Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS)’ün, Aralık ayında gerçekleştirdiği anketin ikinci bölümünde de yine çarpıcı sonuçlar göze çarptı
Kıbrıslı Türklerin gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini gözlemliyor
Yapılan çalışma CMIRS’ün, her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmanın devamı olarak, 500 kişi ile telefon anketi şeklinde yürütüldü.
CMIRS olarak her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçüyor ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında yaşadığımız gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemliyor.
Sosyal güven 10 üzerinden 2.79
Ankete katılanlar, ‘Sizce genel olarak insanlara guvenilebilir mi yoksa insanlarla iletisimde her zaman çok dikkatli mi olmak gerekir?’ sorusuna verdiği olumcu cevap oranı 10 puan üzerinden sadece 2.79 alabildi.
CMİRS yetkilileri, “Korona döneminde gözlemlemekte olduğumuz sosyal güven oranlarındaki ciddi düşüş oldukça düşündürücü olduğu, bu dönemde sosyal adalet konusunda sorunlar yaşanmış olmasının bu düşüşte etkili olduğunu söylemenin yanlış olmayacağı görüşünde.
Ülkede yaşanabilirlik
Ankette katılımcılardan, ülkeye, 10 üzerinden yaşanabilirlik puanı verilmesi istendi. Eylül ayına kıyasla verilen puan yükseklik gösterse de, yine de 6.32’de kaldı.
Vatandaş devlet kurumlarına güvenmiyor
Ankette katılımcıların verdikleri cevaplarla dikkat çeken bir diğer soruda, devlet kurumlarına güven sorusu oldu ve bu dönemde Cumhurbaşkanlığı, hükümet, meclis ve siyasi partilere güven puanlarında ciddi düşüşler yaşandığı gözden kaçmadı.
Anket sonuçlarına göre, hiç bir dönemde 3’ün altına düşmeyen Cumhurbaşkanlığı güven puanı bu dönemde 2.97’ye kadar geriledi.
Son dönemlerde siyasete müdahale inancının bulunmasının da güven düşüşlerinde etkili olduğu gözlemlendi.
Anket içerisinde katılımcıların çoğunluğunun Türkiye tarafından hem Cumhurbaşkanlığı seçiminde hem de sonrasında müdahaleler yapılmış olduğuna inanıyor olmasının ve çok ciddi bir çoğunluğun da bunu kabul edilemez bulmasının, kendi siyasi kurumlarımıza olan güveni de ciddi şekilde yıprattığı vurgulandı.
Vatandaş Cumhurbaşkanlığı’ndan memnun değil
Ayni şekilde, bu dönemde Cumhurbaşkanlığı, hükümet ve meclis memuniyet puanlarında ciddi düşüşler yaşandı. Hiçbir dönemde 3’ün altına düşmeyen Cumhurbaşkanlığı memnuniyet puanı bu dönemde 2.94 oldu.
Yüzde 57.52: Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale edildi
Anketin en çarpıcı sonuçlarından biri de, seçimlere müdahale hakkında verilen cevaplar.
Katılımcıların yüzde 57.52’si, Cumhurbaşkanlığı seçimine Türkiye tarafından müdahale edildiğini cevabını verdi.
Üstelik, katılımcıların yüzde 53.32’si, siyasi irademize müdahalenin devam etmekte olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların yüzde 75.86’sı ise siyasi irademize müdahalenin kabul edilemez olduğu cevabını verdi.
Ankette ayrıca bazı sorunlar sıralandı ve bunların her birinin toplum adına ne derece önemli oldukları soruldu. Buna gore liste içerisinde en önemli 3 sorun sırasıyla yolsuzluk, ülkenin ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde duramaması ve kendi kendini yönetememe olarak sıralandı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasında yaşanmış olan müdahalelerin, kendi kendini yönetememe inancını daha da perçinlemiş, kendi kendini yönetememe sorunu ise ayrıca katılımcıların vatandaş olarak kendi etkilerini de sorgulamasına yol açtığı görüldü.
Ankete katılanların yüzde 36.36’sı siyaset üzerinde kendisini etkisiz hissettiğini belirtti.
Yüzde 30.91 katılımcı ise, ekonomi üzerinde kendisini etkisiz hissettiği cevabını verdi