
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides, dün Ara bölgede gerçekleşen görüşmede AKP tarafından adanın kuzeyine “Cumhurbaşkanı” olarak atanan Ersin Tatar‘ın güven artırıcı önlemler konusunda sunduğu üç önerinin de reddedildiğini açıkladı. Hristodoulides, Tatar’ın toplantının büyük bir bölümünde kuzeydeki Rum mallarının gaspı nedeniyle güneyde yapılan tutuklamalardan şikayet ettiğini de duyurdu
Tatar, görüşme masasında Kıbrıslı Türkler için değil Simon Aykut için mi mücadele veriyor!?
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodoulides, dün Ara bölgede Türkiye’deki AKP rejiminin adanın kuzeyine “Cumhurbaşkanı” olarak atadığı Ersin Tatar ile yaptığı görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu. Hristodoulides, görüşmede güven artırıcı önlemler konusunda sunduğu üç ayrı önerinin de Tatar tarafından reddedildiğini söyledi.
Dün gerçekleşen görüşme ile ilgili çok daha çarpıcı bilgiler veren Hristodoulides, atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın toplantının büyük bir bölümünde adanın kuzeyinde Kıbrıslı Rumlara ait toprakların gasp edilmesi nedeniyle, güneyde yapılan tutuklamalar konusunu gündeme getirmeye çalıştığını açıkladı.
Tatar’ın toplantıdan sonra tedirgin göründüğüne dair açıklamalara karşılık Hristodoulides, Tatar’ın “toplantının yüzde 50’sinden fazlasında” kuzeydeki Kıbrıs Rum mallarının gaspından bahsettiğini ve “Bay (BM Kıbrıs şefi Colin’in özel temsilcisi) Stewart’tan rahatsızlığını genel sekretere iletmesini istediğini” söyledi.
Hristodoulides, “Öncelikle, 15 Ekim’de New York’ta buluştuğumuzda, genel sekreter de dahil olmak üzere üçümüz – bu ilk toplantıydı – konuyu genel sekretere iletti ve genel sekreter bize yürütme gücünün hiçbir demokratik ülkede yargıya müdahale etmediğini açıkça söyledi. Bunu tekrarladım” dedi.
İkinci olarak, Tatar’a “her sektörde en mükemmel ilişkilere sahip olduğumuz ve işbirliği yaptığımız ülkelerden biri dün bulunduğum ülke İsrail’dir. Gerçekten de, Sayın (Simon) Aykut’un akrabaları ve ortakları tarafından cumhurbaşkanlığı sarayının dışında bir protesto düzenlendi ve cevap açık: biz demokratik bir ülkeyiz ve yargı makamına müdahale etmiyoruz”
Yeni geçiş noktaları konusu…
Hristodoulides, toplantıda mezarlıkların restorasyonu konusunda bir anlaşmaya vardıklarını ve çevre konularında bazı ilerlemeler kaydettiklerini söyledi. Hristodoulides, Tatar’in geçiş noktalarını açma, Pile (Pyla) anlaşmasını duyurma veya 2011’den beri askıda olan Haspolat’daki (Mia Mila) işlenmiş su tesisi anlaşmasını görüşme konusunda ilerlemeyi reddettiğini belirtti.
Yeni geçiş kapıları konusunda görüşmelerin devam ettiğini açıklayan Hristodoulides, Lefkoşa’da yayalar için bir geçiş noktası daha açılma ihtimalinin olabileceğini söyledi.
Kıbrıs Haber Ajansı kaynakları, önerilen Lefkoşa geçiş noktasının yeni belediye binasının yakınındaki Lidinis caddesinde olduğunu söyledi.
Haspolat İşlenmiş Su projesi
Hristodoulides, Haspolat (Mia Milia) konusunda konunun Lefkoşa belediyeleriyle görüşüleceğini söyledi. 2011 tarihli anlaşmanın, işlenmiş suyun yüzde 70’inin güneye, yüzde 30’unun ise kuzeye gönderilmesini öngördüğünü sözlerine ekledi.
“Bu anlaşma, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 80:20 oranında 11 milyon euro ödemesinden sonra yapıldı ve uygulanmalı. Böyle bir anlaşma uygulanamıyorsa, Kıbrıs sorununun çözümünden nasıl bahsedebiliriz?” diye sordu.
Toplantıdan hemen sonra konuşan Hristodoulides, “Bu beklediğim sonuç değildi, ‘yavaş-yavaş’ yaklaşımı Kıbrıs sorunu için işe yaramıyor” dedi.
Sorulara cevap veren Hristodoulides, Tatar ile yeni bir görüşme planlanmadığını söyledi.
Hristodoulides, BM Elçisi María Angela Holguín’in 12 Mayıs’ta sözleşmesini imzaladıktan kısa bir süre sonra Mayıs ayı içinde Kıbrıs’ı ziyaret etmesini umduğunu ifade etti.
Cyprus Mail