InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

İnsan Hakları Platformu: Gazeteciler mafyatik yapıların hedefinde







İnsan Hakları Platformu (İHP), bağımsız gazetecilerin açıkça hedef gösterilmesinin, tehdit edilmesinin ve suç örgütleri tarafından baskıya maruz bırakılmasının, yalnızca mesleki özgürlüklere değil, toplumun genel güvenliği ve kamu düzenine yönelik ağır bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti

İHP: Kamu düzenine yönelik ağır tehdit var

Yazılı açıklama yapan İHP, Kıbrıs’ın kuzeyinde ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü uzun süredir çok boyutlu baskılar altında olduğuna, gazetecilere yönelik açılan hukuk davalarının, editöryal müdahalelerin, medya sahipliğinin siyasal ve ekonomik güç odakları arasında el değiştirmesi ile bağımsız medyanın finansal sürdürülebilirliğinin giderek zorlaştığına ve medya alanını kırılgan ve savunmasız bıraktığına dikkat çekti.

Açıklamada, “Son günlerde yaşanan gelişmeler ise bu kırılganlığın artık suç örgütleri ve mafyatik yapılar tarafından istismar edildiğini göstermektedir. Bağımsız gazetecilerin açıkça hedef gösterilmesi, tehdit edilmesi ve suç örgütleri tarafından baskıya maruz bırakılması; yalnızca mesleki özgürlüklere değil, toplumun genel güvenliği ve kamu düzenine yönelik ağır bir tehdit oluşturmaktadır” denildi.

“Durumu hafife almak ciddi sonuçlar doğurabilir”

Açıklama şöyle devam etti;

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği ve Basın-Sen’nin çağrıları, gazetecilerin aktardığı somut tehditler ve uzmanların uyarıları, durumu hafife almanın ciddi sonuçlar doğuracağına işaret etmektedir.

Özellikle son dönemdeki haberlerde dile getirilen, suç örgütleri ile bağlantılı kişilerin ülkeye rahatlıkla giriş yapabilmesi, yeni nesil çetelerin kamusal alanlarda varlık göstermesi ve gazetecileri doğrudan hedef almaları, etkin bir hukuk devleti mekanizmasının çalışmadığını ve caydırıcılığın ortadan kalktığını göstermektedir.

“Tehditler yalnızca basın camiasının değil, tüm toplumun karşı karşıya olduğu bir güvenlik sorunu”

Bağımsız gazetecilik, demokratik toplumların en temel yapı taşlarından biridir.

Gazetecilerin güven içinde çalışamadığı, suç örgütlerinin rahatça tehdit savurabildiği bir ortamda, kamuoyu doğru bilgiye erişemez, hesap verebilirlik tamamen ortadan kalkar, şeffaflık ve hukukun üstünlüğü zayıflar, ve toplumun huzuru ve güvenliği doğrudan zarar görür.

Bu nedenle söz konusu tehditler yalnızca basın camiasının değil, tüm toplumun karşı karşıya olduğu bir güvenlik sorunudur.

“İfade ve basın özgürlüğü, yalnızca gazetecilerin değil, toplumun tamamının hakkıdır”

İnsan Hakları Platformu olarak yetkilileri, gazetecilere yönelik tüm tehdit ve saldırıları derhal ve etkin şekilde soruşturmaya ve suç örgütlerinin ülkeye giriş ve faaliyet alanlarını kolaylaştıran sistemsel zafiyetleri gidermeye çağırıyoruz.

İfade ve basın özgürlüğü, yalnızca gazetecilerin değil, toplumun tamamının hakkıdır. Bu hakların korunmadığı bir yerde güvenlikten, özgürlükten ve adaletten söz edilemez.

İnsan Hakları Platformu, bir taraftan bu gelişmeleri izleyip raporlamaya, bir taraftan da gazetecilere yönelik her türlü baskı, tehdit ve zorbalığın karşısında durmaya ve ifade özgürlüğünü savunmaya devam edecektir”













Başa dön tuşu