Lefke Avrupa Üniversitesi’de (LAÜ) son dönemlerde, “yönetmeliğe aykırı işlem yapılması istenen öğrenciler”, bu işlemi yapmayan hocaların “tehdit edildiği” söylentileri huzursuzluk yarattı, Rektör Mehmet Ali Yükselen gazetemize konuştu
Yükseköğretimde iddialar bitmiyor!
“Sahte diploma” soruşturmalarıyla sarsılan yükseköğretim, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) yaşadığı mali kriziyle devam etmişti.
Bu kez de yarı devlet olan Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ), “yönetmeliğe aykırı işlem talepleri”, “ayrıcalık yapılmak istenen öğrenciler” ve “satır aralarında tehdit edilen hocalar” iddialarıyla gündeme geliyor.
LAÜ Yönetmeliği açık: Yüzde 70 devam zorunluluğu
LAÜ’nün “Ön Lisans-Lisans Eğitim-Öğretim, Sınav ve Sınav Değerlendirme Yönetmeliği”nin 18. Maddesinde yer alan kurala göre; teorik derslere devam zorunluluğu yüzde 70, uygulamaları derslere devam zorunluluğu ise yüzde 80 olarak belirlenmiş durumda.
Aynı maddede, devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrencilerin “FA” notu alacağı ve dönem sonunda da bütünleme sınavlarına giremeyeceği açıkça belirtilmiş.
İlgili madde yönetmelikte şu şekilde yer alıyor;
Rektör Yardımcılığı’ndan yönetmeliğe aykırı işlem talebi iddiası
Özgür Gazete’ye ulaştırılan iddialara göre; Rektör Yardımcılığı’ndan bazı öğretim görevlilerine, “bazı” öğrenciler için yönetmeliğe aykırı işlem yapılması talebi iletildi.
Daha önce uyarıldığı ancak yine de devamsızlık yaptığı söylenen “bazı” öğrencilere FA notu veren hocaların, Rektör Yardımcıları tarafından “uyarıldığı” ve yönetmelik dışı uygulama yapmaları istenilerek, ilgili öğrenciyi sınava kabul etmeleri konusunda baskı gördüğü iddia ediliyor.
Aynı durumda olan birçok öğrenci var ama talep “bazıları” için yapıldı
İddialar bununla da sınırlı değil. Gazetemize verilen bilgilere göre; devam zorunluluğunu yerine getirmemiş durumda olan birçok öğrenci var ama Rektör Yardımcılığı’nın talebi tüm öğrenciler için değil sadece belirli öğrenciler için geçerli.
İddialara göre bu öğrenciler de adada yaşıyor ve derslere devam etmemeleri konusunda herhangi bir mücbir sebepleri de bulunmuyor.
Buna rağmen sınava girme haklarının verilmesi için devam zorunluluğunu yerine getirmedikleri derslerin hocalarından, verdikleri “FA” notunun geri çekilmesi ve öğrencilerin sınava alınması talep ediliyor.
“Bunun bir yaptırımı olur” tehdidi
Talep sonrası bazı hocalar bu öğrencileri sınava alacaklarını bildirirken, yönetmelik dışı talebi yerine getirmeyeceğini söyleyen hocalar da oldu.
Hatta bu hocalar, yasa dışı bu uygulamanın sorumluluğunu almamak için Rektörlükten bu konuda yazılı talimat verilmesi istedi ancak o talimat verilmedi.
Ayrıca iddialara göre bu hocalara, “Sen bizim talimatımızı nasıl uygulamazsın, bunun yaptırımı olur, bunun sonu iyi olmaz” denilerek satır aralarında tehditler de yapıldı.
Yükselen: Devamsızlık hakları kayıt tarihine göre hesaplanır
Konuyla ilgili iddiaları sorduğumuz LAÜ Rektörü Mehmet Ali Yükselen ise konuyu araştırmak için birkaç günlük süre talep ettikten sonra konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;
“LAÜ’de öğrencilerin derslere devam zorunluluğu, her kurumda olduğu gibi yüzde 70’dir. Bununla birlikte; istisnai durumlar çerçevesinde, akademik teamüllere uygunluk şartıyla, geç kayıt yaptıran öğrencilerin (Örneğin Dikey Geçiş Sınavı ek yerleştirme -DGS-ek- ile yerleşen öğrenciler, sağlık ve benzeri mazeretleri bulunan öğrenciler gibi) devamsızlık hakları kayıt tarihine göre hesaplanır. Bu işler de ilgili fakülteler tarafından gerçekleştirilir.
“Rektörlüğe yapılan müracaatlar sonrası yönetim hocalarla temasa geçebilir”
Zaman zaman, öğrenciler tarafından Rektörlüğe yapılan devam ile ilgili müracaatlar çerçevesinde, üniversite üst yönetimi, müracaat konusuna çözüm üretebilmek adına hem öğretim elemanlarıyla hem de öğrencilerle çeşitli temaslar gerçekleştirmektedir.
Son olarak, devam şartını yerine getirip sınavına giren öğrencinin ilgili dersten başarılı olacağı anlamını çıkarmamak gerekiyor”