Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin sağlıkta açıkladığı “5 yıllık kalkınma planını” derin bir hayal kırıklığıyla karşıladıklarını belirterek, planı halk sağlığını hiçe sayan ve ülkenin sağlık sisteminin köklü sorunlarına çözümler bulan ve geleceğe dair umut verici hiçbir somut adım içermeyen belge olarak tanımladı
Prof. Dalkan: Planı’nın Sağlık alanına yönelik vizyonsuz, somut çözümlerden uzak bir belge olduğunu üzülerek belirtmek isteriz
KTTB Başkanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan imzasıyla yayımlanan bildiride, koalisyon hükümetinin açıkladığı ‘5 yıllık Kalkınma Planı’nı derin bir hayal kırıklığıyla karşıladıkları belirtilirken, planın sağlık sisteminin köklü sorunlarına cesur çözümler bulan ve geleceğe dair umut verici hiçbir somut adım içermeyen bir belge olarak niteledi.
Açıklamanın devamında, Sağlık alanında vaat edilen ve gerçekleşmeyen birçok konuya değinen Prof. Dalkan’ın açıklamasının tam metni şöyle:
“1. Yeni Lefkoşa Hastanesinin Hayali Sona Erdi!
Lefkoşa’ya yeni bir devlet hastanesi yapılmaması, hükümetin sağlık alanındaki önceliklerini tamamen yitirdiğinin en açık göstergesidir. Artık yeni hastane hayal bile olmaktan çıkmıştır. Mevcut hastanenin fiziki koşulları yetersiz, kapasitesi ise çoktan dolmuşken, kalkınma planında Lefkoşa’ya modern yeni bir devlet hastanesi yatırımının yer almaması kabul edilemez bir ihmaldir. Kıbrıs Türk halkı, daha iyi bir Lefkoşa hastanesini hak etmektedir, bu hastane külliyeden daha önemli, hayati bir ihtiyaçtır.
2. Genel Sağlık Sigortasında Kaos ve Plansızlık
Genel sağlık sigortası gibi kritik bir konuya dair somut bir yol haritasının bulunmaması, hükümetin halkın temel sağlık hakkını ciddiye almadığını göstermektedir. Bu kadar hayati bir konuda belirsizliğin devam etmesi, halkı daha da büyük sorunlarla baş başa bırakacaktır. Sağlık hizmetlerine eşit erişim hakkı sözde kalmaktadır.
3. Basamaklı Sağlık Sisteminin Yokluğu: Sistem Çökmüş Durumda
Dünyanın her yerinde modern sağlık sistemlerinin temelini oluşturan basamaklı sağlık hizmetleri sistemi (birinci basamak, ikinci basamak ve üçüncü basamak) ülkemizde hâlâ yoktur. Kalkınma planı bu konuda da herhangi bir yenilik, reform veya somut plan sunmamaktadır.
4. Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Kayıtsızlık: Halk Sağlığını Tehdit Ediyor
Hükümet, önleyici, koruyucu sağlık politikalarını tamamen göz ardı etmiş durumdadır. Koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili gerçekçi net bir plan ya da program bulunmamaktadır. Halk sağlığını koruyacak tedbirler alınmazken, tedaviye dayalı bir sağlık sistemi dayatılmaktadır. Bu vizyonsuzluk, toplumumuzun sağlıklı geleceğini tehdit etmektedir.
5. E-Devlet ve E-Sağlık Alanındaki Planların Yetersizliği
E-devlet ve e-sağlık projelerine yönelik olumlu adımlar olduğu belirtilse de, bu projelerin bitirilmesi uzun süredir beklenmektedir. Sürekli ertelenen bu proje ivedi hayata geçirilmelidir. Hep söylediğimiz e-reçete, ilaç takip sistemi artık hayata geçirilmeli, sözde kalmamalıdır.
6. Girne ve Güzelyurt Hastaneleri: Gecikme Kabul Edilemez
Girne hastanesinin bitirilmesi en azından planlanmakta iken, Güzelyurt Hastanesi’nin bitirilmeyeceği anlaşılmaktadır. Girne ve Güzelyurt hastanelerinin inşaat süreçleri artık uzatılmamalıdır. Halk, modern hastanelerin bitirilmesini beklerken, yıllardır süren bu gecikme kabul edilemez bir noktaya ulaşmıştır. Bu projelerin tamamlanması sadece bir vaat değil, acil bir zorunluluktur.
7. Sağlık Hizmeti Standardizasyonu ve Kalite
Özellikle yaşanan çok üzücü yenidoğan yoğun bakım sorunu sürecinde kalitenin artırılması ve standardizasyon ihtiyacı vurgumuz dikkate alınmamıştır. Kalkınma planında kalite, akreditasyon vb. herhangi bir plan ve proje bulunmaması kabul edilebilir değildir. Ayrıca hem kamu hem de özel hastanelerin önceden belirlenmiş standartlara uygunluğu düzenli denetlenmelidir. Bu noktada sağlık bakanlığı bünyesinde denetim birimi oluşturulması elzemdir.
8. Sağlık Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması
Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, Kıbrıs’ın kuzeyinde de hizmet içi eğitimlere önem verilmeli ve bu bağlamda tüm sağlık çalışanlarına zorunlu hizmet içi eğitimler düzenlenmelidir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde güncel bilgi ve uygulamaları içeren eğitimlerle ilgili bir plan, proje mevcut değildir.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak, 5 Yıllık Kalkınma Planı’nın sağlık alanına yönelik bu derece vizyonsuz, somut çözümlerden uzak ve halk sağlığını yeterince önemsemeyen bir belge olduğunu üzülerek belirtmek isteriz. Sağlık, toplumun anayasal hakkıdır ve bu hakkın korunması, hükümetlerin birinci önceliği olmalıdır. Ancak bu ‘kalkınma planı’, sağlığa yönelik hiçbir ciddi plan, proje veya iyileştirme içermemektedir.
Hükümeti, halk sağlığını önceleyen, sağlık çalışanlarının sorunlarına duyarlı ve sağlık altyapısına yatırım yapan, sağlıkta erişebilirliği artıracak politikalar benimsemeye çağırıyoruz”