EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Maviş: Asgari ücretliler, servet vergisi ödemeyen sermayenin insafına terk edilemez






Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, sendikanın 23.1.2025 tarihinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na resmi itiraz yaptığını bildirdi

Maviş: Asgari ücretliler, servet vergisi ödemeyen sermaye kesiminin insafına terkedilemez

Maviş, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 17.1.2025 tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında, işçi tarafının itirazlarına rağmen, devlet-işveren onayı ile asgari ücret ile ilgili 43 bin 469 TL olması karar ürettiğini belirterek, bu kararı eleştirdi.

Maviş, gerçekleşen hayat pahalılığı oranının yüzde 11.12 olmasına rağmen asgari ücrete yüzde 7.5 oranında bir artış yapıldığını belirtti.

Maviş, asgari ücretli çalışana yapılan artışın, enflasyon rakamlarının altında yansıtılması, asgari ücretli çalışanların hayat pahalılığı artışından yüzde 32.55 çalındığını ifade ederek, asgari ücret belirlenirken “Hayat Pahalılığı oranı dikkate alınır” ilkesinin de çiğnendiğini, bu durumun ne vicdana sığdığını ne de kabul edilebilir olduğunu vurguladı.

Maviş, asgari ücretlilerin servet vergisi ödemeyen sermaye kesiminin insafına terkedilemeyeceğini belirterek, bu durum düzeltilene kadar dayanışmaya devam edeceklerini söyledi.

“6 ay boyunca bu şartlarda ebeveynlerin çalışmasının olumsuz etkileri en çok çocuklara yansıyacak”

Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın okullarda mali sorumluluklarını yerine getirmediğini hatırlattı. Maviş, temizlik malzemesi, kırtasiye malzemesi, sportif ve diğer etkinlikler yapılabilmesi noktasında okulların ailelerin desteğine ihtiyacı olduğu bir dönemde, asgari ücret artışının enflasyonun altında kalması ve 6 ay boyunca bu şartlarda ebeveynlerin çalışmasının olumsuz etkilerinin en çok çocuklara yansıyacağını ifade etti.

Maviş, vatandaşların tasarruf yapamadığı, kredi kartları ve bankalara borçlandığı bir dönemde, temel gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanacağı, sosyalleşmeden geri duracağını ve doğal olarak eğitim ve sağlık harcamalarından da kesintiye gideceğini siyasetin ön görmesi gerektiğini ve asgari ücret tespit komisyonunda kanaatini işverenden değil, işçiden yana kullanması gerektiğini söyledi.

Maviş, gerçekleşen hayat pahalılığı oranı altında kalan asgari ücretle ilgili Çalışma Bakanlığı’na bağlı Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun, en az yüzde 11.12 olan hayat pahalılığı oranını dikkate alarak, asgari ücreti tekrardan değerlendirmesini talep ettiklerini vurguladı.

Maviş, bu gece saat 18.00’da tüm vatandaşları Pronto çemberine davet ederek, protestoya katılmaya çağırdı.











Başa dön tuşu