EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Moral: Partimiz toparlandı!






Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı Üyesi Aral Moral, gayrı meşru hükümetin, halkın sorunlarının çözümüne yönelik bir gailesinin ve gündeminin olmadığını, bu hükümetten çözüm beklemenin ölü gözünden yaş beklemeye eş değer olduğunu söyledi

Moral: Partimiz toparlandı!

Ülkede yaşanan sorunlara yönelik hükümetin tavrını değerlendiren Moral, halkın günlük sorunlarına yönelik çözüm noktasında hükümetin bir gündeminin olmadığını söyledi .

“Bu hükümet sorunlara çözüm hükümeti olarak anılmıyor. Ne olarak anılıyor? Sahte diploma ile anılıyor. Rüşvetle anılıyor. Partizanlıkla anılıyor. Yasa tanımamazlıkla, devleti zarara uğratmakla anılıyor” diye konuşan Moral, bu konuda iki buçuk yıl önce uyarıda bulunduklarını anımsattı.

Halkın Partisi’nin sine-i millet kararını duyurduğu açıklamasında, gayrı meşru hükümetin bütün bu olumsuzlukları yaşatacağı uyarısını yapıklarını belirten Moral “Bugün geriye dönüp baktığımızda, ne denli doğru noktalara değindiğimiz daha iyi anlaşılır durumda. Orada dikkat çektiğimiz konuların, uyarıların hepsini şu anda yaşıyoruz.

Bugün geldiğimiz aşamada baktığımız, gördüğümüz bütün bu uyarılar gerçekleşti. Halkın Partisi bir toparlanma sürecine girdi, ülke sorunlarına yönelik hukuk tanımayan, yasa tanımayan ve adaletsizlikle işleyen bu hükümetin yaptıklarını kamuoyunun gözü önüne getirme çalışmalarımıza başladık. Mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

“Partimiz toparlandı”

Ülkede siyaset yapmanın zor olduğunu belirten Moral “Küçük bir ülkeyiz. Alışkanlıkları bozamıyorsunuz. Karşınızda bir çok adaletsizliği yapan anlayış ve buna alışmış bir kesim var. Ama önemli olan bunlara karşı mücadele etmektir. Biz bunu yapıyoruz, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

“Kıbrıs sorununda süreç işbirliğine evriliyor”

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak Halkın Partisi’nin tavrının sorulması üzerine Moral, Kıbrıs’ta bulunacak ortaklık modelinin bir aşamada federasyona da dönüşebileceğini ifade edere” Biz Federasyona kategorik olarak karşı değiliz. Ama gün itibari ile böyle bir ortaklığın kurulması veya yaşatılması bugünün şartlarında çok gerçekçi görünmüyor” diye konuştu.

Moral sözlerini şöyle sürdürdü:

“Partimiz kurulduğunda KKTC’nin mevcut haliyle sürdürülemeyeceğini belirtmiştik. Bunun yanı sıra, Kıbrıs sorununun da mevcut durumla sürdürülemeyeceğini ve Kıbrıs’ta bir çözüm bulunmasının gerekliliğini söylemiştik. Şu an için federal çözümle ilgili ortak bir zemin söz konusu değil. Bu, BM Genel Sekreteri’nin son açıklamasında da ortaya kondu. O halde ne yapacağız? Ortak zemin yok, hadi sen yoluna ben yoluma böyle devam ediyor mu diyeceğiz?

Hayat devam ettiği gibi sorunlar da devam etmektedir. Ne gibi? Örneğin son zamanlarda geçiş kapılarında yaşanan uzun kuyruklara bakın. Karşılıklı iş birliği modelleri geliştirip, her iki tarafı bir birine yakınlaştırıcı, karşılıklı bağımlılığı artırıcı modellere ihtiyacımız var. Kıbrıs’ta taraflar arası eksik olan şey, birlikte bir şeyleri yapabilme pratiğinin eksikliğidir. İş birliği modellerini geliştirip, ortak sorunlara yönelik çözümler üretmek bizler için önemli.”

“Maliye çalışanın ve işletmelerin yakasına yapışıyor”

Ülkedeki ekonomik durumla ilgili bir soruya karşılık Moral, bütçenin yeni geçmesine karşın maliyede ciddi bir açık olduğunu belirtti.

“Görünen o ki, bu açığı da insanımızdan ve iş yerlerinden çıkarmaya hazırlanıyorlar” diye konuşan Aral Moral, vergi artışlarının konuşulduğunu söyledi.

Gayrı meşru hükümetin, kamu maliyesi açısından dikkatli adımlar atmadığını vurgulayan Moral sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devleti yönettiğini iddia edenler, adaletli bir vergi düzeni kursa, kamu maliyesinde savurganlık yapmasa, devletin alacaklarını kodamanlara vergi affıyla bırakmasa, koltuk için, seçim için, kurultay için geçici alımları ile kamu maliyesine yük bindirmeseler, bugün atmaya çalıştıkları adımlar tepkiyle karşılanmazdı.

“Belli ki ellerinde kayıtlı duran işletmelere yönelik denetimleri artırmaya gidiyorlar”

Belli ki ellerinde kayıtlı duran işletmelere yönelik denetimleri artırmaya gidiyorlar. Halbuki sosyal medya üzerinden yapılan satışlar var, hepsi kayıt dışı. Evinin garajında ya da evinin bir köşesinde satış yapanlar var. Kayıt dışı.. Buralarda da adımlar atmak dururken sırf elinizin altında duranların cebine uzanmak doğru değil. Mesela bazı sektörler götürü usulü vergilendirmeye tabiidir.

Örneğin geçtiğimiz gün taksi sektöründeki insanlar bizlere ulaştı. Hükümetin götürü usulü vergiyi 8 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarma niyetinde olduğunu söyledi. Taşımacılık sektöründe kaçakla mücadele etmiyorsunuz, taşımacılık ücretleriyle ilgili izin kurulunda karar almıyorsunuz ama zaten daralan pasta içerisinde ekmeğini kazanmak isteyen taksicilere vergiyi ciddi anlamda artırmaya çalışıyorsunuz”









Başa dön tuşu