mahkemenin karar metnine göre, söz konusu gayrimenkuller, Tatlısu ve Esentepe ve Bahçeli’de yer alıyor
Yüksek Mahkeme, “Temyize başvuranlar, Kıbrıs vatandaşı olmamaları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıkları izlenimini yaratıyorlar” şeklinde bir ifadede bulundu.
Yüksek Mahkeme kararında, “İlk derece mahkemesinin bu davayı, başka bir ülkeyle de bağlantıları olan yerli bir vatandaşa nasıl davranacak idiyse öyle eşit şekilde ele aldığını düşünüyoruz. İlk derece mahkemesi hâkimi, tüm kişisel koşulları dikkate almış, davanın ciddiyetiyle birlikte değerlendirmiş ve sanıkların kaçma riskinin var olduğunu ve bu riskin ortadan kaldırılması için yeterli koşulların oluşmadığına kanaat getirmiştir, bu da kanaatimizce doğru bir karardır” ifadeleri yer alıyor.
Arazilerin güncel fiyatı 58,5 milyon euro!
Dava, adanın kuzeyinde faaliyet gösterdiği belirtilen Cyprus Constructions Califorian Trading Ltd. şirketinin, adanın kuzeyinde dokuz adet turistik kompleks inşa etmesiyle ilgili. İlgili Kadastro Dairesi’nin, söz konusu arazilerin güncel değerinin toplam 58,5 milyon euro olduğunu tahmin ettiği de belirtiliyor.
Açıklamalara göre, ilk sanık, sorgu ifadelerinde “son 3 yıldır, adanın kuzeyinde arazi geliştirme işiyle uğraşan ‘Cyprus Construction Company‘ şirketinin sahibi Salih Kayım isimli bir arkadaşına yardım ettiğini” doğruluyor.
Sanık, ayrıca bu şirketin gayrimenkullerinin reklâm ve tanıtımını sosyal medya ve kendisine ait bir web sitesi aracılığıyla yaptığını da kabul ediyor.
Kayım, komplekslerin daha önce Kıbrıslırumlara ait olduğu fakat 1974’te takas edildiğini söylemiş
İfadelerinde, Kayım’ın kendisine bu komplekslerin daha önce Kıbrıslırumlara ait olan, 1974’te takas edilmiş ve artık onların mülkiyetinde olmayan topraklara inşa edildiğini söylediğini belirttiği ve ayrıca müşterileri söz konusu şirkete yönlendirerek, bu müşterilerin yukarıda bahsedilen projelerden gayrimenkul satın almasına aracılık ettiğini, yani bir emlakçı gibi davrandığını kabul ettiği belirtiliyor.
Ancak, “Bu satışlardan komisyon almayı kabul etmesine rağmen, henüz herhangi bir ödeme almadığını” iddia ederken, “ayrıca kendisinin de yukarıda belirtilen projelerden bir gayrimenkul satın aldığını ve satış bedelinin bir kısmını ödediğini” de kabul ediyor.
Yüksek Mahkemenin kararına göre, ikinci sanık ise sorgusunda, sosyal medya hesabında bu projelere ait reklâmların ve tanıtım materyallerinin bulunduğu hesabın kendisine ait olduğunu “kabul ediyor”.